Van As: 'Dit is toch zo ongelofelijk mooi' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Van As: ‘Dit is toch zo ongelofelijk mooi’

Stralend stonden de nieuwbakken Wereldkampioenen na de medaille uitreiking op het veld. De laatste ereronde was gelopen en voordat het persgeweld op ze af zou komen kwam het team bij de hoekvlag, op de tune van ‘Waar is dat feestje’, nog even bij elkaar in een kring staan om door captain Maartje Paumen toegesproken te worden.

Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Naomi van As

Wat er in dat kringetje werd gezegd, weten alleen de dames, maar het zal waarschijnlijk iets zijn in de trend van: Dat hebben we maar mooi geflikt en laten we nu heel erg gaan genieten. De ‘speech’ eindigde met het uitgelaten gillen van de hele ploeg en hier en daar vloeide er zelfs wat traantjes. De favorietenrol is waargemaakt. Het goud is voor Nederland.

Hoe voelt de nieuwbakken wereldkampioen zich? “Dat is zo moeilijk uit te leggen,” lacht Naomi van As met een glimlach van oor tot oor. “Blijheid, ontlading, het is gewoon waar je keihard voor traint met z’n allen en om dat dan hier met in dit met Oranje fans bepakte stadion te vieren is toch zo mooi, echt ongelofelijk. We kregen zoveel energie van dat thuispubliek, dat was voor ons alleen maar een extra’tje om harder te lopen voor je land en je stad,” aldus de Haagse international.

Van As prijst in veel van haar woorden haar ‘super team’ en ‘super begeleiding’. Wat maakt dit team zo bijzonder? “Het vertrouwen in elkaar, het elkaar in de waarde laten, eerlijk zijn, willen vechten voor elkaar en ook vooral heel veel plezier hebben. Op trainingen gaat het natuurlijk hard tegen hard maar daarbuiten is het onwijs leuk.”

De zeer ervaren international maakte onderdeel uit van vele samenstellingen van het Nederlands elftal die toch ook vaak zeer succesvol waren. Ze legt uit dat het altijd hard werken is om met nieuwe speelsters in de ploeg weer een team te vormen. “Het is niet alleen maar trainen, het gaat niet vanzelf, we moeten veel in elkaar investeren. We blijven wel heel erg vernieuwen wat dat betreft. Max komt elke keer met nieuwe dingen, met mindset voorbeelden en bij de spelen was het weer anders dan nu.  Je moet  echt blijven vernieuwen en dat lukt tot nu toe elke keer. We hebben wel ervaring dus dat scheelt.”

De vice-aanvoerster van Nederland scheurde in de play-outs van vorig seizoen haar kruisband af waarna haar revalidatie in het teken stond van het WK in Den Haag. Precies op tijd was ze fit en haalde ze de selectie. Speelde dat traject vandaag nog door haar hoofd? “Ja, die emoties kwamen ook wel even los toen de wedstrijd voorbij was. Eerst start je een heel traject alleen om uiteindelijk weer bij het team aan te sluiten en dan moet het ook nog gaan gebeuren. Het doel was uiteindelijk Wereldkampioen en dat is gelukt.”

Reageer