HGC en HDM verrassend goed, Laren, Hurley en Kampong ondermaats in Hoofdklasse Dames - Hoofdklasse Hockey Nederland
Simpel-Iris-Langejans

HGC en HDM verrassend goed, Laren, Hurley en Kampong ondermaats in Hoofdklasse Dames

De Hoofdklasse Dames start op 31 januari 2021. Alle teams zijn daardoor afgelopen week begonnen met de eerste voorbereidingen. Maar hoe staat de competitie en de clubs er bij de dames er nu op dit moment eigenlijk voor? Hoofdklassehockey geeft een update.

De dames gaan pas beginnen aan de achtste speelronde. Dit betekent dat in een half jaar tijd nog vijftien speelrondes gespeeld moeten worden. De KNHB heeft het speelschema vorige week bekend gemaakt. Hieronder een kort overzicht van de veertien clubs in de Hoofdklasse dames.

Pinoké

Het moet en het kan beter bij Pinoké. Ondanks dat de ploeg op de zesde plaats staat, denkt bijvoorbeeld Kiki van Wijk dat Pinoké de weg naar boven is ingegaan. Lange tijd werd de nieuwe middenveldster Lisanne de Lange gemist door een blessure. Ook ex-international Kelly Jonker heeft het doel nog niet echt gevonden. Zij scoorde nog maar een keer. Als allen fit zijn, lijkt Pinoké een sterk team te hebben. Scoren is wel iets waar Pinoké moeite mee heeft. Met maar zes doelpunten is het een van de minst scorende teams in de Hoofdklasse. Daarentegen heeft het wel een van de beste keepsters. Kiki Gunneman hield maar liefst vier keer de nul en komt daarmee dit jaar bijvoorbeeld beter voor de dag dan bijvoorbeeld Oranje-keepster Anne Veenendaal.

Pinoke
De dames van Pinoké zouden nog de play-offs kunnen halen. Foto: Roel Ubels

Laren

De naweeën van het kwakkelende beleid van het bestuur lijkt nog steeds parten te spelen. De dames van Laren kennen een zwaar voorseizoen en staan op plek die recht geeft op de nacompetitie. De ploeg van de nieuwe coaches Serge Spoelstra en Darren Cheesman kende een aantal sterke partijen, maar wist nog maar drie punten te halen. Het maken van doelpunten lijkt het grootste manko van Laren. In totaal werd er vier keer gescoord. De hoop zal de tweede seizoenshelft liggen bij spits Maxime Kerstholt. De oud-international heeft nog maar één keer gescoord, maar zal gebrand zijn om haar saldo op te voeren. De ploeg hoopt dat belangrijke spelers zoals Bente van der Veldt, Pam van Asperen en Fleur Kok fit zijn. Samen met de ervaren en eigenlijk gestopte Julia Muller, zou de ploeg zich uit de degradatiezone moeten vechten.

Amsterdam

Net voor de coronastop zou een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen voor Amsterdam worden gespeeld. In de uit-wedstrijd tegen Den Bosch zou bepaald gaan worden wie de winterkampioen van 2020 gaat worden. De wedstrijd Den Bosch tegen Amsterdam staat nu gepland op 31 januari. Coach Robbert Tigges denkt dat het team die in 2021 het meest flexibel is, de competitie gaat winnen. Zijn ploeg staat er goed voor. De nog steeds regerend landskampioene staat op de tweede plaats met maar twee punten achterstand op Den Bosch. Michelle Fillet, Lauren Stam en Freeke Moes zijn topscorers bij Amsterdam. Allen hebben vijf doelpunten gemaakt.

HGC

Velen hadden niet verwacht dat de dames van HGC het zo goed zouden doen. Dirkie Chamberlain is de verrassing van de eerste wedstrijden. De Zuid-Afrikaanse heeft alweer vijf doelpunten gemaakt en wordt door vele teams gevreesd. De sterke speelster verwacht in januari weer terug te zijn in Nederland. HGC staat op de vijfde plaats en krijgt het de eerste drie wedstrijden van de herstart meteen zwaar. Het zal de schade zoveel mogelijk proberen te beperken tegen Pinoké, SCHC en Den Bosch.

SCHC

Lange tijd leken de dames van SCHC goede papieren te hebben om kandidaat te worden om winterkampioen te worden. Een gevoelige nederlaag werd er geleden tegen Den Bosch. Kansloos ging SCHC met 4-0 ten onder. Ook tegen Bloemendaal keek SCHC lange tijd tegen een achterstand aan. Een van de dodelijkste spitsen van de Hoofdklasse dames, Pien Dicke, kon pas in de 67ste minuut de gelijkmaker maken. Uiteindelijk was het Ginella Zerbo die in de 69ste minuut de winnende kon maken. Het loopt bij SCHC nog niet zoals het zou moeten. Het gemis van de gestopte Carlien Dirkse van den Heuvel lijkt nog te zijn opgelost. Ondanks dit, staat SCHC op de vierde plaats en dwingt het daarmee een play-off plaats af.

Ginella-zerbo-schc
Ginella Zerbo is topscorer bij SCHC. Foto: Roel Ubels

Kampong

Bij de dames van Kampong gaat het alles behalve goed. Het is vele jaren geleden dat de ploeg na zeven speelrondes zo laag op de ranglijst heeft gestaan. Kampong heeft nog niet kunnen winnen en heeft maar twee keer gelijkgespeeld. Er is vooral veel moeite om te scoren (6), daarnaast krijgt het veel tegendoelpunten (24). In de wedstrijd tegen HDM moest de ploeg maar liefst negen keer de bal uit eigen doel halen. Verlies in de eerste wedstrijden na de herstart, zou wel eens de baan van de nieuwe coach Pieter Bos kunnen kosten. De eerste wedstrijd op 31 januari is het meteen erop of eronder. In de ontmoeting met mede-degradatiekandidaat Laren kan worden uitgemaakt wie er weer aansluiting met de top-10 kan gaan maken.

Pieter-bos-kampong
Voor de nieuwe coach Pieter Bos (links) zullen de eerste wedstrijden do or die worden. Foto: Roel Ubels

Victoria

De oudste club van Rotterdam Victoria, gaat zich opmaken voor rechtstreekse degradatie. Ondanks het kleine verschil met Laren en Kampong, is de ploeg tot nu toe kansloos. De ploeg krijgt de meeste doelpunten tegen in de Hoofdklasse dames. Daphne Voormolen is topscorer en heeft de helft van alle doelpunten (3) gemaakt. In de eerste drie wedstrijden in 2021 speelt Victoria tegen Bloemendaal, Laren en Pinoké.

Hurley

De Amsterdamse ploeg is tot nu toe een van de grootste tegenvallers in de competitie. Met een negende plaats presteert de ploeg ondermaats. Ondanks de weinig tegendoelpunten, kent het team ook problemen om zelf te scoren. Joelle Ketting is topscorer en heeft drie doelpunten gemaakt. Dit deed ze allemaal in de laatste wedstrijd tegen Victoria. Sleepkanon Gitte Michels staat pas op één doelpunt. Zij is ondanks haar tegenvallend aantal doelpunten dit jaar, wel opgenomen in de ‘hoofdklassegroep’ van Oranje. De eerste wedstrijd is meteen een belangrijke, namelijk tegen de directe concurrente Oranje-Rood.

Den Bosch

Twee jaar geleden greep het team van Raoul Ehren net naast de landstitel. Dit jaar lijken de kaarten totaal anders geschud. Met de komst van international Laura Nunnink lijkt de ploeg sterker dan ooit. Daarnaast heeft Den Bosch met Josine Koning een keepster die maar niet gepasseerd lijkt te worden. Topscorer in de Hoofdklasse dames is Frederique Matla. Zij lijkt meer en meer ‘onvervangbaar’ bij Den Bosch en Oranje. Matla maakte acht doelpunten, waarvan één strafbal.

HDM

Verrassend genoeg stond HDM na zes speelrondes gedeelde koploper. Een verliespartij tegen Pinoké zorgde ervoor dat HDM toch met de kerst op plek drie bivakkeert. Weinig mensen hadden gedacht dat deze ploeg het zo goed zou doen. Afgelopen zomer werd er namelijk afscheid genomen van Mascha Sterk (SCHC), Fay van der Elst en Hester van der Veld (beiden Amsterdam). Het gat werd opgevangen met de komst van de Amerikaanse Ashley Hoffman en Erica Sanders. Succesvol, want beiden hebben al verschillende doelpunten gemaakt.

Oranje-Rood

De dames uit Eindhoven kennen geen gemakkelijke eerste seizoenshelft. Vele jaren deed de ploeg mee om de play-offs. Dit jaar staat Oranje-Rood op de achtste plaats. Het verlies van Freeke Moes (Amsterdam) en Laura Nunnink (Den Bosch), lijkt voor de nieuwe coach Stefan Duyf een te zware klap te zijn. Zijn ploeg moet van 0 beginnen. Trijntje Beljaars en Marlena Rybacha zijn topscorers. Beiden scoorden drie keer. Beljaars speelt dit jaar voor het eerst mee bij de dames en is één van de grootste positieve verrassingen in de Hoofdklasse dames.

Bloemendaal

Al jaren strijd Bloemendaal tegen degradatie. Dit jaar zal dat misschien anders zijn. Met negen punten staat het op een verdienstelijke zevende plaats. Ook is het programma van Bloemendaal ‘gunstig’. In de eerste wedstrijd krijgt het degradatiekandidaat Victoria op bezoek. Daarna zal er resultaat gehaald moeten worden tegen Hurley, Kampong en Pinoké. Bij winst, sluipt de ploeg zelfs stiekem richting de play-offs. Keepster Danique Visser keept dit jaar prima en hield al twee keer de nul. Demi Hilterman is topscorer en heeft twee keer gescoord. Twee jaar geleden sprak Hoofdklassehockey met Fee Schreuder. Zij hoopte dat Bloemendaal een stabiele subtopper zou worden. Heeft Bloemendaal nu eindelijk de weg richting de semi-top gevonden?

Hoofdklasse Hockey Dames 2020 – 2021

PosClubPWDLFAGDPts
12219127967358
222191266135358
322153464283648
422126441241742
5229763333034
62284102323028
72255122642-1620
82246122644-1818
92239101836-1818
102252151771-5417
112238112458-3417
122241171453-3913

Reageer