Oranje jeugdinternational Felice Albers wil haar stick laten spreken | Hoofdklasse Hockey Nederland
Felice Albers in actie voor Jong Oranje

Oranje jeugdinternational Felice Albers wil haar stick laten spreken

 

De weg naar de top volgt deze week een aanstormend talent. Een van de grootste talenten in Nederland is op dit moment Felice Albers. De nu 19-jarige Albers hockeyt in het eerste van Amsterdam. Afgelopen jaar werd de toen nog 18-jarige Albers geselecteerd door bondscoach Alyson Annan ter voorbereiding van de Champions Trophy. Toentertijd behoorde zij tot de 45-koppige trainingsgroep. Op dit moment traint zij hard om haar droom te verwezenlijken: een international te worden en mee te doen aan EK’s, WK’s en de Olympische Spelen in Tokio 2020.

Op een natte vrijdagochtend in De Veranda te Amstelveen vertelt Felice met een kopje gemberthee over haar droom en over de weg hiernaartoe. Haar hockeycarrière gaat tot nu toe in een sneltreinvaart. Al op jonge leeftijd koos zij ervoor om van hockeyclub Qui Vive te wisselen naar AH&BC te Amsterdam. Hier speelt zij ondertussen al vier jaar in het eerste en traint zij mee met de trainingsgroep van Oranje. Felice vertelt: ‘Ik train op sommige momenten acht keer per week. Dit is natuurlijk erg intensief, maar elke dag ga ik weer met veel plezier aan de slag. Naar mijn mening ben ik zelfverantwoordelijk voor een succesvolle carrière’.

De weg naar de top

In de C-jeugd verhuist Felice van hockeyclub Qui Vive naar AH&BC te Amsterdam. Een grote verhuizing is dit niet, want gelukkig is Amsterdam goed bereikbaar. ‘Mijn ouders hebben me altijd goed geholpen, en toen ik 16 was kon ik gelukkig op de scooter naar de club’, aldus Albers. De wijziging van club was een logisch gevolg van het feit dat de meeste meisjes die in de selectie van Noord Holland zaten, al bij Amsterdam hockeyden. ‘Op een gegeven moment ga je zelf  inzien dat wanneer je verder wil groeien, een verhuizing van club onvermijdelijk is’, aldus Felice. Tot dan toe trainde zij ongeveer drie keer per week. Op het moment dat de A-leeftijd werd bereikt, ging de trainingsintensiteit omhoog.

Op jonge leeftijd werd Felice al als een talent gezien. Nadat ze alle selecties van Oranje heeft doorlopen, bereikte zij afgelopen jaar het ‘grote’ Oranje. ‘Ik vind het vooral belangrijk dat meisjes op jonge leeftijd veel plezier hebben in het spel. Ik ben zo ver gekomen, omdat ik altijd plezier in het spelletje heb gehad.

In mijn hockeycarrière heb ik geen grote offers moeten doen. Natuurlijk kan ik weleens niet naar een feestje van een vriendinnetje, echter dit haalde ik dan dubbel en dwars in wanneer ik bijvoorbeeld met Amsterdam Landskampioen in de jeugd werd. Ook wanneer ik iets leuks moest missen op een zaterdagavond, haalde ik dit op zondag in omdat me dit zoveel hockeyplezier oplevert.

Een goede planning is de basis voor succes

Iemand die goed wil worden in zijn sport moet dit zelf uiteindelijk gaan doen. ‘Motivatie om beter te worden komt uit jezelf, een trainer of coach kan je hier alleen in ondersteunen’ zegt Felice. Natuurlijk let ik hierbij op mijn voedingspatroon. Mijn lichaam heeft extra bouwstoffen nodig als ik zoveel train. Vaak eet ik nu een extra banaantje of shake zodat mijn lichaam weer snel kan herstellen. Onze voedingsdeskundige op de club helpt ons hier gelukkig goed bij.

Ook de combinatie studie (2ejaars Bedrijfskunde aan de Hogeschool te Amsterdam) met hockey valt prima te combineren. Felice is van mening dat je alleen kan presteren wanneer je zelf alles goed georganiseerd hebt.

Mijn stick laten spreken

Waar afgelopen jaar Felice eerst te horen kreeg dat zij bij de 45-koppige trainingsgroep van Alyson Annan zat, kreeg zij later in het jaar een domper te verwerken. Felice die bekend staat om haar snelle en aanvallende acties zegt: ‘Aan de ene kant ben ik heel erg blij dat ik op jonge leeftijd al het grote Oranje heb gehaald, aan de andere kant was ik erg teleurgesteld dat ik afviel voor de selectie van de pro-league. Ik moet meer volwassenheid creëren in mijn spel. Hier ga ik keihard aan werken.’

Het enige wat ik nu kan doen is komend half jaar hard gaan trainen en mijn stick laten spreken. Niet alleen wil ik mijn mindere kanten beter laten worden, ook wil ik mijn sterke eigenschappen nog beter maken. ‘Ik ben van mening dat ik niet alleen van mijn slechte eigenschappen een 5 een 6 wil maken, ook wil ik van een 8 een 9 maken’, aldus de zeer gedreven Albers.

Felice Albers aanvallend hockey

Felice Albers Vs. Naomi van As

Meerdere malen wordt Felice vergeleken met oud-international Naomi van As. Naomi die ook lang, dun en dezelfde bouw als Felice heeft, heeft inderdaad dezelfde hockeykenmerken als ik. ‘Ik vind deze vergelijking niet echt gepast. Naomi is een hockeyfenomeen en ik ben nog lang niet zo ver als zij is’ zegt Felice. Het zou een droom zijn als ik net zo goed kan worden als zij.

Talent is iets wat Felice bezit. Zij zelf vindt dit echter niet het allerbelangrijkste. ‘Talent is iets wat je voor 50% moet hebben, de wil om het te halen is die andere 50%’. Het is belangrijk om altijd in jezelf te blijven geloven en de drive te hebben om elke dag beter te worden.

Mijn trainer Rick Mathijssen is iemand die me hier goed bij kan helpen. ‘Het is voor mij belangrijk dat een trainer keihard voor me is, maar ook vertrouwen geeft. Ook vind ik het niet erg als hij zegt dat iets slecht is. Ik vind het alleen wel belangrijk dat een trainer eerlijk is’ aldus Felice. Ook Rick wil zich verder ontwikkelen en wil dit graag doen bij een mannenteam. Toch vind Felice het jammer dat Mathijssen weg gaat bij de dames.

Een gouden Senna

In mijn hele carrière word ik gesteund door mijn familie. Onderdeel van haar familie is mijn hondje Senna. Zij is erg belangrijk voor mij, zegt Felice (Volg Senna op instagram: @senna_thebeardedcollie). Wij hebben een hele warme familie en Senna hoort hier echt bij. Wanneer ik jong was, deed ik altijd hockey trucjes om haar heen. Nu ze wat ouder wordt, wordt dit minder uitdagend. ‘Ik hoop dat ik dit jaar een gouden medaille om haar nek mag hangen’.

Door: Hans Hofstra

Reageer