Preview Hoofdklasse Dames: Victoria klimt omhoog, derde topper voor HDM - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview Hoofdklasse Dames: Victoria klimt omhoog, derde topper voor HDM

Er is spanning in de Hoofdklasse dames te voelen zowel in de kop als in de staart van de ranglijst. Waar Amsterdam, Den Bosch en SCHC gemakkelijk richting de play-offs lijken te gaan, zijn het Pinoké, HDM en Bloemendaal die azen op het vierde ticket. Laren strijdt tegen rechtstreekse degradatie. Zondag staat er een nieuwe speelronde te wachten.

HDM – Amsterdam (Tijd van aanvang 12.10 uur)

Deze wedstrijd wordt eerder gespeeld vanwege de televisierechten van Ziggo. HDM deed het de eerste zeven wedstrijden van het seizoen uitstekend, maar moest de afgelopen twee weken toch hun meerdere erkennen in de topwedstrijden tegen SCHC en Den Bosch. Zondag neemt HDM het op tegen een andere topploeg, namelijk Amsterdam. Het is voor de Hagenezen de derde keer op rij dat het team een topploeg speelt.

De Amsterdammers zijn voortvarend de herstart van de competitie begonnen. In de eerste wedstrijd na de coronabreak =werd gewonnen van Den Bosch. Dit werd gedaan zonder de licht geblesseerde Eva de Goede. Ondertussen kent de ploeg een nieuwe topschutter. Freeke Moes heeft de top-3 topscorers van de Hoofdklasse dames bereikt. De international is uit de picture geraakt bij het Nederlands elftal, maar het zou zo maar kunnen dat de jonge Moes opnieuw een uitnodiging krijgt voor haar uitstekende spel de afgelopen weken.

De wedstrijd HDM tegen Amsterdam lijkt een gemakkelijke prooi te worden voor laatstgenoemde. De afgelopen tien jaar wist HDM niet een keer van de regerend landskampioene te winnen.

Voorspelling Hoofdklassehockey: winst Amsterdam

Freeke Moes is de vrouw in vorm. Door haar twee doelpunten vorige week staat zij gedeelde derde op de topscorer ranglijst. Foto: Roel Ubels

Bloemendaal – Pinoké (Tijd van aanvang 12.45 uur)

De wedstrijd tussen Bloemendaal en Pinoké is de afgelopen 10 jaar nog weinig gespeeld. Kijkende naar de resultaten, dan doen beide clubs weinig voor elkaar onder. In de onderlinge ontmoetingen won Pinoké vijf keer, Bloemendaal won er twee en er werd drie keer gelijk gespeeld. Ook dit jaar staan beide ploegen vlak bij elkaar.

In de eerste wedstrijd na de coronabreak maakte Bloemendaal een misstapje door te verliezen van Victoria. Vorige week werd dit weer goed gemaakt. Pinoké won vorige week zakelijk van Laren en speelde gelijk tegen HGC. De verwachting is dat beide teams het zondag spannend gaan maken.

Voorspelling Hoofdklassehockey: gelijkspel

Pinoké is bezig met de weg omhoog te vinden. Kiki van Wijk is hier in actie voor haar club.
Pinoké is bezig met de weg omhoog te vinden. Kiki van Wijk is hier in actie voor haar club. Foto: Roel Ubels

Victoria – SCHC (Tijd van aanvang 12.45 uur)

Zou Victoria tegen SCHC kunnen stunten? Het is de vraag die veel speelsters in de Hoofdklasse elkaar deze week zullen stellen. Knap genoeg won de ploeg twee wedstrijden op rij, namelijk die tegen Bloemendaal en Kampong. Daarmee heeft het de laatste plek overgedragen aan Laren. SCHC is ook goed begonnen aan de herstart en won beide wedstrijden. Een tegendoelpunt werd er nog niet geïncasseerd.

Victoria en SCHC hebben elkaar in het verleden nog weinig ontmoet. In de onderlinge ontmoetingen won SCHC toch vrij gemakkelijk. In de laatste wedstrijd, dit was alweer in 2019, won het maar liefst met 6-0. In deze wedstrijd was Pien Dicke de gevierde vrouw. Zij scoorde een hattrick.

Laren – Den Bosch (Tijd van aanvang 12.45 uur)

De vraag is niet of Den Bosch gaat winnen, maar met hoeveel doelpunten verschil. Laren lijkt de speelbal van de Hoofdklasse dames te zijn geworden. Het misbeleid van de club de afgelopen jaar heeft er nu voor gezorgd dat de ploeg rijp is voor rechtstreekse degradatie. En dat is toch jammer. Nog niet zo lang geleden streed Laren ‘gewoon’ mee om de landstitel. Een wedstrijd Laren tegen Den Bosch zorgde altijd voor veel vuurwerk.

In de vorige wedstrijd, oktober 2019, speelden beide ploegen gelijk. Toentertijd waren Lisanne de Lange (nu Pinoké) en Lieke Hulsen (nu Royal Victory H.C.) de doelpuntenmaaksters. De laatste keer dat Laren won, dateert alweer vanuit 2014. Laren won met 2-1 door twee doelpunten van Kim Lammers.

Voorspelling Hoofdklassehockey: winst Den Bosch

Karlijn Adank kent nog geen gemakkelijk seizoen. Met Laren staat zij laatste. Foto: Roel Ubels

HGC – Oranje-Rood (Tijd van aanvang 12.45 uur)

Beide ploegen kennen een lastige periode. Waar HGC het uitstekend deed in de eerste wedstrijden van het seizoen, heeft het nu al vier keer op rij niet kunnen winnen. Bij Oranje-Rood loopt het ook allemaal niet lekker. De nieuwe coach Stefan Duyf moet zijn handen vol hebben om zijn dames zo te motiveren dat er weer een stijgende lijn naar boven gemaakt kan worden. Ster-speelster Lisa Scheerlinck is nog licht geblesseerd en zal zondag nog niet meedoen. De ploeg uit Eindhoven staat negende en heeft haar handen vol om niet dit jaar in de nacompetitie te eindigen.

Voorspelling Hoofdklassehockey: gelijkspel

Hurley – Kampong (Tijd van aanvang 12.45 uur)

De thuisploeg is een van de minst gepasseerde teams van de Hoofdklasse. Na Amsterdam en Den Bosch krijgt Hurley de minste doelpunten tegen. Daarentegen wordt er ook weinig gescoord. Joelle Ketting is topscorer met vier doelpunten. Vorige week kregen de Hurleyanen een gevoelige nederlaag, door met 2-1 te verliezen van Bloemendaal. Floortje Plokker en Marieke van der Vis zullen zondag voor het eerst gaan spelen tegen hun oude club Kampong. In de afgelopen vijf ontmoetingen tegen Kampong, won Hurley maar liefst vier keer.

De dames van Kampong lijken als een kaartenhuis uit elkaar te gaan vallen. De resultaten liegen er niet om en het team van Pieter Bos is afgezakt naar de een na laatste plaats. Kampong, die een van de grootste clubs van Nederland is, lijkt maar geen goed team op het veld te kunnen krijgen die kan strijden om de medailles. Vorige week bereikte het een dieptepunt, er werd verloren van hekkensluiter Victoria. Hoe lang blijft hockeyclub Kampong vertrouwen houden in de prestaties van de technische staf?

Voorspelling Hoofdklassehockey: gelijkspel

Marieke van der Vis (rechts), zal zondag haar opwachting maken tegen haar oude ploeg Kampong.
Marieke van der Vis (rechts), zal zondag haar opwachting maken tegen haar oude ploeg Kampong. Foto: Annemieke Achterhuis

Reageer