Mol: 'Vooral mijn eerste landstitel zal ik niet snel vergeten' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Mol: ‘Vooral mijn eerste landstitel zal ik niet snel vergeten’

De dames van Den Bosch schreven onlangs voor de vijftiende keer in zeventien jaar de landstitel op hun naam. Een mooie bekroning op de carrière van spits Sabine Mol, die kort geleden besloot om het tophockey achter zich te laten. Ze vertelt over haar besluit en blikt terug op haar carrière als tophockeyster.

smol

Den Bosch behaalde afgelopen maandag de finale van de EHCCC en kon dit seizoen dus ook nog aanspraak maken op ‘de dubbel’. Helaas voor de Brabanders stak Amsterdam, die op hun beurt hun gram haalden na het kwijtraken van de landstitel, daar een stokje voor. “De teleurstelling was voelbaar,” zegt Mol. “Ten eerste gaven we een 2-0 voorsprong uit handen op eigen veld. Daarna werden er nog dubieuze beslissingen gemaakt bij de shoot-outs. Maar goed, we hebben het zelf weggegeven in de wedstrijd. We kunnen het onszelf aanrekenen, aangezien het echt een mindere wedstrijd was vanuit onze kant. Het is zonde dat dat net in de finale was en voor de ogen van eigen publiek.”

De landstitel is in ieder geval wel terug in Brabant, zullen ze gedacht hebben aan de Oosterplas. Hierdoor heeft het einde van de carrière van oud-international Mol toch nog een gouden randje. Niet lang geleden besloot de 29-jarige aanvaller om het voor gezien te houden in het tophockey. “Vorige week woensdag had ik Max (Caldas, red.) aan de telefoon om met hem eerlijk en open de kansen op het WK te bespreken,” vertelt Mol. “Die zaten er voor mij niet meer in. Ik heb toen in goed overleg besloten dat dat het einde was voor mij bij Oranje. Uiteindelijk heeft dat ook de doorslag gegeven aan mijn tijd bij Den Bosch.” Mol kan terug kijken op een mooie carrière waarin ze in haar tijd bij Den Bosch een belangrijke bijdrage leverde aan het behalen van verschillende titels. “Ik heb een paar hele mooie momenten mogen mee maken, maar met name mijn eerste landstitel bij Den Bosch zal ik niet snel vergeten,” blikt de goalgetter terug. “Ik was toen jarig en maakte in de finale de 1-1. Daarna pakte ik nog een corner, waardoor we met 2-1 wonnen en de titel pakten. Ik was naar Den Bosch gekomen om mee te doen om de prijzen en het hoogst haalbare uit mezelf te halen. Als dat dan op deze manier lukt in je eerste seizoen is dat natuurlijk onvergetelijk.” Ook het gevoel dat ze had toen ze haar eerste interland speelde noemt Mol ‘onbeschrijfelijk’. “Het is erg bijzonder om voor het eerst het veld op te wandelen, in een oranje shirt met mijn eigen naam er op, om naar het volkslied te luisteren.”

Hoewel Mol het fijn vindt nu wat tijd te kunnen gaan besteden aan andere dingen is er natuurlijk ook genoeg dat ze gaat missen. “Uiteraard ga ik de dingen missen die ik samen met de rest heb meegemaakt,” vertelt Mol. “Het teamgevoel, het samenzijn, de trainingen, de tripjes, samen eten, mijn ‘roomie’ Carlien (Dirkse van den Heuvel, red.) bij Oranje, de overige mensen met wie je al die jaren lol hebt gehad en ga zo nog maar even door. Met name de momenten die je met elkaar deelt koester je. Dat zijn dus ook de dingen die je wel gaat missen.” Maar, hockeyliefhebbers niet getreurd, de kans is aanwezig dat de oudste van de twee zusjes Mol, weliswaar op lager niveau, in de toekomst nog op de velden te zien zal zijn. “Er zijn wel wat clubs die bellen om te polsen wat ik ga doen maar ik ga eerst eens even rustig de tijd voor mezelf nemen en alles laten bezinken. Daarna beslis ik wat ik nog ga doen op hockeygebied.”

Mol kan in ieder geval terugkijken op een mooi laatste seizoen. “Ik heb genoten van een bewogen seizoen, waarbij we zijn opgekrabbeld uit een mindere periode en alsnog de landstitel veroverden.” Eind deze week worden de dames van Den Bosch nog gehuldigd in hun stad en daarna zit het seizoen er echt op. “Dan ga ik eens lekker de tijd nemen om me te richten op bijvoorbeeld mijn huwelijk. Eventjes wat anders.”

Reageer