Lemmens: 'Pijnlijk maar waar, we konden het niveau niet aan' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Lemmens: ‘Pijnlijk maar waar, we konden het niveau niet aan’

De dames van HIC verloren vrijdag van Hurley (0-4) en zondag was ook Oranje Zwart met 6-1 te sterk. Door de twee nederlagen is voor de ploeg uit Amstelveen nu definitief het doek gevallen en degradatie naar de overgangsklasse een feit. HIC-speelster Hannah Lemmens vertelt over hoe zij het afgelopen seizoen ervaren heeft en blikt vooruit op de laatste wedstrijd in de hoofdklasse tegen Den Bosch. 

Kampong - HIC dames de Waard2
Hannah Lemmens (rechts) ziet een speelster van Kampong er met de bal vandoor gaan. Credit: Maurice de Wert

“We wisten dat dit een moeilijke missie zou zijn, misschien zelfs wel onmogelijk. We moesten drie keer winnen van drie teams uit de top vijf. En dan moest ook nog eens de concurrentie punten laten liggen. We namen ons voor om vrijdag gewoon vrijuit te hockeyen, zonder de druk van de degradatie te voelen. Maar al snel in de wedstrijd kwamen we op achterstand en dan loop je al meteen achter de feiten aan. Dat werkte vrijdag alleen maar averechts. Maar goed, het was helemaal erg geweest als we wel drie keer zouden winnen en het alsnog niet haalden omdat de concurrentie ook punten had gepakt,” vertelt Lemmens gelaten. “We hadden twee weken geleden in de wedstrijd tegen Nijmegen drie punten moeten pakken om op ze in te lopen. Toen speelde we gelijk in een wedstrijd waarin ik vond dat we beter waren. Dat was de eerste keer dat ik dacht dat het nog heel lastig ging worden voor ons om te handhaven in de hoofdklasse.” De 23-jarige aanvaller geeft toe dat eerlijkheid gediend te zeggen dat HIC het hoogste niveau net niet aan kon dit seizoen. “We verloren ook vaak met ruime cijfers. In een wedstrijd tegen Amsterdam bijvoorbeeld, liep je gewoon echt een hele wedstrijd achter de bal aan. Dan is het op een gegeven moment prima om te zeggen dat je het niveau niet aankan. Omdat je er wel gewoon hard voor werkt is het pijnlijk, maar waar.”

Lemmens, zus van Schaerweijde-speler Daan, speelde ooit bij Push maar zocht het hoger op toen ze besloot in Amsterdam te gaan studeren. Het werd Amsterdam dames 1 en dus heeft Lemmens zelf al eens mogen proeven van het spel bij een ervaren topclub. Een groot verschil met een club als HIC. “Ik vind dat HIC het niet helemaal verdient had om direct te degraderen. We zijn misschien niet de allerbeste ploeg, maar we hebben altijd geprobeerd te blijven hockeyen, met veel inzet en zonder onszelf te veel in te graven. Deze tactiek heeft uiteindelijk niet altijd goed voor ons uitgepakt, omdat er veel gaten vielen. Maar ik vind het wel getuigen van lef en daar naar gekeken vind ik dat HIC meer had verdiend.”

Als laatste horde krijgen de dames van HIC zondag Den Bosch op bezoek. Niet de minste tegenstander om een seizoen mee af te sluiten. Ondanks dat het een wedstrijd is die er voor HIC niet echt meer toe doet, is Lemmens optimistisch ingesteld in aanloop naar het laatste weekend. “We gaan nu echt nog niet bij de pakken neer zitten en zullen alsnog voor de winst gaan,” zegt Lemmens, net zo gemotiveerd als altijd. “We zullen geen extreme analyses meer loslaten op deze laatste wedstrijd, maar we willen wel leuk hockey proberen te spelen. Natuurlijk wordt het een lastige wedstrijd, zeker omdat Den Bosch nog eerste wil worden en vol voor de winst zal gaan. Maar voor ons is het de laatste pot in de hoofdklasse, dus gaan we er het beste uit halen. Er is geen lol aan om met een gebogen hoofd de laatste wedstrijd in te gaan. Daarbij is het altijd leuk om tegen een team met veel internationals te spelen. Eens kijken of we die een beetje uit de wedstrijd kunnen halen,” lacht Lemmens.

Ondanks dat HIC volgend jaar terugkeert naar de overgangsklasse, heeft Lemmens nog geen geluiden gehoord van mogelijke overstappen binnen haar team. “Voorlopig blijft het team gewoon bij elkaar,” begint de voormalige jeugdinternational. “Er zitten wel wat meiden in ons team die al werken en zich afvragen of ze nog wel zo veel willen trainen. Maar volgens mij blijft het grotendeels gewoon bij elkaar. Het is een leuk team en de sfeer is goed, dat speelt natuurlijk ook mee.” Ondanks haar hockeyambities, hangt voor Lemmens zelf alles af van hoe het met haar studie zal verlopen. “Ik begin volgend jaar met coschappen. Dat zal al druk genoeg worden, dus ik weet niet of ik nog hoger op wil en naast mijn studie nog vier keer in de week kan trainen. Het is ook nog niet duidelijk wat de coaches precies willen, dus we gaan het allemaal nog zien. Eerst zondag Den Bosch maar eens van de mat spelen,” sluit Lemmens met een knipoog af.

Reageer