HDM-coach Ivar Knötschke: "Je moet ook op je bek durven te gaan" - Hoofdklasse Hockey Nederland
Coach Ivar Knötschke wil met zijn team meedoen in de play-offs.

HDM-coach Ivar Knötschke: “Je moet ook op je bek durven te gaan”

Komende week gaat de Hoofdklasse dames weer van start. Vandaag werd de laatste oefenwedstrijd gespeeld. HDM won in een confrontatie nipt van degradatiekandidaat Victoria. Is de verrassende nummer drie van de competitie klaar voor het nieuwe seizoen? Wij vroegen het coach Ivar Knötschke.

De dames hebben een voorbereidingsperiode van zes weken achter de rug. Nadat de competitie voor een aantal maanden vanwege het corona virus werd stilgelegd, mogen alle teams zondag weer gaan strijden. Bij de dames zien we de ‘gebruikelijke’ top-3 weer bovenaan staan in de tussenstand van de ranglijst. De vreemde eend in de bijt is dit jaar HDM. De ploeg van Ivar Knotschke staat derde op de ranglijst en heeft gek genoeg nog maar één keer verloren.

Coach Ivar Knötschke wil met zijn team meedoen in de play-offs. Dit lijkt mogelijk, toch moet zijn ploeg meteen aan de bak. In de eerste vier wedstrijden treft de ploeg SCHC, Amsterdam, Den Bosch en Oranje-Rood. Allen speelden vier jaar geleden in de play-offs. Toch is Ivar Knötschke niet bang en denkt hij dat HDM klaar is om de strijd aan te gaan met de ‘traditionele top-4’: “In de eerste helft van het seizoen hebben wij gewonnen van alle teams die in de grote grijze middenmoot staan. Dit lukte voorgaande jaren niet altijd. Op dit moment staan we op een mooie plek op de ranglijst. Daarnaast denk ik dat wij prima mee kunnen met ploegen zoals SCHC, Amsterdam en Den Bosch als wij ons basisniveau halen en een aantal spelers kunnen pieken in deze wedstrijden. Komende weken gaat het erom spannen”.

HDM een club met ambitie

Waar veel coaches en speelsters vaak voorzichtig zijn om hun ambitie uit te spreken, is coach Knötschke duidelijk. Hij ziet zijn ploeg als een play-offs kandidaat: “Ik gaf al aan dat ik mogelijkheden zie dat we mee kunnen doen om de top. We hebben met elkaar uitgesproken dat we de top-4 willen ‘aanvallen’. Wij willen meedoen om de playoffs”.

Het zijn duidelijke woorden van een coach die in 2019 de opvolger werd van Sonja Thomann. Maar niet alleen de coach toont ambitie, ook de club HDM laat in een vroeg stadium van de competitie al blijken dat zij graag een stap voorwaarts willen maken. In korte tijd kregen meerdere speelsters een contractverlening. Daarnaast werd onder andere international Lily Owsley aangetrokken. Al vroeg in het seizoen wil HDM en coach Knötschke laten zien dat zijn team ambitie heeft om ook komende jaren te schitteren in de Hoofdklasse dames: “We hebben met het aantrekken van Owsley een echte versterking voor ons team gevonden. Niet alleen richten wij ons op de buitenlandse versterkingen. Ook kijken we naar onze eigen jeugd. We hebben meerdere speelsters die in Nederlands A en B zitten. Ook zij krijgen een kans bij ons. We zijn in gesprek met de Amerikaanse Ashley Hoffman die dit seizoen al bij ons speelt. Ik ben positief dat zij ook komend seizoen bij ons blijft spelen”.

De Britse Lily Owsley is volgend jaar op de Nederlandse hockeyvelden te bewonderen van HDM.

BEKIJK OOK:
HDM haalt met Ivar Knotschke opvolger Sonja Thomann in huis

Dreigen van verlies topspeelsters

Met de contractverlengingen wil HDM ervoor zorgen dat dit jaar niet hetzelfde gebeurd als vorig seizoen. Mascha Sterk (SCHC), Fay van der Elst en Hester van der Veld (beiden Amsterdam) vertrokken laat in het seizoen naar de concurrent. Dat topspeelsters van een ploeg in de middenmoot naar een topploeg in de Hoofdklasse vertrekken, lijkt iets wat logisch is voor de buitenwereld, want in het Nederlands elftal worden op dit moment alleen speelsters uit de traditionele top-3 geselecteerd (Uitzondering is Malou Pheninckx die voor Kampong speelt). Het verhuizen naar clubs zoals SCHC, Amsterdam en Den Bosch lijkt dit enige mogelijkheid te zijn als je het Nederlands elftal wil halen. Toch is coach Ivar Knotschke het niet eens met deze theorie: “Ik spreek vaak met Alyson Annan. Een aantal van mijn speelsters zitten namelijk in de potential groep van Oranje. Ik vind Alyson heel integer en ik merk niet dat zij een bepaalde voorkeur heeft voor een club. Naar mijn idee behandelt ze iedereen gelijk. Bang ben ik dus ook niet dat speelsters van HDM komend jaar weglopen naar een andere club, omdat zij het gevoel hebben dat ze geen kans hebben om Oranje te halen”.

Coach Ivar Knötschke wil met zijn team meedoen in de play-offs.
Coach Ivar Knötschke wil met zijn team meedoen in de play-offs. Foto: Roel Ubels

Laatste week

Vandaag won HDM nipt van Victoria. De Hagenezen kwamen op een 0-2 achterstand. Deze achterstand werd uiteindelijk omgebogen in een 3-2 overwinning. Het was volgens Knotschke een lastige wedstrijd, omdat zijn ploeg tegen Victoria het spel moest maken: “Afgelopen week trainden we tegen JA1. De jongens hebben een hoger speltempo en daardoor moesten we snel klaar staan. We zien deze wedstrijden tegen jongens als een goede voorbereiding voor wedstrijden zoals die tegen SCHC, Amsterdam en Den Bosch. Afgelopen week deden we dit goed. Tegen Victoria moesten we vandaag meer het spel maken. Het duurde even voordat dit echt lukte. Uiteindelijk ben ik blij dat we hebben gewonnen”.

Komende week zal HDM een ‘normale’ trainingsweek krijgen. Alle oefenwedstrijden zijn gespeeld en de ploeg kent een wat rustigere week. De puntjes worden op de i gezet. Zondag zal HDM het opnemen tegen SCHC. De ambitieuze Knötschke ziet de komende periode als volgt: “Net zoals Amsterdam-coach Robert Tigges ben ik van mening dat het team welke het meest flexibel is, de competitie gaat winnen. We hebben scenario A,B,C en D. We proberen goed in te spelen op lastige veranderingen. Op dit moment geef ik veel complimenten aan mijn speelsters. Trainingen wijzigen soms last minute van tijd of locatie. Tot op heden toont iedereen aan dat zij mee kunnen met deze veranderingen. We hebben de ambitie uitgesproken om de play-offs te halen. Het zou kunnen dat we door het uitspreken van deze ambitie hard op onze bek gaan, doordat we toch opeens gaan verliezen. Toch heb ik het gevoel dat we er goed voor staan en dat we een geduchte play-offs kandidaat kunnen zijn”.

Reageer