Robert Tigges: ‘Het team welke het meeste flexibel is, wint de competitie’ - Hoofdklasse Hockey Nederland
Robert-Tigges-AHBC-Amsterdam

Robert Tigges: ‘Het team welke het meeste flexibel is, wint de competitie’

Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij de dames van Amsterdam. Robert Tigges is opvolger van Rick Mathijssen en moet ervoor zorgen dat hij net zoals twee jaar geleden landskampioen van Nederland gaat worden. Toch loopt de competitie heel anders dan Tigges vooraf had verwacht. Wat is nu eigenlijk de stand van zaken bij de dames van Amsterdam. 

De competitie ligt ondertussen alweer bijna twee maanden stil. De huidige coronasituatie in Nederland heeft ervoor gezorgd dat alle topsporters in Nederland niet meer mogen sporten. Logisch of niet, voor een club als Amsterdam wordt het er niet gemakkelijk op. Met het vooruitzicht dat er nog vijftien wedstrijden moeten worden gespeeld, de eventuele play-offs en het Europees kampioenschap, lijkt het programma bomvol te zitten. Daarnaast speelt een groot gedeelte ook nog voor Jong-Oranje of Oranje, wat betekent dat er nog extra trainingen en wedstrijden gepland staan. 

Voor de ‘beginnende’ coach Robert Tigges een lastige puzzel, die voor hem op dit moment nog niet gelegd kan worden: ‘We hebben met Amsterdam tot eind November getraind. Dit deden we met de overgebleven dames, een groepje van vijf. Veel van mijn speelsters hadden namelijk verplichtingen met (jong) Oranje. Wat ik merkte was dat de motivatie bij mijn team wel omlaag ging, want duels of partijtjes spelen zat er niet in. Met de plannen die dinsdagavond zijn gepresenteerd, lijkt er een soort licht aan het einde van de tunnel te komen. Hoe we de komende weken een en ander gaan organiseren, weet ik nog niet. Maar ik ga er nu vanuit dat we eind januari weer gaan starten met de competitie’.

Herstart van de competitie

Dat de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames dus bijna weer gaan starten lijkt een mooie start van 2021 te beloven. De vele wedstrijden die nog moeten worden afgewerkt, zullen snel gepland moeten worden, want de Olympische Spelen in Tokio komen eraan. Toch lijkt dit niet vanzelfsprekend te gaan worden. De temperatuur is nu rond het vriespunt en de velden zijn bevroren. Daarnaast zullen maatregelen, zoals deze in België afgelopen maand zijn ingevoerd, waarschijnlijk ook in Nederland worden toegepast. Dit houdt misschien in dat spelers en speelsters wekelijk verplicht worden getest. Daarnaast zijn er geen toeschouwers welkom en spelers moeten verplicht een mondkapje dragen op de bank. 

Robert-Tigges-AHBC-Amsterdam-Eva-de-goede
Robert Tigges coacht zijn dames in de wedstrijd egen SCHC. Foto: Roel Ubels

Hoe de Belgische Hockeybond de competitie in november weer liet herstarten, is iets waar Tigges afgelopen maand met jaloezie naar heeft gekeken: ‘Wat zij konden, konden wij niet. De kosten om wekelijks iedereen te testen zijn hoog. Of de Belgische hockeybond daarmee professioneler is dan onze KNHB, dat weet ik niet. Wel vind ik het heel knap dat ze hun strakke protocol goed hebben nageleefd. Ik hoop dat we eind januari kunnen starten. De komende weken hebben we hard nodig om de spelers weer wedstrijdfit te krijgen. Op dit moment trainen we niet, maar we hebben een goed plan liggen om ervoor te zorgen dat we er eind januari klaar voor zijn’.

“Het team welke het meest flexibel is, zou deze competitie wel eens kunnen winnen”

– Robert Tigges is bezig aan zijn tweede seizoen bij de dames van Amsterdam

Veel op het spel

Voor Tigges, die dus nu bezig is aan zijn tweede ‘lastige’ seizoen, vorig jaar werd de competitie namelijk ook niet afgemaakt, staat er veel op het spel. Zijn ploeg is nog steeds regerend Lands- en Europees kampioen. Op dit moment staat Amsterdam op de tweede plaats na zeven gespeelde wedstrijden. ‘We trainen met een grote groep. Uit het verleden is namelijk gebleken dat er veel onzekerheid is. Spelers kunnen geblesseerd raken of worden misschien wel ziek. Daarnaast hebben we besproken dat het soms last minute gaat voorkomen dat we een training verplaatsen . Het veld is ‘s avonds soms bevroren, het kan dus uitkomen om in de middag dan al te trainen. De mogelijkheid bestaat, dat niet iedereen er dan bij kan zijn. Deze acceptatie moeten we naar elkaar hebben. Ik denk uiteindelijk dat het team wat het meest flexibel om gaat met die situatie, deze competitie weleens kan gaan winnen’. 

Twee wedstrijden per week, spelen op zandvelden, een wekelijkse coronatest, mondmaskers dragen op de bank of het spelen op andere tijden van de dag, het zijn allemaal scenario’s waar clubs rekening mee moeten gaan houden. Tot nu toe heeft de KNHB wel een richting gegeven wanneer zij graag de topcompetitie willen herstarten, maar nog geen specifieke informatie over hoe zij dit dan zien gebeuren. Met enige vorm van kritiek kijkt Tigges naar de KNHB: ‘Het is lastig voor de KNHB om echt duidelijkheid te geven. Wel vind ik het jammer dat ze niet specifieker voor elke persconferentie kunnen aangeven met welke opties ze bezig waren. In Oktober en November hadden ze adequater kunnen inspelen op de situaties. Het zal voor ons de komende maanden niet makkelijk worden, maar ik kijk er positief naar uit om weer te mogen starten. Als de competitie weer start, zijn wij er klaar voor’.

Reageer