Jesse Mahieu betrapt op doping | Hoofdklasse Hockey Nederland

Jesse Mahieu betrapt op doping

jessemahieu

Hockeyer Jesse Mahieu is bij een dopingcontrole positief bevonden op cocaïne en MDMA. Hij werd één jaar geschorst en is ontslagen door zijn club Pinoké. Dat zegt hij maandag in een interview met Het Parool.

Mahieu is de eerste Nederlandse topsporter sinds turner Yuri van Gelder en biljarter Nick Zuijkerbuijk in 2009 – beide betrapt op cocaïne – die tegen de lamp loopt.

In het hockey kwamen niet eerder dopinggevallen naar buiten. Uit het jaaroverzicht van de Nederlandse Dopingautoriteit blijkt echter dat in 2011 62 controles zijn uitgevoerd in het hockey, waarbij drie spelers positief testten. Twee van hen hadden of kregen medische dispensatie.
De derde hockeyer werd drie maanden geschorst wegens het gebruik van cannabis. Wie dat is, is nooit bekendgemaakt, maar het zou gaan om een speler uit de overgangsklasse. Het bevindingenoverzicht van 2012 verschijnt later deze week.

Feestje
Mahieu (34) gebruikte de drugs op een feestje waar hij was voor het hoofdklasseseizoen begon. In oktober werd hij voorlopig geschorst. Hij vroeg geen contra-expertise aan. Betrapte sporters worden in een geval als dit in principe twee jaar geschorst.

Op de hoorzitting bij de tuchtcommissie van de hockeybond legde Mahieu een emotionele verklaring af. De commissie besloot daarna de straf te reduceren tot één jaar.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit: ‘De tuchtcommissie kan de straf verlagen als zij tot het inhoudelijke oordeel komt dat in dat specifieke geval sprake is van dermate weinig schuld of nalatigheid dat er grond is voor strafvermindering.’

Olympische Spelen
Mahieu speelde tussen 2002 en 2006 vijftig wedstrijden voor het Nederlands elftal en won in 2004 op de Olympische Spelen van Athene een zilveren medaille. De verdediger werd twee keer landskampioen met Amsterdam, de club die hij vijf jaar geleden verruilde voor Pinoké.

Lees vandaag het verhaal van Jesse Mahieu in Het Parool: ‘Ik ben mijn eigen schuld’

 

Comments (57)

 1. Kan dit tot de bodem uitgezocht worden? Schaam je KNHB en Pinoke en de clubs die weten wat hun spelers gedaan hebben gooi maar open die handel!
  Nu Jesse ontslaan, dat is boter na de vis en laf.
  Pinoke wist dit al in oktober we zijn nu een hlaf jaar verder en ineens omdat er zeer oplettende mensen zijn wordt Jesse ontslagen , laf , slap en betrokken bestuursleden van zowel Pinoke en KNHB u zou eens in de spiegel moeten kijken en zien dat dit doofpotje mislukt is , en zelf u conclusies moeten trekken

 2. En vooral onder de pet houden! Yuri van Gelder werd breed uitgemeten in de vaderlandse pers. Nu heeft Het Psrool via deze site er lucht van gekregen en er een artikel aan gewijd.

  De KNHB die graag overal vooraan staat op de grote toernooien, zwijgt en zweeg in alle talen! Erg hypocriet! Wel de lusten maar niet de lasten van hockey als topsport.

  reemde zaak. Misschien zouden de heren eens moeten overwegen om het stokje over te geven, net als de heren van allerllei wieleebonden.

 3. Jammer voor Jesse dat dit zo naar buiten toe treedt. Echter, heb je daar uiteraard geen invloed op wanneer je ‘doping’ tot je neemt.

  Nou voer ik geen contra-expertises uit en ben ik niet gespecialiseerd in de medische wereld. Ik kan een ieder hier daarentegen wel melden dat de gebruikte middelen niet bepaald als ‘doping’ fungeren, waar ze wel als ‘verboden middelen’ worden gezien.

  In hoeverre zijn de twee substanties ‘stimulerend’ voor het beoefenen van de sport? Er is ongetwijfeld nog een bijzonder grote groep sporters in Nederland (en de rest vd wereld) die dit soort middelen tot zich neemt.

  Nogmaals, geen expert. Noem me gerust een ervaringsdeskundige.

 4. @Hagenees, jij draait de zaak een beetje om, wie heeft er nou doping gebruikt? de speler, zijn club of de bond?
  En wie moet het dan uiteindelijk bekend maken? de speler zelf toch zeker.

  Heb je ook weleens van B-stalen gehoord? duurt altijd wel even voordat ook die resultaten bekend zijn.

  De enige diezelf natuurlijk in de spiegel moet kijken is deze speler want die is toch in de fout gegaan of niet?

 5. @doping, het zal eerder prestratieverminderd zijn gok ik, maar daar gaat het natuurlijk niet om er is een lijst gemaakt met producten die niet mogen, en deze speler heeft dat toch gedaan en ja dan moet je op de blaren zitten.

 6. tja..dan blijkt het toch ineens weer een amateursport dat hockey, spelers die tijdens hun vrije weken gewoon lekker van een feestje willen genieten..eens met bovenstaand bericht, deze middelen zijn absoluut niet prestatiebevorderend..maar goed het moest er een keer van komen blijkbaar, ben benieuwd hoeveel HK spelers de komende weken een knoop in hun plasser leggen met de hoop niet te hoeven pissen!

 7. @kenner, waarom zou de bond moeten reageren? het is toch in eerste instantie een zaak van de speler en zijn club?

  De speler staat onder contract bij zijn club en niet bij de bond.

 8. @speler, voor het hockeyseizoen cocaine nemen, iets wat nogal een tijd in je bloed blijft zitten, nogal amateurristisch wat mij betreft.

 9. @David. Er is wel door de KNHB een tuchtcommissie voor dit soort zaken ingesteld en uitspraken van een dergelijke tuchtcommissie zouden openbaar gemaakt worden worden, Zie KNHB, Turnbond en andere sportorganisaties.

  Maar nee, dat is blijkbaar schadelijk voor het hockey! Wel hoog van de toren blazen bij successen, maar dit soort zaken in de doofpot proberen te stoppen!

 10. @kenner, volgens mij is daar een onafhankelijke commissie voor die in dit soort gevallen oordeelt.

  Maar wie brengt nou eigenlijk de sport schade toe Mahieu of de bond? wie heeft er nou gebruikt?

 11. Beetje simpel David. Al die wielrenners hebben de wielersport geen schade toegebracht? Zij hebben toch gebruikt en niet de wielerbond!!! Vreemde redering!

 12. @Tja, ja die wielrenners hebben de wielersport ook schade toegebracht, en inderdaad niet de wielerbond, lijkt me geen vreemde redenatie

 13. Maak hem een voorbeeld en gewoon schorsen voor de rest van zijn leven.

 14. @david: je redenatie is begrijpelijk maar wel erg makkelijk. Natuurlijk is Mahieu degene die een fout heeft gemaakt. Maar de bond heeft toch ook als taak om openbaar te maken dat een speler geschorst is omdat hij doping heeft gebruikt?

 15. @Cees, lijkt me dat de taak bij de speler zelf en zijn club liggen.

  Misschien heeft de bond wel gezegd na de resultaten van de B-stalen dat speler en of club naar buiten moesten komen met een verklaring

 16. Hallo David? De bond legt Jesse een straf op in oktober, toen was de uitslag bekend van de B-stralen doordat een journalist van het Parool er in duikt wordt vandaag bekend wat Jesse gedaan heeft. oktober tot maart? hoeveel maanden zijn dat?

 17. @Shave, hij is gepakt in oktober toen waren de b-stalen nog niet bekend.

 18. @david: Denk dat onze mening hierin zal blijven verschillen. In mijn optiek moet de bond openbaar maken dat een speler is geschorst om what ever reason en vervolgens is het aan de club/speler om hierop te reageren of niet. Nu bemoeid de bond zich er niet mee en komt de club met het slappe verhaal van een rug blessure.. na wat heisa komt de aap uit de mouw en is bekend dat zijn afwezigheid een andere reden had. Iedereen is voor de gek gehouden, dit had makkelijk opgelost kunnen worden wanneer de knhb, net zoals alle andere sportbonden, dit soort zaken openbaar maakt.

 19. @Cees, denk ook dat we er niet uitgaan komen.

  Wie heeft er nou gebruikt? en wie moet er dan als eerste met een verklaring komen?

 20. David heb jij van de knhb een vrije middag gekregen om de bond op deze site te verdedigen? Lukt niet echt want je argumenten houden geen stand en je hebt een bord voor je kop.

 21. @Pietje, Nee hoor heb ook niks met de bond te maken.

  Wat nou zo jammer is van deze reactie is dat we 2 verschillende meningen hebben maar volgens mij blijf ik gewoon praten in tegenstelling tot woorden als bord voor je kop, jammer en voegt niet veel toe.

 22. @David, dat is niet geheel juist wat je zegt.
  Ik citeer het Parool : De tuchtcommissie heeft clementie getoond voor een emotionele verklaring van Mahieu. In plaats van de gebruikelijke twee jaar werd hij al op 11 oktober voor één jaar voorlopig geschorst. Mahieu vroeg geen contra-expertise aan. Nu komt het naar buiten via de pers en hij wordt vandaag ontslagen?
  terwijl ze dit al in oktober wisten.

 23. @david, je slaat de plank mis. Wanneer er doping wordt gebruikt in andere sporten, wie maakt dat bekend? Precies, de sportbond van die sport. Wie maakt de schorsing bekend? Precies, de sportbond van die sport. Wie komt er vervolgens met een verklaring? Precies, de sporter. Nu een raadseltje voor je, let goed op en probeer goed te lezen: wat doet de knhb dus anders dan alle andere sportbonden in Nederland?

 24. @Shave,lees het ook, maar zou de bond misschien gezegd kunnen hebben ik laat het aan club en speler over om met een verklaring te komen, na al het rumoer op sites is er een journalist ingedoken en moesten club en of speler ook wel vertellen wat er aan de hand was.

 25. Er zijn verdomd veel hoofdklassespelers die deze troep tot zich nemen. Denk dat er bij een grootschalige controle genoeg tegen de lamp zullen lopen. Er is inderdaad niet echt spraken van prestatieverhogend middel. Maar als ”topsporter” mag je verwachten dat deze mensen bewuster met hun sport bezig zouden zijn.

 26. @David, dat is dus precies wat mensen bedoelen, had de bond gelijk gezegd deze meneer heeft verboden middelen gebruikt en wij hebben hem voorlopig voor een jaar geschorst IN OKTOBER 2012 en niet op eind februari 2013 want dan verberg je iets wat je liever niet had willen laten uitkomen 5 maanden later…

 27. @Cees, we hebben een andere mening dat is iets heel anders.

  Als er bij een club een speler steelt maakt de bond dat dan ook bekend? de speler is in dienst van de club en gebruikt iets wat niet mag, misschien heeft hij na de controle wel tegen de clubarts of de coach of de commissaris tophockey van zijn club gezegd ik ben net gecontroleerd maar heb iets gebruikt.

 28. Ab van der Wouden

  Doe niet zo moeilijk allemaal. Als er nu echt sprake was van een sporter die misbruik maakt om oneerlijk beter te presteren dan andere sporter dan moet je het van de daken schreeuwen, in de media brengen en tot de bodem uitzoeken. Nu gaat het om een speler die dom heeft lopen snuiven en een pilletje heeft genomen op een feestje. Daarvan lopen er nog wel 20 in de hoofdklasse bij de mannen én vrouwen.

 29. @ab, wat een kansloze reactie. Waarom zouden we dan nog regels maken.

 30. @Anna en Ab, kennen jullie die hoofdklasse spelers of maken jullie alleen een gerucht van een gerucht?
  Het is nog al wat om zoiets nu te beweren zonder duidelijk te zijn waar de spelers dan spelen etc.

 31. @david: dat een speler iets steelt op een club is iets heel anders dan een speler die iets heeft gebruikt wat op de dopinglijst staat. De bond heeft niet als taak om melding te maken van diefstal, wel van dopinggebruik. Andere sportbonden doen dit wel, waarom de KNHB niet? Ik snap het probleem niet waarom de KNHB zoiets niet openbaar maakt, wanneer ze dat niet doen wordt, zoals in dit geval, een heel ander verhaal gemaakt door de club/speler dan hetgeen waar het echt om ging: gebruik van verboden middelen.

 32. @ stick: tuurlijk zijn er regels! anders was die nu ook niet geschorst,toch? Maar dat je met 34 ook niet meer alleen voor hockey leeft is ook best te begrijpen..Dat die nu pas is buiten gekomen is wel raar, maar misschien stond het maat ook niet meteen vast.. en als jij dronken jouw rijbewijs zou verliezen ga je dat ook niet meteen roepen..

 33. @Cees, maar zoals ik al eerder zei misschien heeft de bond de ruimte gelaten aan de speler en of de club om zelf met een verklaring naar buiten te komen,dat weten we allebei niet.

 34. Bashingsessie

  @Shave: ik ken een aantal van deze spelers, en uit waardering voor hun privacy (en de vriendschap met deze spelers) zal ik geen namen noemen.

  OT:
  Als we zo graag willen dat we dit ook uit de sport halen, dan moet hockey Out Of Competition tests gaan doen. Waarom? Zo professioneel zijn we met zijn allen niet (behalve misschien de internationals, die zich er niet snel aan zullen wagen).
  Of de schorsing vanaf oktober is geweest, of per 2013 is ingegaan, wordt nergens genoemd. Voor hetzelfde geldt komt het nu pas boven, omdat de definitieve schorsing nu pas in gaat.
  Wat betreft de bond en het naar buiten brengen: waarom zouden ze? Ze hebben de verklaring van Mahieu gehoord en zullen zich realiseren dat meer hockey(st)ers dit doen. Het is niet zo dat dit wereld veranderend nieuws is, dus laat het aan club/speler over om dit te regelen. Afspraak kan zijn geweest dat Pinoke en Mahieu eerst samen met een oplossing (nu dus zijn ontslag) moesten komen voordat het naar buiten kwam. Weet jij het? Nee? Dan niet te snel over oordelen. Zijn bepalende waarde vond ik al gedaald en ik denk dat de hoofdklasse er niet direct rouwig om hoeft te zijn.

  Moet de KNHB iets met zijn richtlijnen t.o.v. drugs gebruik doen? Dat wel, laat maar weten dat er getest wordt en of er iets wordt gedaan (zonder de namen te noemen, we komen er toch wel snel genoeg achter tegenwoordig).

 35. Deze middelen verbeteren je sportprestatie niet. En dan een schorsing van 1 jaar…Waarvoor? Is er iemand benadeeld door Jesse z’n drugsgebruik? Heeft hij er voordeel van? Nee dus maar wel schorsen. Hypocriet. Al die zuipende TD-ers zijn een veel grotere schande voor een sport maar dat vind iedereen in de hockey wereld dan weer normaal. Rare denkbeelden.

 36. @self-pass, waarvoor omdat het op een dopinglijst als verboden middel en of het wel of niet prestatieverbeterend is lijkt me helemaal niet terzake doen, het mag niet.

  Ja er is iemand benadeeld door zijn gebruik, zijn club en zijn teamgenoten want die konden geen gebruik van hem maken.

 37. Tieske; rare lijst dus, als er iets op staat wat niet prestatie bevorderend is.

 38. vindt het gwoon raar dat iemand die zo lang speeld voor een fout eruit wordt gegooit..

 39. @hoera, wat heeft dat er mee te maken? niks natuurlijk of je al jaren meedoet of pas net, als je iets doet wat niet kan en of mag dan horen daar sancties bij.

  En zeker als je al zo lang meedoet dan is het dopingregelement niet nieuw.

 40. @joris: tuurlijk moet die er straf voor krijgen, maar zo zwaar? Het belangrijke is dat in de hoofdklasse niet fout gespeeld mag worden en dat deed die niet, daar moet ik self-pass gelijk in geven! een priest mag ook niet met kleine jongens, maar blijft wel priest en hij maakt een persoonlijk fout en moet eruit?

 41. Jammer dat de voorzitter van Pinoke in zijn reactie in het Parool alleen spreekt over Jesse’s betrokkenheid en met geen woord rept over de grote verdienste die Jesse voor Pinoke heeft gehad.
  Dat de voorzitter zijn terugkeer bij Pinoke vrijwel uitsluit getuigt van weinig rechtvaardigheidsgevoel.
  Iemand die eigen schuld bekent, boete doet en z’n straf ondergaat moet weer een nieuwe kans krijgen.
  Zo zit onze rechtstaat in elkaar!

 42. Lekker voor de saxobank ! Hoofdsponsor van Pinoke. Voor de rest, heeft iedereen wel eens een biertje teveel gedronken en gereden, door rood licht gefietst en iets bij de Appie gejat. Dus lekker normaal doen allemaal en laat Jesse hier zelf mee dealen. Sterkte Jesse!!!!

 43. @Arnold, maar er zit nog wel een verschil tussen door Rood licht fietsen of ergens onder contract staan en dan heb je je nou eenmaal te houden aan rechten en plichten.

 44. @bram, weet ik, maar het is te zielig voor woorden dat mensen hier zich zo druk over maken. Laat Jesse lekker met rust. Wil hier alleen maar zeggen dat we allemaal iets niet slims hebben gedaan, we zijn niet roomser dan Jesse. Dus allemaal lekker hard werken en niet tijdens de baas zijn tijd, hkh.nl bekijken. Daar wordt Jesse niet beter van, de economie niet en de baas die je betaalt.

 45. Denk niet da het hier om Jesse gaat, behalve dat ie wel et hele stille drom vertrekt bij HKH.nl.
  En HKH.nl heeft weing redactioneel restpect meer over.
  Het gaat om de rol van de knhb. Schijnheligheid ten top.

 46. Ach what’s new. Beetje dom allemaal. Zijn vast meer hockeyers die de fout in zijn gegaan, dom, dom, dom.
  Zou pas echt kwalijk zijn als een hockeyarts met banden in het wielrennen de pillen of spuit aan spelers op clubniveau had toegediend. Neem maar dat er veel meer stinkt dan je zou willen.

 47. Wat een club dat Pinoke!! Het rommelt daar wel lekker he! Dames 1, Heren 1. Ik zou niet aan die club verbonden willen zijn..

 48. @henk, beetje populistisch. wat is daar mis bij dames 1 dan? Jesse is een los staand geval. heeft niets met het team te maken. als je happy bent met je eigen club wil je zo wie zo niet met een andere club verbonden zijn. of ruik hier een stukje frustratie?

 49. @amsterdam, tijdje weggeweest? speelster uit team gezet, coach die wel heel gezellig met zijn assistent is.

 50. @Henk, denk dat Pinoke ook heel blij dat jij niet met de club verbonden bent. Wat een kortzichtigheid!
  Lekker Nederlands gedrag, wanneer het goed gaat hoor je niemand, maar wanneer er iets misgaat staan we met zijn allen klaar om iemand of een club nog verder de grond in te trappen.

 51. @JW, je reactie is net zo kortzichtig.

  Als je zoiets stoms doet, is het logisch dat daar reacties opkomen.

 52. Gaat mij niet om de kritiek op Jesse, die is zeer begrijpelijk, maar hou het wel zuiver en ga niet een hele club afrekenen op de fout van 1 individu.

 53. Waarom maar 1 jr?

  ‘De tuchtcommissie kan de straf verlagen als zij tot het inhoudelijke oordeel komt dat in dat specifieke geval sprake is van dermate weinig schuld of nalatigheid dat er grond is voor strafvermindering.’

  Weinig schuld of nalatigheid?

  Hoe kan er nu sprake van weinig schuld of nalatigheid zijn? Gebruik je per ongeluk coke? Slik je per ongeluk een pilletje?

  Het lijkt me dat die regel er is voor iemand die bijvoorbeeld medicijnen gebruikt voor een ziekte/operatie en daardoor teveel van een verboden middel tot zich neemt. Dat speelt hier toch niet?

  En dat hij er nu spijt van heeft is zo te zien geen criterium om minder straf te geven.

  Ik begrijp dus niet dat hij strafvermindering gekregen heeft.

  Daarnaast: Tuurlijk had de KNHB openheid van zaken moeten geven. Je kunt in het huidige tijdsgewricht met de dopingschandalen bij het wielrennen niet zeggen dat het enkel een verantwoordelijkheid is van de speler om naar buiten te treden. Openheid zou in dit soort zaken door iedereen dus ook de hockeybond nagestreeft moeten worden.

 54. @amsterdam, onder een steen geleefd?

  Bij dames1 alle problemen niet meegekregen? Speelster (Klooster) op een hele rare manier weg.. Assistent weg bij dames 1.. Coach heeft een relatie met weggaande assistent.. Bas Cambell wel/niet naar heren 1, omdat de club zich niet aan afspraken hield.. Voorzitter die zich in zake Bas Cambell geen houding weet te geven..

  En volgens mij weten wij de helft nog niet…

 55. @henk, duidelijk niet jou club. maar als iedereen roomser is als de paus, zou het wel saai zijn op deze site. verhaal dames 1 was me inderdaad ontgaan.

 56. Spee een relatie met Kessel? Dat is een vals gerucht lijkt me? Heeft ook niks met Jesse te maken!

 57. amstelveener

  Nee klopt, maar is wel waar (heeft niets met Jesse te maken, maar die relatie is/was er wel)

Reageer