Magis: ‘We stonden er voor het eerst weer als team’

De dames van Oranje Zwart openden de tweede seizoenshelft met een 0-4 verlies tegen SCHC en een 5-0 nederlaag tegen Amsterdam. Afgelopen zondag werd met een 1-0 overwinning op Kampong deze negatieve lijn doorbroken.  Een ware teamprestatie volgens spits Valerie Magie, maakster van het winnende doelpunt.

OZ Wageningen dames Magis RU
Magis in de wedstrijd tegen Wageningen. (c) Roel Ubels

“Het was heerlijk, echt super fijn,” aldus de opgeluchte aanvalster. “Dat konden we ook wel gebruiken na twee best wel pittige weken. Zondag dacht ik voor het eerst weer: ja, we staan er weer als team. We hebben echt sterk gespeeld, het oude niveau laten zien en waren veruit de betere ploeg vond ik.” Magis maakte in de eerste helft de winnende, en enige, treffer maar viel in de tweede helft uit met een onduidelijke rugblessure. “Ik zakte in een keer door mijn benen en kon niet meer staan. Pas sinds vandaag (maandag) kan ik eigenlijk weer lopen. Het doet echt ontzettend veel pijn, ik heb het ook nog nooit gehad dus het is wel even schrikken. Ik ben vandaag even bij de fysio geweest en morgen ga ik even naar het ziekenhuis om te kijken wat het is, ik hoop echt dat het meevalt.”

Zondag treft Oranje Zwart in Hurley een andere directe concurrent, of Magis dan kan spelen weet ze nog niet maar ze hoopt wel dat haar team de goede lijn van afgelopen weekend door kan trekken. De overwinning op Kampong heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het vertrouwen bij de Eindhovense formatie weer terug is gekeerd. “Als je een paar keer achter elkaar verliest dan ga je als team wel denken van; hoe kan het en wat kunnen we eraan doen,” legt Magis uit. “Dat er onzekerheid in de ploeg was heb ik persoonlijk niet per se zo ervaren maar we waren er wel op gebrand er deze wedstrijd te staan en te winnen. Iedereen stond met veel plezier op het veld en we hebben tot de laatste minuut gevochten, zijn niet individueel gaan hockeyen.”

Hoewel Oranje Zwart nog lange tijd in de race was voor de vierde plek, zijn de play-offs met een gat van negen punten op Amsterdam inmiddels wel buiten handbereik geraakt. Tegelijkertijd is het gat met de gevarenzone nog groter; het seizoen kan dus rustig uitgespeeld worden. Volgens Magis is het  daarom zaak om nu aan het team te bouwen. “We hebben een best jong team en er is vorig jaar veel veranderd,” legt de international uit. “We moeten met dit team iedere wedstrijd beter willen worden en naar elkaar toe groeien, dat is voor ons heel belangrijk op dit moment. Daar moeten we ons nu op focussen.”

Vorige week werd echter bekend dat één van de meer ervaren speelsters, Frederique Derkx, volgend jaar bij SCHC zal spelen en dus reist de vraag in hoeverre Kai de Jager zijn jonge ploeg bij elkaar kan houden om ook daadwerkelijk iets op te bouwen. Magis verwacht in ieder geval geen leegloop. “Ik denk dat het wel redelijk in tact blijft en dat is het enige dat ik daarover kwijt wil,” grinnikt de aanvalster die aangeeft zelf in ieder geval het voornemen te hebben om er nog een jaar aan vast te plakken. Ook is ze inmiddels weer aangesloten bij de trainingsgroep van het Nederlands team dat zich momenteel voorbereid op de halve finale van de HWL en het EK. “Het is superleuk, ik had er echt heel veel zin in. Het zal een druk jaar worden maar het is een leuke groep en het eerste toernooi komt alweer dichterbij dus daar ga ik weer hard voor knokken. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.” Voordat ze de pijlen weer volledig op Oranje richt moeten er nog enkele competitieduels worden gespeeld, te beginnen met Hurley aanstaande zondag. Hoewel Magis nog niet weet of ze zal spelen heeft ze er zin in. “Hurley is ook een sterke ploeg en het zijn altijd spannende wedstrijden. Als we spelen zoals afgelopen weekend dan zie ik zeker wel een kansje voor ons.”

Reageer