Keetels: ‘Dingen die vanzelfsprekend waren zijn dat niet meer meer’

Nadat de dames van Den Bosch de reeks van toppers inluidde met een nederlaag tegen Laren werd er in de afgelopen weken gewonnen van onder andere SCHC en Amsterdam en daarmee is de ploeg van Raoul Ehren nu ‘gewoon’ weer koploper. Een prima start dus voor de Bossche formatie die dit jaar meer ervaring dan gewoonlijk inruilde voor jong talent. Middenveldster Marloes Keetels vertelt over de veranderingen in het team, de seizoenstart, de eerste weken bij het nieuwe Oranje en blikt vooruit op aankomend dubbelweekend.

Den Bosch Laren dames RU Keetels
(c) Roel Ubels

In de eerste negen speelrondes van dit seizoen liet Den Bosch slechts een keer punten liggen en dat was in de eerste topper op Laren. Een prima les voor de latere confrontatie met andere sterke tegenstanders, vertelt Keetels. “Er werd in één keer duidelijk waar de zwakkere punten lagen en waar je iets meer aandacht aan zou moeten besteden tegen de directe concurrenten. Een voorbeeld? Nou, dat we niet zo makkelijk balverlies moesten lijden, dat maakt het spel rommelig. Of leren wanneer je teamgenootjes in de stick moet aanspelen of zelf moet gaan. Kortom, sterk aan de bal zijn en daar hebben we wel aandacht aan besteed want tegen de op papier sterke tegenstanders worden dat soort foutjes sneller afgestraft.”

De draad werd in ieder geval goed opgepakt want in de reeks die daarop volgde liet de ploeg van coach Raoul Ehren geen steekjes meer liggen. Een prima start dus voor de veelvuldige landskampioen die afgelopen zomer meer veranderingen doorging dan in de seizoenen ervoor. Ervaren speelsters als Maartje Goderie, de zusjes Mol en keepster Lizzy Koeton vertrokken en werden vervangen door jonge talenten van buitenaf. Keetels vertelt dat dat wel even wennen was. “In voorgaande seizoenen hadden we meestal maar twee nieuwe speelsters en die kwamen dan ook vaak uit de A dus hadden al eerder meegetraind maar dit jaar kwamen er meer nieuwe en ook van buitenaf,” legt ze uit. “Ik vond het eigenlijk wel leuk want dingen als patronen die vanzelfsprekend waren moet je weer opnieuw trainen omdat ze niet vanzelfsprekend meer zijn. En je gaat een keer alles langs van waarom doen we het zo en is dit wel de beste manier. Ja, dat bevalt me eigenlijk wel.” Een andere positieve bijkomstigheid voor Keetels is dat de 21-jarige, die al seizoenen lang in het eerste speelt, hierdoor wat meer leeftijdsgenoten om zich heen heeft. “Heel erg leuk,” beaamt ze. “Mijn leeftijdscategorie was voorgaande jaren wat dunner bezet en dus het is voor mij alleen maar fijn dat er nu een paar van mijn leeftijd bij kwamen. Ik kende de meesten trouwens ook al kende van nationale jeugdteams.”

Naast het koploperschap bij Den Bosch gaat het Keetels bij Oranje voorlopig ook voor de wind. De middenveldster ‘overleefde’ de eerste selectie ronde en is nog één keuzemoment van bondscoach Sjoerd Marijne verwijderd van deelname aan de Champions Trophy in Argentinië. De jonge international merkt dat ze, door de ervaring van een HWL en een WK, inmiddels wel wat minder zenuwachtig is op de selectiemomenten. “Vorig jaar wist ik niet precies wat ik kon verwachten. Ik wist precies wanneer er knopen doorgehakt zouden worden en was daar heel erg mee bezig. Nu ben ik wat relaxter, als het komt, dan komt het, al maakt dat het moment zelf er niet minder spannend op hoor! Daarbij kijk ik ook niet meer zo om me heen hoe alle anderen het doen. Ik heb zoiets van, dit is nu een beetje wat ik kan en als de coach dat niet goed genoeg vind dan is dat zo. Dit kan ik en succes ermee,” grinnikt Keetels.

Het WK van afgelopen zomer was één van de eerste toernooien waarin Keetels onderdeel was van de Nederlandse selectie. Met die mooie, gouden weken in een Oranje gekleurd Kyocera stadion nog vers in het geheugen kan dus eigenlijk elk ander toernooi enkel tegenvallen? “Ja, dat zegt iedereen tegen mij,” lacht Keetels. “Je hebt het mooiste toernooi meteen meegepakt. Ik denk inderdaad dat de kans zeer klein is dat ik ooit nog zoiets mee ga maken maar aan de andere kant is ieder toernooi met Oranje gaaf. We hebben nu een nieuwe coach en weer een paar nieuwe speelsters en we gaan weer naar een andere plek dan waar we vorig jaar met de HWL waren.”

Voordat de definitieve selectie bekend gemaakt wordt wacht aankomend weekend nog een dubbelweekend met Den Bosch waarin de Bossche formatie zowel Kampong als Hurley treft. Vooral de tegenstander uit Utrecht doet het dit seizoen goed en bekleed momenteel een vijfde plek. Keetels vindt het leuk dat het gat tussen de middenmoot en de top vier kleiner lijkt te worden. “Ik vind het wel mooi dat het allemaal zo dichtbij elkaar komt. Ik vond bijvoorbeeld Kampong voorheen altijd al een beetje top zes trouwens en als je niet goed speelde kon je ook van de nummers vijf en zes verliezen. Nu is die kans denk ik groter geworden. We moeten gewoon goed spelen tegen een Hurley, OZ en Kampong om daarvan te winnen. Ik heb daarom ook heel veel zin in het weekend. Wat ik van vrijdagavond wedstrijden vind? Nou, vrijdagavond is het koud en donker en daar is het publiek ook wat minder luidruchtig. Zondag voelt voor mij toch wel wat meer als een competitiedag en dan leeft het wat meer. Dus ja, doe mij maar gewoon die zondag!”

Reageer