Sanne Koolen werkt met Den Bosch richting een finale tegen Amsterdam - Hoofdklasse Hockey Nederland
Sanne-Koolen-Den-Bosch

Sanne Koolen werkt met Den Bosch richting een finale tegen Amsterdam

Gisteren wonnen de Bosschenaren met grote cijfers van Oranje-Rood. In Eindhoven werd het 0-7. Wederom was het Josine Koning die net zoals de vorige wedstrijden haar goal leeg hield. Vorige week was Koning van mening dat dit te maken had met de sterke defensie van Den Bosch. Wij vroegen het de ‘rots in de branding’ Sanne Koolen, of dit ook echt zo is en hoe belangrijk de wedstrijd volgende week tegen Amsterdam voor haar is. 

Het duurde tot in de tweede helft voordat het bij Den Bosch echt ging lopen. Oranje-Rood een aantal goede kansen om in het tweede kwart de achterstand gelijk te krijgen. In de rust was de voorsprong 0-1. De score werd uiteindelijk gemakkelijk uitgebouwd naar 0-7. Ondanks de grote overwinning bleef verdediger Sanne Koolen, die ook voor het Nederlands elftal uitkomt, kritisch op haar team: ‘Ik vond ons in de eerste helft niet sterk spelen. Hierdoor bleef Oranje-Rood in een stunt geloven. In de rust hebben we elkaar aangegeven dat we toch meer gas moesten gaan geven. Je ziet als we dat als hele team doen, dat andere teams veel moeite hebben om bij ons te scoren’.

Sterke defensie

Wederom was het bijzonder om te zien hoe Josine Koning bij Den Bosch haar goal leeg hield. In het tweede kwart kreeg Oranje-Rood met een strafcorner ‘de kans’ om hier iets tegen te doen. Maar ook ditmaal lag Koning goed in de baan van het schot. Volgens Koning had dit te maken met de sterke defensie van Den Bosch. Koolen, die gisteren met prachtige lange passes vanuit de achterhoede het spel probeerde te maken, voegt hier een schepje aan toe: ‘Ik vind dat we als collectief sterk verdedigen. Zelfs de aanvallers en middenvelders hebben hier een belangrijke rol in. Wij kunnen als verdedigers alleen goed verdedigen als iedereen mee doet. Het staat bij ons gewoon goed. Hierdoor komt de bal weinig in onze eigen cirkel en krijgt Josine dus relatief weinig ballen die ze hoeft te stoppen. En op het moment dat er wel een bal doorkomt, dan staat ze er altijd voor ons’.

De dames Den Bosch van staan dit jaar staan als collectief goed opgesteld. Foto: Roel Ubels

Op weg naar de finale

Den Bosch heeft door de overwinning de maximale 21 punten uit zeven wedstrijden kunnen pakken. Daarnaast lieten directe concurrenten, HDM en Amsterdam, gisteren dure punten liggen. HDM verloor op eigen veld van Pinoké en Amsterdam speelde gelijk tegen SCHC. 

Ook hebben de Bosschenaren gisteren hard gewerkt aan het doelsaldo. Afgelopen week stond de directe concurrent Amsterdam namelijk virtueel nog bovenaan met een doelsaldo van +7. Doordat Amsterdam gisteren gelijk speelde tegen SCHC, loopt Den Bosch in qua doelsaldo. Komende week staat de kraker Den Bosch tegen Amsterdam op het programma, waarbij wordt beslist wie de nieuwe nummer één van de competitie gaat worden. Koolen: ‘Het zou een vreemd jaar kunnen worden, omdat het zo zou kunnen zijn dat de competitie wordt gestopt vanwege het corona-virus die om zich heen aan het slaan is. Wij benaderen elke wedstrijd daarom ook als belangrijk. Komende week staat een spannende ontmoeting tegen Amsterdam op de planning. Winnen we die, dan hebben we een goede kans om bovenaan te eindigen in de winterstop. Wij gaan elke wedstrijd daarom ook in alsof het de ‘finale’ is. 

Sanne Koolen verdedigt een backhandslag van Xan de Waard. Foto: Roel Ubels

Reageer