Sabine van Silfhout kijkt stiekem verder dan vijfde plek

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Vandaag Sabine van Silfhout, die samen met de andere speelsters van Hurley aankomende zaterdag op een ‘surprise’ teamweekend gaat. 

Hurley - Laren 1-2  Silfhout

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Wij zijn op 5 augustus begonnen maar hadden tijdens de zomerstop natuurlijk een heel loopschema mee. Er werd dus ook wel verwacht dat we bij de eerste training fit zouden zijn en volgens mij is iedereen dat ook wel. Tot nu toe zijn we goed gestart met veel trainingen en oefenwedstrijden tegen onder andere Bloemendaal, Pinoké, Nederlands meisjes A en afgelopen zondag ook nog tegen Hurley jongens A1.

Er zijn bij jullie een aantal ervaren speelsters vertrokken en veel jonge talenten voor terug gekomen. Merk je dat in het veld?

Eerst dacht ik eigenlijk wel dat we die ervaren speelsters erg zouden missen maar nu we begonnen zijn zie je dat die jongeren ook wel echt talentjes zijn die heel veel kwaliteiten hebben. Daarnaast hebben we een ‘middengroep’ die inmiddels ook al wel een paar jaar bij elkaar is en veel hoofdklasse maar ook Jong Oranje ervaring heeft. Het enige dat je nu wel merkt is dat er in het veld tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld veel van de kant wordt geroepen en er nog niet echt veel vanuit het veld zelf komt. Maar we zijn ook nog niet zolang bezig dus dan komt vanzelf wel, als we meer op elkaar ingespeeld zijn en meer vertrouwen krijgen. Je ziet nu al dat ook de jonkies steeds meer gaan praten. Dat vindt iedereen ook goed. We hebben een hechte groep en iedereen accepteert elkaar.

Hebben jullie al besproken wat de doelstellingen gaan zijn voor het komende seizoen?

Toevallig hebben we vanavond nog een sessie over doelstellingen enzo maar ik denk dat we het er voornamelijk tijdens het aankomende teamweekend over gaan hebben. We hebben zaterdagochtend een oefenwedstrijd tegen MOP en wat we daarna gaan doen is een verrassing. Ik denk veel leuke dingen maar we zullen het ook zeker over komend seizoen hebben. Verder is zo’n weekend ook handig om de nieuwe speelsters beter te leren kennen, al klikt het volgens mij nu goed met iedereen. Je raakt ook best snel op elkaar ingespeeld, want je weet wel een beetje waar elkaars kwaliteiten liggen. Alsnog is het belangrijk om bij elkaar te zitten, dat je kunt aangeven hoe jij bijvoorbeeld het liefst een bal krijgt.

Vorig seizoen presteerden jullie erg wisselvallig. Is dat iets waar jullie komend seizoen aandacht aan gaan besteden?

Zeker, al weet ik niet zo goed hoe we dat kunnen verbeteren. Het is best moeilijk als je zoals vorige jaar de ene week van een ploeg uit de top vier wint en de week erop met 7-0 van de nummer zeven verliest. Het heeft veel aandacht nodig en misschien zou een soort van mentale begeleiding daarin goed zijn. Die ervaren speelsters waren daar afgelopen seizoen wel belangrijk in, die spoorden iedereen aan even de knop om te zetten. Nu doen we dat ook wel maar misschien nog iets te lief. Ach, ik denk dat het vanzelf wel komt.

Desalniettemin draaiden jullie een goed seizoen en eindigden jullie op het randje van de play-offs. Gaan jullie dat dit jaar evenaren?

Ik vind het moeilijk om dat nu al te zeggen maar als ik het team zo zie.. Iedere linie is gewoon supersterk met superveel kwaliteiten. Ik denk als je dat samenvoegt dat je dan kan hopen op een plek bij de laatste vier maar dat durf ik eigenlijk niet hardop uit te spreken. We gaan in ieder geval weer voor die vijfde plek maar stiekem kijken we wel omhoog.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Nu ik echt bij die middengroep hoor wil ik ook een leidende rol op me gaan nemen. Ik hoor ook om me heen dat anderen het fijn vinden als ik op mijn positie wat meer praat en stuur in het veld. Dus daar ga ik me wel op richten en verder wil ik natuurlijk ook persoonlijk weer beter worden.

Wat verwacht je van de concurrentie? Zijn er nog teams die dit seizoen gaan verrassen? 

Dat is een moeilijke vraag, want die teams uit de top vier blijven volgens mij wel heel erg sterk . Wij hopen dus daarbij aan te gaan sluiten. Verder denk ik dat de verschillen in het linkerrijtje ten opzichte van vorig jaar en ten opzichte van elkaar niet heel groot zullen zijn. Over de nieuwe ploegen durf ik niet zoveel te zeggen. Het kan namelijk altijd gek lopen. Toen ik bij KZ speelde heb ik ooit eens gezegd dat een bepaald team zou degraderen en uiteindelijk vlogen we er zelf uit..

Maar als je dan toch een gok zou mogen wagen.. Op welke plek gaat Hurley eindigen? 

Oeh.. Nou, dan ga ik toch voor plek vier!

Reageer