Vandaag in meer dan hockey.. Sophie Polkamp | Hoofdklasse Hockey Nederland

Vandaag in meer dan hockey.. Sophie Polkamp

In deze rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey..

Vandaag een gesprek met Sophie Polkamp. Bijna een half jaar geleden maakte de verdedigster van Amsterdam bekend na acht jaar te stoppen bij het Nederlands elftal. Heeft ze nu dan veel meer tijd voor andere dingen? In deze rubriek vertelt de oud-international onder meer over het afronden van haar studie en haar ambassadeurschap voor Right To Play.

Polkamp_ir_0

We zijn nu vijf maanden verder maar ondanks het beëindigen van het internationale carrière lijken de dagen van Sophie Polkamp nog steeds goed gevuld te zijn. Naast het spelen bij Amsterdam is ze nu bezig met de afronding van haar studie ‘Fashion en Branding’ aan het AMFI in Amsterdam. Het enige dat ze tot nu toe aan haar tijd bij het Nederlands Elftal mist zijn de mensen met wie ze zo lang in het team zat en met wie ze veel mee maakte. De trainingsuren mist ze namelijk niet, vooral niet wanneer ze de internationals terug ziet komen van drie zware dagen intern in Papendal. “Het is wel gek want voorheen moest ik op dinsdag bijvoorbeeld met het Nederlands team trainen, nu train ik op Amsterdam met de rest. Ook leuk,” lacht Polkamp.

Toen de verdedigster naar buiten bracht te stoppen met Oranje schreef ze : ‘Ik wil graag mijn studie afmaken en ben erg benieuwd wat de rest van mijn leven te bieden heeft. Hockey heeft altijd op één gestaan maar er is meer, en het is tijd voor mij om dat te gaan ontdekken.’. Nu, een half jaar later, vertelt ze dat door het stoppen bij het nationale team haar focus is weerlegt. “Ik speel natuurlijk nog steeds bij Amsterdam dus ik breng nog steeds veel tijd door op het veld maar ik ben nu ook erg bezig met mijn studie. Voorheen deed ik dat minder intensief dus dat is anders.”

Wel merkt ze dat ze even moest wennen aan het wegvallen van het vaste sportritme. “Ik heb zoveel discipline in de sport gehad maar ik vind het nu moeilijk om me er echt toe te zetten te studeren. En dan hoef je bij mijn studie niet eens uren in de boeken te zitten, het is vooral maken en bedenken. Ik merk dat het ritme dat ik door de sport had is weggevallen en daar moest ik wel aan wennen. Ik doe nu bijvoorbeeld de ene week heel veel en de andere week komt er weer niets van.” Verder gaat er natuurlijk ook tijd zitten in leuke dingen. Met Amsterdam traint ze meestal overdag waardoor ze ‘s avonds vaak vrij is. Polkamp: “Daardoor heb je meer vrijheid. Ik kan nu op zondag bijvoorbeeld ook een drankje na de wedstrijd doen als ik daar zin in heb. Er ligt minder druk op je en je denkt minder van shit, ik moet opletten wat ik doe.”

Naast studie en hockey is de oud-international ook al enkele jaren actief als ambassadeur voor Right To Play. Ze werd destijds door de stichting benaderd en zei gelijk ja. “Ik hou erg van sport en van kinderen en ik vind dat kinderen uit alle landen het recht moeten hebben om te kunnen sporten. Right To Play probeert door middel van sport maatschappelijke problemen aan te pakken. Dat vind ik een mooi initiatief en daarom heb ik me bij ze aangesloten.” Polkamp vindt het niet meer normaal dat je je als topsporter inzet voor een goed doel. “Mensen die in het Nederlands Elftal zitten kunnen zich heel gemakkelijk verbinden aan een goed doel en zorgen er daardoor ook voor dat het doel meer aandacht krijgt.”

Het ambassadeurschap houdt voor haar onder andere in dat ze in Nederland clinics doet met kinderen en daarmee geld ophaalt voor het goede doel. Vorig jaar mocht ze met Right To Play mee op veldbezoek naar Kenia. Daar kon ze met eigen ogen zien wat er nou daadwerkelijk gedaan wordt met het geld en de impact die het heeft op de kinderen daar. Polkamp vertelt: “Het zou goed zijn als kinderen in Nederland worden aangespoord worden om acties te doen voor Right To Play. Het is lastig want het draait altijd om geld maar nu ik het met eigen ogen heb gezien weet ik ook dat het echt nodig is.”

Wat Polkamp gaat doen wanneer ze haar studie heeft afgerond weet ze nog niet. “Ik ga natuurlijk op zoek naar een baan maar ik ben er nu nog niet echt mee bezig.” Ook op hockeygebied staat er nog niets vast. “Ik heb echt geen idee hoe lang ik nog doorga. Als je het me vandaag vraagt krijgt waarschijnlijk een antwoord dan wanneer je het me morgen nog een zou vragen.”

Comments (1)

  1. Eerlijk, maar ook wel zorgelijk. Toch weer dat gat waar ze in (dreigen te) vallen. Zoeken, piekeren, dwalen. Doen we wel genoeg om onze topsporters daar op voor te bereiden ? Al die “ambassadeurschappen”. Al dat “ik weet het nog niet”. De niet-topsporter met een schoolopleiding en een studie komt daar anno 2013 niet meer mee weg. De maatschappij vraagt méér van ons.
    En: zelfs als je het goed zou schrijven is “weerlegt” wel erg wonderlijk taalgebruik.

Reageer