Goderie: 'We zijn in vorm, dus kom maar op met die play-offs' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Goderie: ‘We zijn in vorm, dus kom maar op met die play-offs’

Den Bosch heeft een sterke periode achter de rug. Sinds de winterstop is de ploeg van Raoul Ehren nog ongeslagen en als kers op de taart braken de Brabanders zondag nog een record door de grootste uitoverwinning ooit te boeken. De dames van HIC werden met maar liefst 0-12 van de mat geveegd. Oud-international Maartje Goderie vertelt over de goede vorm van haar team en blikt vooruit op de aankomende play-offs.

Den-Bosch-RU-Goderie
credit: Roel Ubels

0-12 stond op het bord na afloop van de wedstrijd tussen degradant HIC en de nummer twee van de uiteindelijke ranglijst, Den Bosch. Een fijne eindstand om het seizoen mee af te sluiten en de play-offs mee in te gaan. “Om eerlijk te zijn denk ik dat we die wedstrijd niet helemaal mogen vergelijken met wat ons straks te wachten staat in de play-offs,” vertelt Goderie. “Wat uiteraard fijn is om mee te nemen, is dat we zijn blijven doorgaan en niet een terugval hadden na bijvoorbeeld de 5-0. Met het scorend vermogen zit het wel goed, dus dat geeft vertrouwen. Verder gaan we niet te veel meer op die wedstrijd in, maar richten we ons voornamelijk op wat komen gaat.” Wat komen gaat is de halve finale tegen regerend landskampioen Amsterdam. Vorig jaar nog onttroonde de Hoofdstedelingen Den Bosch in de finale. Dit jaar wonnen de teams in de competitie beide één keer. Den Bosch in het Wagenerstadion en Amsterdam aan de Oosterplas. Er kan gesteld worden dat de twee ploegen erg aan elkaar gewaagd zijn. “Het was natuurlijk mooi geweest als we als nummer één de play-offs in waren gegaan, maar SCHC heeft de laatste wedstrijd gewonnen van Amsterdam en werd dus terecht eerste. Het maakt me verder niet zo veel uit wie we tegen over ons zouden hebben in de halve finale. Ik heb al heel wat ervaring met play-offs. Dat zijn echt andere wedstrijden als die je speelt in het seizoen. Daarbij zijn de nummers één tot en met vier dit jaar allemaal waardige ploegen. Het klinkt misschien cliché, maar zo is het wel: Als je kampioen wil worden, moet je toch van iedereen kunnen winnen,” aldus de tweevoudig olympisch kampioene.

Dit jaar zal Goderie met haar team, dat er toch al heel wat play-offs wedstrijden heeft op zitten, voor het eerst in twee wedstrijden gaan uitmaken wie er naar de finale mag. Het nieuwe spelreglement is in het leven geroepen, omdat het WK in Den Haag al bijna voor de deur staat. Waar menig anderen de nieuwe vorm niet prettig vinden en liever een wedstrijd extra hebben, vindt Goderie het eigenlijk wel spannend. “Normaal gesproken was het altijd ‘best of three’ en iedere wedstrijd moest toen gewonnen worden. Nu is het eigenlijk op het Champions League model gebaseerd in het voetbal. Elk doelpunt dat nu gemaakt wordt, wordt meegenomen naar de tweede wedstrijd. Die tellen dus veel zwaarder en dat maakt het wel echt spannend. In het vorige concept ging je elke wedstrijd vol voor de winst. Als je nu de eerste wedstrijd ruim wint, kun je er voor kiezen de tweede wedstrijd met wat meer tactiek en terughoudender te spelen. Het brengt wat nieuwe dingen met zich mee en ik ben wel benieuwd hoe het uit gaat pakken.”

Goderie heeft veel vertrouwen in haar ploeg om dit jaar de titel terug te veroveren. “Zeker na de winterstop zitten we in een goede flow,” vertelt ze. “Ik merk aanzienlijk verschil met voor de play-offs. Iedereen zit lekker in zijn vel en we zijn in vorm. Dus wat dat betreft: kom maar op met die play-offs.” Voor Goderie, die zaterdag op de eerste play-offsdag haar 30e verjaardag viert, zullen dit haar laatste play-offswefstrijden worden. De psychologe heeft besloten na dit seizoen het tophockey achter zich te laten. “Na de Spelen van 2012 ben ik bij Oranje gestopt en om niet helemaal in een gat te vallen heb ik besloten om nog twee seizoenen door te gaan bij Den Bosch,” vertelt de middenvelder. “Het is een ontzettend groot deel van mijn leven geweest, maar ik sta momenteel nog steeds achter mijn beslissing. Ik wil er eerlijk gezegd nog niet te veel mee bezig zijn nu. Er staan nog steeds een paar erg belangrijke wedstrijden met Den Bosch op het programma en ik vind het nu het belangrijkst om me daar volledig op te focussen voordat ik al ga terugblikken,” sluit Goderie af.

 

Comments (1)

  1. Klaas-Jan

    Mooie foto, ultrafitte topsporter met een wat minder atletische scheidsrechter.

Reageer