Ginella Zerbo verwacht, ondanks voetbreuk, volgende week op tijd fit te zijn voor herstart competitie | Hoofdklasse Hockey Nederland
De levensgevaarlijke spits Ginella Zerbo is er als de kippen bij als Den Bosch balverlies leidt.

Ginella Zerbo verwacht, ondanks voetbreuk, volgende week op tijd fit te zijn voor herstart competitie

Een onschuldig duel zorgde ervoor dat aan het einde van 2020, een van Nederlands beste spitsen geblesseerd raakte. Ginella Zerbo ging in november door haar enkel, brak een stukje van haar bot en moest van de doctoren lang revalideren. Deze week maakte ging Zerbo voor het eerst weer het veld op met de dames van SCHC. 

De afgelopen jaren schitterede zij op de Nederlandse velden. Snelle, korte en dynamische loopacties, zorgen ervoor dat menig verdediger in de Hoofdklasse dames vaak het bos in wordt gestuurd. In de cirkel staat zij vaak op de goede plek. Een neusje voor de goal is hoe het publiek Zerbo herkent. Op dit moment is zij na Frederique Matla de meest scorende spits van de Nederlandse competitie.

BEKIJK OOK:
Topscorers Hoofdklasse Dames 2020-2021

Ook bij Oranje doet Zerbo het goed. Ondanks dat haar doelpunten moyenne zou nog iets omhoog moeten, werd zij afgelopen meerdere vaak opgesteld in de FIH Pro League. Alles leek in 2020 voorspoedig te gaan, totdat in november het noodlot voor Zerbo toesloeg in een duel bij een training van Oranje: “Het was heel ongelukkig. Ik stond per ongeluk op iemand zijn voet, waardoor ik door mijn enkel ging. Hierdoor brak ik iets af aan de zijkant van mijn voet. Het gevolg, ik moest drie weken in het gips. Gelukkig leek het herstel redelijk goed te gaan, waardoor ik eind december alweer kon beginnen met mijn revalidatie. Het gips ging eraf en ik mocht weer lopen”. 

Zerbo's grootste kracht is om op de goede plek in de cirkel te staan om de bal het laatste tikje te geven.
Zerbo’s grootste kracht is om op de goede plek in de cirkel te staan om de bal het laatste tikje te geven. Foto: Roel Ubels

Toch ging de revalidatie niet helemaal naar wens. De zeer fitte speelster van SCHC, bleek namelijk een soort onbalans in haar voetenwerk te hebben. Het gips had ervoor gezorgd dat de spiermassa van Zerbo was afgenomen en dat zij meer moest trainen om dit weer op te bouwen. Voor de spits, die eind januari met SCHC het tegen HDM moet opnemen, een flinke tegenvaller: “Toen ik bij de podotherapeut was, bleek dat ik scheef liep. Ik had een afwijking naar links. Er was een kleine onbalans in mijn voetenwerk ontstaan. De artsen bij Oranje adviseerde mij toen ook om even ‘een stap terug te doen’ en nog niet bezig te zijn met rennen. Het was belangrijker om even goed rust te nemen en de spieren in mijn voet weer te gaan trainen. Afgelopen weken heb ik elke dag in de sportschool gezeten om deze afwijking ongedaan te maken”.

“Ik heb nu niet meer zoveel pijn en ik kan misschien zondag alweer minuten gaan maken”

De altijd hardwerkende Zerbo haalde resultaat, want een 1,5 week voor de herstart van de competitie, lijkt zij op tijd fit te zijn. Afgelopen dinsdagavond mocht zij alweer een uur trainen met haar team bij SCHC. Zerbo: “Ik heb hard gewerkt om onder andere mijn conditie weer op peil te krijgen. Ook al was de blessure relatief van korte duur, ik heb toch een aantal weken een soort van stil gezeten. In het krachthonk heb ik kunnen trainen, maar dan alleen op kracht. Conditioneel gezien had ik een flinke achterstand”.

Ginella Zerbo is een plaaggeest voor vele verdedigers in Nederland
De makkelijk scorende Ginella Zerbo is een plaaggeest voor vele verdedigers in Nederland. (c) Roel Ubels

Heel even leek het erop dat Zerbo misschien wel langer uit de roulatie zou zijn geweest. Artsen wezen erop dat het herstel minimaal zes weken zou duren. Ook zou het mogelijk zijn dat er nog een terugslag zou kunnen komen. Toch is Zerbo niet bang dat haar blessure roet zou gooien in de voorbereiding bijvoorbeeld richting de Olympische Spelen in Tokio later dit jaar: “Het gaat tot nu toe erg goed. Ik heb nu niet meer zoveel pijn en ik kan misschien zondag alweer minuten gaan maken in de oefenwedstrijd tegen Den Bosch. Ik verwacht in de eerste competitieronde ook gewoon weer te starten tegen HDM. Misschien maak ik dan nog iets minder minuten, maar ik heb het volste vertrouwen dat ik het einde van de competitie, het EK en de Olympische Spelen ga halen. Niet alleen mijn teamgenoten, maar ook ik zelf heb heel veel zin om volgende week weer te starten”.

Reageer