Meningen Buissant, Polkamp en Paul van Ass over de verkorte competitie verdeeld

Aankomend weekend zullen de play-offs, dit jaar in een nieuw jasje, van start gaan. Omdat het WK bijna voor de deur staat is de competitie ingekort en zullen de halve finales en finales beslist worden in twee wedstrijden, in plaats van een mogelijke beslissende derde wedstrijd. Amsterdam-speler Jan-Willem Buissant en Rotterdam-speler Oliver Polkamp geven samen met bondscoach Paul van Ass in een interview met De Volkskrant hun mening over het inkorten van de competitie. 

International Buissant haalde de play-offs, net als vorig jaar, net niet en baalt daar goed van. Omdat Amsterdam dit jaar ook  geen EHL speelt kan de 24-jarige aanvaller zich volledig focussen op het WK van aankomende zomer. “Het WK is het ultieme, maar er is weinig mooier dan play-offs spelen. Dat sfeertje wil je gewoon niet missen,” zegt een teleurgestelde Buissant. Ondanks dat hij geen play-offs zal spelen, vindt hij het jammer dat het competitietoetje uit minder wedstrijden bestaat dan voorheen. “Zo’n derde wedstrijd is juist bijzonder. Daar komen veel mensen op af. Nu worden de play-offs erdoorheen gedrukt, terwijl die wedstrijden juist speciaal zijn in het hockey. Eigenlijk moet je daar niet aankomen.”

Ook collega-international Polkamp heeft zo zijn bedenkingen over het nieuwe concept van de play-offs. De reguliere competitie had van hem best anders gemogen, maar de play-offs niet. “Ik hoop dat we volgend jaar weer teruggaan naar de oude play-offs.” Hij begrijpt overigens wel dat het WK in eigen land effect heeft op de competitie. Polkamp speelde zondag met een oranje stick en oranje handschoen. Misschien heeft hij het WK al in zijn hoofd zitten. “Nee, dat is het niet,” zegt hij met een lach. “Dat oranje moet van de sponsor. Mijn focus ligt volledig op de club. Dat is ook wat de bondscoach wilt.”

De bondscoach was zelf ook aanwezig bij de wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Hij begrijpt de kritiek, maar is van mening dat de competitie niet wordt afgeraffeld. “Aan het begin van de competitie is er iets meer gespeeld en er zijn een paar dubbele weekenden geweest. Het is voor iedereen schipperen in een WK-jaar’. Van Ass is niet bang dat hij met vermoeide spelers aan de voorbereiding van het WK begint, omdat ze nu meer wedstrijden in korte tijd spelen dan anders. De bondscoach volgt de competitieontknopingen op de voet. “Ze zijn er fysiek klaar voor, maar het is best pittig. Vooral mentaal. Ik zie het als een piek, voordat we naar de echte piek moeten.” Het liefst ziet de bondscoach één club landskampioen worden en een ander de EHL winnen. Zo komen er straks meer spelers opgewekt bij Oranje binnen om aan de voorbereiding te beginnen. “En om de jongens die eerder beginnen aan de voorbereiding, maak ik me geen zorgen. Zij krijgen bij ons een uitgebalanceerd programma,” aldus de bondscoach.

Reageer