Seve van Ass is blij met onderzoek naar gebitsbescherming - Hoofdklasse Hockey Nederland

Seve van Ass is blij met onderzoek naar gebitsbescherming

Ook bijna drie weken na het incident waarbij Seve van Ass tien tanden kwijtraakte en zijn kaak brak is de discussie over bitjes nog onverminderd. In het AD/Haagsche Courant gaan enkele Haagse hockeyprominenten, tandarts Francis van As en Seve van Ass zelf in op het wel of niet dragen/verplichten van mondbescherming.

Of de KNHB bitjes wel of niet zal gaan verplichten is afhankelijk van het advies van de speciale commissie die de bond enige tijd geleden samenstelde. Zij onderzoeken wat de mening van deskundigen is en het kan nog wel enkele maanden duren voordat het besluit genomen wordt. Tot die tijd is het aan de clubs zelf om te beslissen of ze op actie overgaan. Maarten Verhaar, HDM, vindt dat de KNHB het moet verplichten. Op de Haagse club zelf geldt ‘geen bitje is niet spelen’. “Alleen wij kunnen dit niet opleggen aan de senioren van onze tophockeyteams,” vertelt Verhaar. “Het is vreemd dat dit gezien wordt als de verantwoordelijkheid van de speler zelf. Een autogordel en valhelm zijn ook verplicht, net als scheenbeschermers. Dat is toch hetzelfde?” De hoofdklasse vrouwen van HDM dragen volgens speelster Mascha Kimman allemaal een bitje. “Daar hebben we zelf voor gekozen, het is nog niet verplicht door coach of club.”

Bij het Wassenaarse HGC heeft coach Dirk Loots het wel over de bitjeskwestie gehad met zijn spelers. “Ik heb tegen de jongens gezegd dat het slimmer is om het wel te doen. Maar zo lang het niet verplicht is, ga ik het niet verplichten. Ik heb er wel over nagedacht, maar een aantal gasten zegt gewoon: ik doe het niet. Als het dan van hogerhand wordt opgelegd is het klaar.” Tijdens zijn eigen hockeycarrière speelde voormalig-international Loots altijd zonder mondbescherming. Als reden geeft hij hiervoor dat hij het gevoel kreeg minder lucht te hebben en dat hij er minder duidelijk door kon praten. “Iets wat ik graag deed,” aldus de HGC-coach. Desalniettemin hoopt hij dat de bond overgaat tot het verplicht stellen van gebitsbescherming. “Daar pleit ik voor. Er is volgens mij genoeg bewezen dat het slimmer is om het wel dan niet te doen. Al zijn er gevallen mogelijk dat het tegen je werkt.”

HGC-aanvoerder Floris van der Linden is het niet eens met zijn coach. Hij speelt net, als een paar andere teamgenoten, zonder bitje en vindt dat het de verantwoordelijkheid is van de speler zelf. Wel geeft hij toe nooit echt de tijd genomen te hebben om aan een gebitsbeschermer te wennen. “Een half jaar geleden heb ik er wel één op maat laten maken. Dat ding was groot, log; het zat niet goed. Ik moest bijna kokhalzen. Nee het perfecte bitje heb ik nog niet gevonden.”

Tandarts Francis van As, vader van international Naomi, vindt het verhaal van moeilijker praten en ademhalen echter achterhaald. “Die dingen zijn tegenwoordig zo op maat te maken, dat is geen probleem. Dan heb je niet eens in de gaten dat je er mee speelt.” Hij is dan ook van mening dat de KNHB het moet verplichten al geeft de tandarts wel aan dat er in de kwestie met Seve van Ass ook schade was geweest als hij wel een bitje in had gehad. “Ook met een gebitsbeschermer was zijn kaak gebroken en was er gebitsschade geweest, maar niet in deze mate.” Tandarts van As baalt ervan dat Oranje captain Robert van der Horst onlangs in het AD zei dat het dragen van bitjes alleen verplicht zou moeten zijn voor jeugd en recreanten. “Ik vind het een ongelooflijk foute opmerking. Heel storend. Deze internationals zijn rolmodellen voor de jeugd. Ook in de top behoort met een gebitsbeschermer te dragen.”

Tot slot komt verderop in de krant ook Seve van Ass zelf nog aan het woord. Ooit begon hij met een bitje maar halverwege de jeugd is hij ervan afgestapt. Hij heeft zich er nooit onveilig door gevoeld en weet dan ook niet zeker of de bond het zou moeten verplichten. “Ik vind het moeilijk. Ik ben zeker voor mondbescherming, laat dat duidelijk zijn. Alleen is er kritiek op de bitjes van tegenwoordig. Om mij heen heb ik verhalen van specialisten gehoord die zeggen dat de schade met een bitje hetzelfde of erger was geweest. Het is fijn als de hockeybond daar nu onderzoek naar doet. Als het daar uitkomt dat het wel degelijk goed is, dan zal ik in het vervolg met bitje spelen.” Inmiddels is van Ass weer een beetje aan het trainen, maar wel alleen want hij mag nog geen fysiek contact hebben. Zijn lippen zijn weer normale grote en hij kan al kleine stukjes kauwen met zijn linkerkaak. Alleen met zijn voortanden mag hij de komende tijd nog niet bijten.

Reageer