Haagse coaches positief over nieuwe regel

Vanaf afgelopen weekend mochten de hoofdklasse teams voor het eerst de bal met hun stick boven schouderhoogte spelen. De hockeybond voerde deze regel in om de internationals te laten wennen aan de regel die tijdens het WK 2014 ook van toepassing is. 

In het AD/Haagsche Courant reageert HGC-coach Dirk Loots positief op die nieuwe regel. “Het is één van de weinige regels die voor veler uitleg vatbaar is. Ik begrijp als coach zelf soms niet waarom we ‘m mee of tegen krijgen. Los van het WK vind ik dat deze internationale regel altijd moet gelden voor de hoofdklasse. Het is de sterkste competitie van de wereld. De controle bij die gasten is zo goed.”

International Floris van der Linden denkt dat spelers in de wedstrijden voor- en nadelen kunnen ondervinden aan de regel. “Als verdediger heb je straks meer kans om de bal te pakken omdat je een groter bereik hebt. Aanvallend is het lastiger. Als je een hoge val geeft kan een tegenstander de bal gemakkelijker onderscheppen.” Wel is de HGC-captain van mening dat de regel gewoon vanaf het begin van het seizoen toegepast had moeten worden.

Erik van Driel, coach van de HDM vrouwen heeft gemengde gevoelens bij de nieuwe regel. Voor de hoofdklasse vindt hij het een prima regel maar hij vindt het lastig te bepalen hoe een scheidsrechter interpreteert wat gevaarlijk is en wat niet. Hierom voelt van Driel er weinig voor de regel door te trekken naar lagere niveaus. “Dat gaat gevaarlijke situaties opleveren.”

Comments (4)

 1. hoe kan het nu dat zo een regel niet word doorgevoerd. in belgie mag het al het gehele seizoen! in duitsland ook.. nee nederland houdt van eigen regeltjes…
  fih heeft regels dan moet je dat overnemen he !
  ongelooflijk!

 2. Ben benieuwd wat de bond straks gaat doen met deze regel bij de promotie/degradatie wedstrijden tussen de hoofd- en overgangsklasse!

 3. sticks 2013

  Marcel, je hoeft niet benieuwd te zijn want het antwoord staat al in het officiële persbericht van de KNHB van 17 oktober. De nieuwe sticksregel die vanaf 1 november alleen in de Dames- en Herenhoofdklasse van toepassing is geldt ook voor alle Playoffs en Playouts van en naar de Hoofdklasses. het is dus duidelijk dat Overgangsklasseteams dan in het nadeel zijn. Daar zal het laatste woord nog wel niet over gezegd zijn.

 4. @Marcel,
  Dat heeft de KNHB al gezegd: deze regel gaat in voor Hoofdklasse Dames en Heren inclusief play-off en play-out van en naar hoofdklasse.

Reageer

Contact Us