Meer dan hockey: "Een reis voor de muziek" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Meer dan hockey: “Een reis voor de muziek”

In deze rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey..

Vandaag een gesprek met Sam Saxton (21). De spits van Hurley werd afgelopen zomer wereldkampioen met Jong Oranje maar blijkt over nog veel meer talenten te bezitten. Ze zingt, speelt gitaar, schrijft haar eigen nummers en dat doet ze ook nog eens heel goed. Zo won ze in 2009 het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) en in 2011 het Haarlems Zang Festival.

De liefde voor muziek ontstond doordat haar vader een gitaar in huis had liggen waar niemand iets meedeed. Als kind wilde Saxton zo graag op dat instrument kunnen spelen dat ze les nam. Een jaar later ging ze er ook bij zingen. “Niet zangles ofzo, maar gewoon voor mezelf en dat vond ik echt te gek. De liefde voor muziek is dus langzaam aan gaan groeien, ik kom niet echt uit een muzikale familie ofzo,” aldus de spits. Saxton zingt vooral Country/Blues, en luistert zelf graag naar de muziek van Bonnie Raitt. Haar eerst optredens gaf ze, naast schooluitvoeringen, thuis. “Als mensen over de vloer kwamen dan speelde ik liedjes. Dat is eigenlijk misschien wel enger dan spelen voor een groot publiek. Ik deed liedjes die ik met gitaarles had geleerd ofzo en dan ging ik erbij zingen. Het begon allemaal een beetje met het eerste album van Ilse de Lange, dat sprak me erg aan.”

Sam Saxton

Het hoogtepunt van haar zangcarrière tot nu toe kwam in 2011. Ze werd de winnares van het Haarlems Zang Festival en won onder andere drie studiodagen waarin ze haar eigen cd op nam. “Toen heb ik een half jaar echt alleen besteed aan het schrijven van eigen liedjes. Die tijd heeft wel indruk op me gemaakt. Ik merkte dat ik het gewoon echt heel leuk vond om liedjes te schrijven.” Liedjes schrijven is niet een talent dat elke goede zanger of zangeres per definitie bezit. Bij Saxton kwam het echter vanzelf: “Wat ik heel erg had was dat ik gewoon eerst een melodie op mijn gitaar speelde en daarbij een gedachte kreeg. Dan zette ik dat op papier.” De inspiratie voor haar liedjes haalt ze uit het dagelijkse leven. “Over wat je mee maakt maar ook heel veel over gedachten of dromen. Al zijn je dromen natuurlijk ook wel vaak je gedachten,” lacht ze.

Binnenkort vertrekt Saxton met haar vriend, gitarist, naar Amerika. ‘Een reis voor de muziek’, noemt ze het. Ze trekken via het zuiden naar de westkust en eindigen uiteindelijk aan de oostkust waar ze tussen Boston en New York familie heeft wonen. De gitaar gaat natuurlijk ook mee. “Ik hoop dat ik daar veel inspiratie op kan doen en ook de rust heb om liedjes te schrijven.”

Vaak speelde ze al met de gedachte om deze reis te gaan maken. “Ik wilde al een tijdje weg maar hield het toch af door hockey. Toen bedacht ik me dat even weg gaan niet betekent dat ik ook stop zeg tegen hockey. Ik heb er veel over gepraat en uiteindelijk bleek dat ik het toch wel heel graag wilde. Ik ben ervan overtuigd dat ik nu de goede keuze heb gemaakt, al wil ik daar ook wel een beetje hockeyen.”

We zijn toch benieuwd, als het er echt op aan komt, zou ze dan liever Olympisch Kampioen worden of een wereldhit scoren? Ze moet hard lachen, “wow, wat een vraag. Heel gevaarlijk dit!”. Na lang nadenken zegt ze voorzichtig: “Dan misschien toch een wereldhit omdat je daar denk ik meer aan kan hebben. Die Olympische gouden medaille is echt te gek maar meer voor jezelf. Ik denk niet dat je daar persé in je latere carriere wat aan hebt. Een wereldhit is ook voor jezelf maar ik denk wel dat er daardoor meer deuren open gaan.”

Wil je meer weten over Sam Saxton, haar liedjes beluisteren of haar blog volgen? Check dan www.samsaxton.nl.

Comments (1)

  1. Na Maud Mulder nu Sam Saxton die het gaat maken. Leuk, leuk, leuk 🙂

Reageer