Schopman en Marijne kandidaat nummer één voor opvolging Raoul Ehren bij Den Bosch - Hoofdklasse Hockey Nederland

Schopman en Marijne kandidaat nummer één voor opvolging Raoul Ehren bij Den Bosch

Afgelopen week maakte Den Bosch bekend dat Raoul Ehren komend jaar niet meer actief zal zijn voor de dames van Den Bosch. Na jarenlang zichzelf ingezet te hebben voor ‘zijn’ club, is de ervaren coach op zoek naar iets nieuws. Den Bosch lijkt komend jaar te kiezen voor een oud bekende, namelijk Sjoerd Marijne of Janneke Schopman.

Diverse namen zijn al genoemd voor een van de meest succesvolle dames clubs in Nederland. Waar oud-international Maartje Paumen een optie zou kunnen zijn, lijkt de keuze te gaan naar iemand die meer ervaring heeft. Paumen is nog maar net begonnen aan haar trainers carrière en heeft is twee weken moeder geworden van een zoon. Ook oud-international Kim Lammers zou een optie kunnen zijn. Afgelopen jaar was zij coach bij Huizen, maar stopte vrij abrupt. Ook Lammers heeft nog weinig ervaring als coach. Ook ‘dames-coach’ Santi Freixa is beschikbaar. Een maand geleden liet hockeyclub Amsterdam weten zijn contract bij de heren niet te verlengen. Freixa was in het verleden coach bij de dames van Kampong.

Opvolger Marijne

Een logische opvolger zou die kunnen zijn van Sjoerd Marijne. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal is op dit moment in India. Onder zijn hoede heeft hij de dames die op dit moment bezig zijn aan een Olympische missie. India zou een gevaarlijke outsider kunnen zijn. Marijne is geboren en getogen in Den Bosch en werd als speler tweemaal langskampioen. De kans dat Marijne bij India na de Olympische Spelen blijft lijkt uitgesloten.

In Nederland heeft Marijne vooral ervaring als mannencoach. Bij hockeyclub Tilburg werd de 46-jarige coach kampioen in de Overgangsklasse. Datzelfde jaar promoveerde hij naar de Hoofdklasse. Toch was Marijne vooral succesvol bij de heren van Amsterdam. Hier bereikte hij tweemaal de finale, maar verloor uiteindelijk van Bloemendaal. Uiteindelijk werd Marijne voor een korte tijd coach van de Nederlandse dames. De KNHB liet na een korte samenwerking toen weten een verschil van inzicht te hebben.

Twee kandidaten voor de opvolging van Raoul Ehren zijn die van Maartje Paumen (links) en Sjoerd Marijne (rechts). Foto: Roel Ubels

Schopman terug naar Den Bosch

Een andere naam die wordt genoemd is die van Janneke Schopman. De oud verdedigster van Den Bosch won alles wat er te winnen was. Op dit moment is zij assistent, bij jawel Sjoerd Marijne in India. Echte successen heeft Schopman nationaal en internationaal als coach nog niet gehad. Toch lijkt Schopman na een avontuur als coach van de Amerikaanse dames en nu als assistent in India klaar voor een avontuur als coach in Nederland.

Janneke Schopman heeft ervaring als bondscoach van de Verenigde Staten.
Janneke Schopman (links) heeft ervaring als bondscoach van de Verenigde Staten. Foto: Roel Ubels

Reageer