Spee: 'Mijn ploeg moest zich schamen in de rust' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spee: ‘Mijn ploeg moest zich schamen in de rust’

Gisteren stond de tweede wedstrijd van de halve finales in de play-offs bij de dames op het programma. Het zeer vermakende duel tussen SCHC en Laren eindigde in een 3-3 gelijkspel. Aan deze puntenverdeling hadden de dames uit Bilthoven genoeg om zich voor het eerst te plaatsen voor de finale. In interviews met de NOS laten SCHC-coach Janneke Schopman en Laren-coach Etienne Spee hun licht schijnen op de wedstrijd. 

SCHC begon sterk aan de wedstrijd en kwam door goals van Claire Verhage en Carlien Dirkse van den Heuvel op een 2-0 voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot SCHC in de tweede helft werd overvallen door spanning. Laren vocht zich in de wedstrijd en kwam terug tot 3-3, maar het offensief kwam net te laat voor de Gooische ploeg. Laren-coach Spee nam zijn ploeg het in de rust dan ook kwalijk dat het team niet eerder wist te forceren. “Ik vond het in de eerste helft gewoon geen wedstrijd,” vertelt Spee. “Als je op dit niveau hockeyt, dan moet je je huid zo duur mogelijk proberen te verkopen. Dat hebben wij niet gedaan. Als je kijkt naar hoe Floortje Verheul (SCHC, red.) met heel haar hebben en houden een bal binnen houdt tot twee keer toe met een sliding. Dat heb ik als metafoor gebruikt in de rust en daarbij gezegd dat mijn ploeg zich moest schamen dat ze niet hetzelfde konden op brengen.” SCHC daar in tegen groef zich niet in na de overwinning gisteren. De ploeg begon ijzersterk aan de wedstrijd en speelde volgens coach Janneke Schopman misschien wel de beste eerste helft van het hele seizoen. “En dat in zo belangrijke wedstrijd, daar kan ik alleen maar trots op zijn,” zegt Schopman. “In de rust waarschuwde ik mijn meiden erop dat ze konden verwachten dat Laren ging komen in de tweede helft. We verdedigden een paar keer onhandig uit, waardoor Laren enkele corners kreeg. De druk nam toe en bij een 3-2 stand stond Willemijn Bos vrij op de kopcirkel. Dat is niet erg verstandig om te doen uiteraard. Maar gelukkig speelde we het uiteindelijk goed uit. Ik wil niemand in mijn ploeg te kort doen, iedereen heeft keihard gewerkt voor dit resultaat.”

Schopman blikt alvast vooruit op de finale van aankomend weekend, waarin haar ploeg zaterdag eerst op bezoek gaat in Brabant en zondag Den Bosch te gast krijgt in de tweede wedstrijd. “Het zal belangrijk zijn voor ons dat we durven te hockeyen,” zegt Schopman. “We moeten ons eigen spel spelen. Den Bosch is super gevaarlijk en hebben de beste corner van de wereld. Het zal om de vorm van de dag gaan, maar wij geven ons in ieder geval niet zomaar gewonnen. Den Bosch heeft de ervaring, maar wij hebben laten zien ook te kunnen hockeyen. We hebben hier al lange tijd voor geknokt en nu is het eindelijk gelukt. Dat vind ik erg mooi voor mijn team.”

Voor Spee en zijn team zit het seizoen er op. Hij kijkt terug op een bewogen seizoen. “Ik tekende mijn contract en zag ineens wat speelsters vertrekken,” vertelt Spee. “Ook Naomi (Van As, red.) en Macey de Ruiter vielen geblesseerd uit, dus ik dacht ik moet met meisjes A1 dit seizoen doorkomen. We hebben toch een super goede reeks neergezet, uiteraard met de hulp van Wieke Dijkstra. Die is teruggekomen, omdat Laren ineens leeg viel. Zij heeft het team op sleeptouw genomen. Mijn complimenten voor haar en de rest van de ploeg.” Spee geeft aan volgend jaar door te gaan bij Laren. “Mijn contract loopt nog en naar mijn weten blijft elke speelster ook. Ook al is er geen geld, de meiden zijn loyaal aan Laren. Het is een fantastische club, met een fantastische groep meiden.”

 

Comments (13)

 1. Maar Etienne, dat er geen geld bij de club is geeft toch niet, aangezien jij je speelsters zelf betaalt?

 2. Wat een schijnheil inderdaad. Hij heeft de halve hoofdklasse al benaderd voor komend seizoen, die komen zeker voor niets? Onzin verhaal dit. En ook zichzelf nog even op de borst kloppen, dat ie ondanks blessures toch de playoffs haalt. Dat is niet meer dan normaal met zoveel oud/internationals.

 3. amsterdam

  Probeert nu ook de talenten bij zijn oude club Pinoke weg te halen. Deze man doet niet aan opbouw maar aan afbouw bij de clubs waar hij werkt. Zie de ellende bij zijn vorige werkgevers die hij daar achter gelaten heeft. Laren zou zich moeten beraden of ze wel verder willen met deze coach.Intern geeft het gelazer en zo bijzonder was deze prestatie ook weer niet.

 4. Klaas-Jan

  Dit is heel erg geestig inderdaad. Er is geen geld maar de meiden blijven omdat ze het zo leuk vinden. Je zou het bijna geloven. Met Joyce,Willemijn, Wieke, Kim, Naomi, Holman en nog wat aardige speelsters mag je ook wel playoffs halen hoor, ook als er een paar geblesseerd zijn.

 5. Mooi dat de grote namen als Naomi, Kim, Joyce en Willemijn allemaal blijven en dat voor slechts een omkostenvergoeding.

  Echte clubliefde, het kán dus wel!

  Heel veel andere internationals waren allang gevlucht maar deze meiden die blijven gewoon.
  Ook al krijgen ze geen cent meer

  Daar kunnen veel andere spelers een voorbeeld aannemen

 6. Klaas-Jan

  @mooi. Leuk zo’n sarcastisch berichtje van je, kan ik waarderen want je bent toch niet serieus he?

 7. Wat zijn jullie allemaal goed op de hoogte wat betreft betalen enz enz.
  Noem eens bedragen en namen.

 8. Buiten het feit dat de A internationals bij Laren veel geld verdienen (en de rest ook verdiend), gaat het erom dat ie zegt:”Buiten het feit dat er geen geld is, zijn ze loyaal aan Laren”. Dat slaat nergens op.. Daarnaast worden er zeer veel speelsters benaderd en die komen echt niet gratis. Aangezien de club in problemen zit, zal iemand die salarissen moeten betalen niet? En nou heeft ie dat op Pinoke ook jaren gedaan uit eigen zak (ja dat is algemeen bekend). Dus verhaal hierboven slaat nergens op.

 9. raar verhaal

  Een coach die zélf zijn spelers betaald uit eigen zak??
  ja hoor, dat slaat nergens op!
  waar moet hij dat geld vandaan halen dan?

  De speelsters van Laren die verklaren zich solidair en willen een seizoen blijven zonder daar een cent voor te vangen?

  Goh waar hoor je zoiets nog?

  Ik kan het me bijna niet voorstellen,
  is het niet zo dat de sponsors de speelsters betalen?

 10. @raar verhaal

  Reageer dan gewoon niet..

  Spee heeft (heel) veel geld verdiend met de grond van een golfbaan in Amsterdam.

  Het is inderdaad algemeen bekend ( onder mensen die verstand van zaken hebben ) dat Spee zijn speelsters betaald..

  Dus je zou kunnen zeggen dat hij dan sponsor/coach is, misschien dat je hier tevreden mee bent?

 11. Precies, verhaal klopt. Lijkt me toch een uiterst ongezonde situatie. Je kunt er dan ook donder op zeggen, dat als deze man weg gaat, dat Laren weer met een gat komt te zitten. Daarnaast lijkt het mij voor een groep gek, dat je weet dat je coach de een meer betaald dan de ander, das toch vreemd?
  En als dat dan zo is, geef het dan gewoon toe en kom niet met zo’n leugenachtig verhaal als hierboven. Ontkennen heeft geen zin, want het komt altijd naar buiten.

 12. Maar moeten we bij ‘betalen’ aan een heus salaris denken of aan een onkostenvergoeding?
  De dames worden heus niet rijk van hockey.
  Het is niet zo dat ze er van kunnen leven.
  Je moet het zien als een extra zakcentje,
  een kleine vergoeding op de studiebeurs,
  meer is het niet.
  Dus laten we het ook niet groter maken dan het is.
  Bovendien liet kim lammers al weten dat zij de kilometers niet meer declareren. Daar zie je aan dat hockey helaas meer gezelligheidssport is dan serieuze topsport

 13. No way! In het verleden bij Pinoke, kost een Australisch international, een Zuid Afrikaans international of een Koreaan echt wel meer dan een zakcentje. Denk aan salaris, woning, vervoer etc. Dat zijn serieuze bedragen.

Reageer