Keepster Josine Koning is dit jaar onverslaanbaar in de goal van Den Bosch | Hoofdklasse Hockey Nederland
Josine-Koning-Den-Bosch

Keepster Josine Koning is dit jaar onverslaanbaar in de goal van Den Bosch

De afgelopen vier seizoen was zij de keepster die het minst is gepasseerd in de Hoofdklasse dames. Josine Koning is keepster van Oranje en Den Bosch en ook dit jaar doet zij het uitstekend. Na zes speelrondes heeft Koning nog geen tegendoelpunt gekregen. Wat is het geheim van de keepster, die bij Oranje alweer 67 interlands achter haar naam heeft staan, om geen tegendoelpunten te krijgen? 

Koning begon haar hockey carrière bij Amersfoort. Uiteindelijk vertrok zij in 2013 naar SCHC. In 2015 werd er contact gelegd met de huidige Den Bosch coach Raoul Ehren. Sindsdien speelt Koning voor de Bosschenaren. Niet onverdienstelijk, want de afgelopen vier jaar is zij de minst gepasseerde keepster in de Hoofdklasse dames. 

Heeft het met geluk te maken dat je dit seizoen nog geen tegendoelpunt hebt gehad?

Ik denk het niet. Het is vooral belangrijk wat voor verdediging je voor je hebt staan. Als zij hun taak goed uitvoeren, krijg ik weinig ballen. Dit klinkt heel saai voor een keepster, maar uiteindelijk is dat wel waarom we het zo goed doen. Ik heb dit jaar heel weinig ballen gekregen. Tegen SCHC waren het er bijvoorbeeld maar drie. Daarbij was niet elke kans die zij kregen, een levensgrote. Tegen Bloemendaal was het wel bijna raak. De bal werd bij een strafcorner teruggegeven naar de aangeefster (zie hier de samenvatting van de wedstrijd Bloemendaal tegen Den Bosch). Uiteindelijk kon ik de bal goed wegwerken. 


Josine Koning liet dit seizoen nog geen bal door en is daarmee de minst gepasseerde doelvrouw van dit seizoen.

Welke spitsen zijn in jouw ogen gevaarlijk in de Hoofdklasse dames?

Het is moeilijk om te zeggen welke spitsen nou echt gevaarlijk zijn. Iedereen speelt namelijk anders en heeft zijn eigen kwaliteiten. Ik vind Laurien Leurink en Pien Dicke bijvoorbeeld heel gevaarlijk. Zij kunnen heel goed een bal uit de draai schieten. Ook Ginella Zerbo is gevaarlijk, zij geeft veel schijn met haar lichaam. Daarentegen is bijvoorbeeld een Michelle Fillet van Amsterdam meedogenloos in haar afronding. Voor mij is het lastig om een spits te verdedigen die moeilijk te lezen is. 

Wat maakt een keeper zwak op de goal?

Het gaat vooral om vertrouwen. Je moet als keeper vertrouwen op je reflexen en nooit gokken. Het klinkt misschien gek, maar als keepster moet je niet proberen om de wedstrijd te redden. Rustig blijven op de goal en je taak uitvoeren is essentieel. Mijn primaire taak is om de ballen die rechtstreeks op de goal komen te pareren. Dat er soms een tip-goal ingaat, is vervelend, maar dat is niet anders. 

Is jullie doel om deze winter bovenaan te staan?

Het is een ander jaar dan normaal. De huidige coronasituatie dwingt ons er eigenlijk wel toe om in de winterstop de meeste punten te hebben. In de tussenstand Hoofdklasse Dames staan wij nu nog bovenaan. We zijn heel bewust van het nieuwe reglement die zegt dat een kampioenschap rechtsgeldig is als de helft van de wedstrijden is gespeeld. Het zou kunnen dat we dit jaar niet een volle competitie kunnen spelen. Over twee weken spelen we tegen landskampioen Amsterdam. Dit is voor ons een soort van finale. Winnen we deze wedstrijd, dan hebben we een goede kans om in december bovenaan te staan. 

Dit seizoen staat keepster Josine Koning nog steeds knap op nul tegen doelpunten. Foto: Roel Ubels

Reageer