Van der Velden: 'Er is een nieuwe dynamiek' - Hoofdklasse Hockey Nederland
credit: Roel Ubels

Van der Velden: ‘Er is een nieuwe dynamiek’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. De dames van OZ zagen afgelopen zomer veel ervaren speelsters vertrekken. Daphne van der Velden vertelt hoe de dynamiek in de groep sindsdien veranderd is en met welke verwachtingen de ploeg uit Eindhoven het nieuwe seizoen in gaat.

credit: Roel Ubels
credit: Roel Ubels

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Wij hebben hard getraind met best een complete groep, alleen Kyra Fortuin was op de Jeugd Olympische Spelen dus die is er nog niet bij geweest. Naast trainen en wedstrijden zijn we op teamweekend geweest naar een kleine campong in de buurt van Breda. We zijn daar ook nog naar een festival geweest via DJ La Fuente, dat is Job Smeltzer, en die traint ons wel eens. Was leuk om met elkaar te doen.

Met Marilyn Agliotti, Tina Bachmann en Charlotte de Vos is er een bak aan ervaring vertrokken. Is er veel veranderd in het team?

Het was voor mij persoonlijk raar dat die speelsters met wie ik heel lang samen in dames 1 heb gezeten weg gingen. Nu ben ik één van degenen die het langst in dames 1 speelt en ik ben pas 23. Maar ik moet wel zeggen dat het eigenlijk heel erg leuk is, er is een nieuwe dynamiek. Een deel van de staff is ook nieuw en na het teleurstellende seizoen van vorig jaar was het misschien ook wel weer tijd voor verandering.

Betekent dat ook dat er nu andere speelsters op moeten staan om het team te leiden?

Nee, eigenlijk helemaal niet. We hebben dit jaar ingeleverd op leeftijd en ervaring maar niet op kwaliteit. Dat komt denk ik ook wel omdat we best een gelijke groep hebben met alsnog genoeg ervaring. We hebben drie Belgsiche en één Duitse international, daarnaast de Oranje en Jong internationals en Valerie (Magis, red) en ik die ook met het Nederlands elftal hebben meegedaan. Dat is andere jaren wel anders geweest en misschien nu wel onze kracht. Vorige jaren had je met Marilyn, Tina en Charlotte wat uitschieters die ook echt de leiding namen. Dit jaar neemt iedereen wat meer zijn eigen verantwoordelijkheid, er zijn geen echte leiders.

Afgelopen seizoen eindigden jullie op een teleurstellende achtste plek. Wat moet er dit jaar beter?

Ik vind het wel lastig te zeggen wat er mis is gegaan maar uiteindelijk hebben we gewoon individueel allemaal ondermaats gepresteerd. Te weinig mensen hebben hun niveau gehaald en als dat gebeurt kan de teamprestatie ook niet goed zijn. We willen dit seizoen in ieder geval beter presteren dan vorig jaar. We gaan ook niet inzetten op een plek maar het echt per wedstrijd bekijken. Kaj (de Jager, coach, red.) heeft ook aangegeven dat hij per drie wedstrijden aan gaat geven hoeveel punten we willen gaan halen. Kortere doelstellingen dus. We richten ons daarmee iets minder op het resultaat en houden de verwachtingen laag, dan kunnen we gaandeweg de doelstellingen eventueel bijstellen. Of die verwachtingen afgelopen seizoen te hoog waren? Nou, we hoopten echt dat we de aansluiting konden maken met de top vier en ik ben nog steeds van mening dat we het hadden gekund. Alleen, zoal ik al zei, als je allemaal onder je niveau speelt is het logisch dat je het niet haalt.

Denk jij dat het gat tussen de ‘top vier’ en de rest dit jaar kleiner zal worden?

Dat hoop ik. Het zou mooi zijn als dat zou gebeuren want dat zou het leuker maken. Maar ik durf er geen voorspellingen over te doen. De top vier is sterk en blijft ook sterk. Al denk ik wel dat er teams zijn die nu beter met ze kunnen concurreren.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Voor mijzelf geldt eigenlijk hetzelfde als voor de rest. Ik heb vorig jaar ook een slecht seizoen gedraaid en ik wil nu weer beter gaan hockeyen. Het is niet leuk als je veel beter kan maar het er niet uitkomt. Dit jaar hoop ik weer gewoon lekker te spelen.

Welke plek gaat  Oranje Zwart eindigen?

Beter dan vorig jaar dus minimaal zevende.

Reageer