Hockeyclub Kampong hoopt met nieuwe voorzitter tophockey schade van afgelopen jaar ongedaan te maken - Hoofdklasse Hockey Nederland
Oud clubicoon Roderick Weusthof zal proberen het tij te keren bij Kampong.

Hockeyclub Kampong hoopt met nieuwe voorzitter tophockey schade van afgelopen jaar ongedaan te maken

Afgelopen week presenteerde Hockeyclub Kampong twee nieuwe bestuursleden. Roderick Weusthof (tophockey) en Gamine Kist (communicatie) werden toegevoegd aan het bestuur. Met het aantreden van Weusthof, hoopt Kampong het matige beleid op het gebied van tophockey van afgelopen seizoen weer goed te maken.

Wie nu op de ranglijst kijkt, ziet zowel bij de heren als de dames bijzondere situaties. Waar de heren van Kampong ondertussen, mede door het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler, zijn afgedaald naar de vijfde positie, staan de dames van Kampong op een bedroevende elfde plek. Wij kijken mee naar wat er de afgelopen tijd precies is gebeurd bij de dames.

Geschiedenis

We kunnen het ons nog goed herinneren. In mei 2019 verhuisde Michiel van der Struijk van SCHC naar de dames Kampong. Santi Freixa In dat jaar liet de club weten dat met het aantrekken van van der Struijk de hoop was gezet op het bereiken van de top-4. Al jaren hurkte een van de grootste clubs van Nederland tegen deze top-4 aan.

Even leek het erop dat de keuze van het aantrekken van van der Struijk geen goede zet was geweest. In de openingswedstrijd tegen Den Bosch werd maar liefst met 1-9 verloren. Ook de wedstrijden erna bleek dat de dames van Kampong moeite hadden om echt te pieken. Toch leek een ommeslag te komen. Opeens won de club vijf van de zeven wedstrijden op rij. Toentertijd was Van der Struijk van mening dat zijn ploeg meer stabiliteit moest krijgen. Toch was de aansluiting met de top-4, waar de club graag naar toe wilde, gelukt. Zijn trainingen en coaching leek zijn vruchten af te werpen.

Ondanks een matige start van het seizoen, herstelde Michiel van der Struijk goed. In het seizoen 2019-2020 waren de dames van Kampong dicht bij de play-offs.
Ondanks een matige start van het seizoen, herstelde Michiel van der Struijk goed. In het seizoen 2019-2020 stonden de dames hoog op de ranglijst. Foto: Roel Ubels

Beëindiging contract van der Struijk

Als een donderslag bij heldere hemel liet hockeyclub Kampong in maart 2020 weten dat het contract met coach Michiel van der Struijk aan het einde van het seizoen zou worden beëindigd. Bestuurslid Paul van Putten liet toen weten: “Michiel van der Struijk heeft aan alle doelstellingen voldaan die wij als club hebben gesteld. We hebben met elkaar overleg gehad over hetgeen nodig is voor het zetten van de volgende definitieve stap richting de Play-Offs. Dat heeft ertoe geleid dat we in goed onderling overleg hebben besloten aan het einde van het seizoen uit elkaar te gaan”.

Een opmerkelijke keuze van het bestuurslid tophockey, waar nog steeds veel vraagtekens bij gesteld mogen worden.

Aantrekken van Pieter Bos

Ondanks de wens om een ervaren coach aan te trekken met Hoofdklasse ervaring, presenteerde de club in juni 2020 haar nieuwe coach. Bos kwam uit eigen gelederen. De voormalig assistent-trainer Pieter Bos zou de ‘messias’ moeten worden en het team richting de play-offs gaan brengen.

Toch duurde het lang voordat de dames hun eerste punt mochten noteren. De eerste drie wedstrijden werden verloren. In de thuiswedstrijd eind september tegen Oranje-Rood werd dan toch uiteindelijk voor het eerst gelijk gespeeld. Het punt werd gematigd gevierd, want in de wedstrijd die alle kanten op ging, zat er voor de thuisploeg meer in.

Als klap op de vuurpijl verloren de Dommelingen een aantal wedstrijden later in de thuiswedstrijd met maar liefst 1-9 van HDM. Afgelopen week verloor de ploeg met Pieter Bos met 2-0 van hekkensluiter Victoria. Met vijf punten uit elf wedstrijden staat Kampong net voor de nieuwe hekkensluiter Laren.

Coach Pieter Bos kent een bedroevende start van zijn carrière in de Hoofdklasse dames. Kampong staat op de een na laatste plaats.
Coach Pieter Bos kent een bedroevende start van zijn carrière in de Hoofdklasse dames. Kampong staat op de een na laatste plaats. Foto: Roel Ubels

Renee van Laarhoven en Malou Pheninckx

Een jaar later kunnen we stellen dat het beleid welke het bestuur tophockey heeft bepaald, ernstige gebreken heeft vertoond. De dames van Kampong bungelen onderaan in de competitie. Het is lang geleden dat één van de grootste clubs van Nederland op de elfde positie heeft gestaan in het tussenklassement van de Hoofdklasse dames. Het team presteerde het om maar elf keer te scoren in negen speelrondes. Daarnaast moest het maar liefst 26 keer de bal uit eigen net halen. Twee positieve feitjes, ex-international Renee van Laarhoven scoort er nog lustig op los met haar strafcorner. En ook international Malou Pheninckx, heeft ondanks de druk om naar een andere club te gaan en daar prijzen te pakken, er nog steeds voor gekozen haar club Kampong trouw te blijven.

Kampong mag hopen dat international Malou Pheninckx ondanks het aantal moeizame jaren de club trouw blijft.
Kampong mag hopen dat international Malou Pheninckx ondanks het aantal moeizame jaren de club trouw blijft. Foto: Roel Ubels

Toekomst

Waar coaches en clubs zich vaak verschuilen achter: ‘We zijn bezig met een proces’ en ‘We hebben nog een jong team, die nog veel moeten leren’, zal Hockeyclub Kampong toch eens flink achter de oren mogen krabben. Hoe is het mogelijk dat een van de grootste clubs van het land (+3.000 leden) die één van de mooiste faciliteiten van het land heeft, zo matig presteert? Is het coach Pieter Bos te wijten? Of heeft het te maken met het onstabiele beleid wat de club de afgelopen jaren heeft laten zien?

Oud clubicoon Roderick Weusthof zal proberen het tij te keren bij Kampong.
Oud clubicoon Roderick Weusthof zal proberen het tij te keren bij Kampong. Foto: Maurice de Wert

Hopelijk zal de ommeslag snel komen. Oud-clubicoon en international Roderick Weusthof heeft afgelopen week de positie van het bestuurslid tophockey Paul van Putten ingenomen. Het is nog onduidelijk welk beleid Weusthof wil gaan voeren. De dames spelen de komende weken tegen Hurley, Bloemendaal en Pinoké. Wordt er verloren, dan mag het team zich naar alle waarschijnlijkheid gaan opmaken voor de nacompetitie.

Het bestuur van Hockeyclub Kampong, was ondanks herhaaldelijke pogingen, niet beschikbaar voor commentaar.

Hoofdfoto: Hockeyclub Kampong

Comments (1)

 1. Belangrijk dat de bestuurlijke rust terugkeert. En er weer een strategie voor de dames komt die past bij de Visie van club. Dit was altijd de kracht van Kampong.
  Probleem bij de dames de afgelopen 3 a vier jaar:
  -te veel middelmaat aangetrokken.
  -Te weinig toptalent aangetrokken.
  -Te weinig doorstroom van topjeugd.

  Een aantal jaar geleden: stroomden Drost, plokker, leurink, de waard en veen nog door. Werden van Laarhoven, Heerbaart en Mosch als jonge talenten aangetrokken om zich te ontwikkelen onder de hoede van ervaren topspeelsters als Muller, Marescia, Oliva en Engels het wegvallen van Dijkstra en van Meer opvullen.

  Laten we hopen dat er weer een coach komt die in lijn met Van Geel, Marijnen en Van Roosendaal weer past bij de visie van de club. De komst van dure TD’s (Bruin en Verga) hebben zich allerminst terugbetaald. Hoewel het bekende namen zijn/waren. Beleid onder Schroder en Borgers paste beter, duidelijke langetermijn visie en meer resultaat.

  Weusthof ontbreekt bestuurlijke ervaring en affiniteit met Dames hockey. Korte termijn resultaat focus en runnelvisie op de H1 ligt (wederom) op de loer.

Reageer