Van der Linden: 'Spelen in de hoofdklasse is echt super vet' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Van der Linden: ‘Spelen in de hoofdklasse is echt super vet’

Na afgelopen weekend zijn alle hoofdklasseteams van de nul af. Zo ook promovendus Wageningen dat vrijdagavond met 1-1 gelijk speelde tegen Pinoké. Aanvalster Karlijn van der Linden vertelt hoe zij de eerste weken in de hoofdklasse heeft ervaren en wat de doelstellingen zijn van de nieuwbakken hoofdklasser.

9. Karlijn van der Linden 09-07-1990 aanvaller

In het eerste hoofdklasse jaar in de geschiedenis van de club werd in de vierde speelronde vrijdagavond ook het eerste hoofdklasse-punt binnen gehaald. “Lekker dat we nu een keer beloond zijn,” blikt Van der Linden tevreden terug. “We hebbend de afgelopen wedstrijden veel kansen gekregen en we speelden vrijdag ook hartstikke goed. Qua kansverdeling hadden we denk ik zelfs wel drie punten kunnen pakken maar goed, we zijn heel blij met het punt. Het smaakt naar meer.”

Het jonge team waar Wageningen mee uit de overgangsklasse kwam moest even wennen aan het niveau van de hoofdklasse maar begint inmiddels de draai te vinden. Er wordt vooral ook veel genoten, vertelt de spits. “We hebben er super naar uit gekeken. Het niveauverschil is groot maar het is zo gaaf om tegen die toppers van Nederland te spelen. Eerst kijk je tegen ze op en nu speel je er zelf tegen. We trekken ons op aan het niveau. Het is een hele gave uitdaging en de wil om beter te worden is bij ons heel groot. Je merkt gewoon dat we elke week groeien en leren van vorige wedstrijden. Ten opzichte van vorig seizoen is de balbehandeling sneller geworden en ook in de trainingen ligt het tempo veel hoger.”

Voor de spits zelf veranderde er in het veld dit seizoen ook het één en ander. Zo zal ze dit jaar niet aan de 25 doelpunten komen waar ze vorig jaar goed voor was, en dat is natuurlijk wel even wennen voor een aanvalster. “Het is een groot verschil,” beaamt ze. “Vorig jaar konden we veel meer aanvallen en gingen er altijd wel een paar in. Nu krijg je voorin minder ballen dus als je een kans krijgt moet je er ook echt wat mee doen. Dat moeten we ons denk ik nog wat beter beseffen want zelfs tegen ploegen als Laren en Amsterdam krijg je kansen en daarin moeten we gewoon scherper worden. Verder is het nu heel belangrijk om met z’n allen terug te verdedigen en kun je niet zoals vorig jaar nog even voorin blijven hangen om bij te komen. Als je als spits met dit speltempo voorbij gespeeld wordt dan staat je team gelijk in ondertal.”

In voorgaande seizoen degradeerden teams als De Terriërs en HIC na één seizoen weer terug naar de overgangsklasse. De dames van Wageningen hopen natuurlijk dat voor hen een ander lot is weggelegd. “Door iedere wedstrijd aan te grijpen om beter te worden en echt aan het niveau gewend te raken hopen we te groeien,” aldus van der Linden. “We trainen erg hard en moeten ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan, dat we met elkaar blijven praten en de positiviteit erin houden. Er zit veel potentie in ons jonge team, we hebben veel vertrouwen in elkaar elkaar en houden ons niet teveel bezig met punten maar vooral met onze ontwikkeling. Als we op deze voet doorgaan dan komen die punten hopelijk vanzelf.

Komend weekend wacht een volgende uitdaging. Dan krijgt de promovendus landskampioen Den Bosch op bezoek. Van der Linden heeft er zin in en is tegelijkertijd realistisch. “We zijn ons er natuurlijk wel van bewust dat het Den Bosch is maar ik hoop dat we als gaan laten zien wat we kunnen en dat we ze zeker niet bij voorbaat al de punten geven. Misschien kunnen we dan ook wat meer met onze kansen doen.”

Is de hoofdklasse tot slot wat de spits ervan verwacht had? “Ja,” lacht ze. “Ik vind het echt super vet. Het was een droom en het is super mooi als je die met je club waarmaakt. Echt super vet.”

Reageer