Van Nistelrooij: ‘Ik heb er vertrouwen in dat we volgend jaar weer hoofdklasse spelen’

De dames van Nijmegen speelden zondag gelijk tegen Pinoké. Hierdoor eindigen ze als elfde. Coach Van Nistelrooij vertelt over hoe haar ploeg met vallen en opstaan de competitie is doorgekomen en blikt vooruit op de play-outs.

Chantal van NistelrooijZondag kwam de ploeg uit Gelderland niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Pinoké. Bij winst had Nijmegen nog een plek kunnen klimmen, maar dat had volgens de coach weinig uitgemaakt. “Ik hou me niet echt bezig met de vraag wie er misschien bovenaan eindigen in de overgangsklasse en wie we dan wel of niet zouden kunnen tegen komen,” vertelt Van Nistelrooij. “We zouden play-outs spelen en tegen wie dat was hield ik me nog niet mee bezig. Rotterdam, Bloemendaal, Tilburg, Push of De Terriërs, ze maken allemaal kans op promotie. Ze moeten alleen nog vier wedstrijden, dus heeft het nu nog geen zin om speculaties te doen over wie we treffen.” Van Nistelrooij wilde tot nu toe vooral het bewogen seizoen voor haar ploeg tot een goed einde te brengen. “We hebben dit seizoen ups-and-downs gehad, maar dat hoort bij een jonge ploeg als deze. We hebben helaas ook Janneke Woudenberg een half jaar moeten missen als belangrijke spil binnen de ploeg. Dat heeft voor ons toch ook wel echt veel gescheeld, met name in de rust en organisatie achterin. We hebben een paar wedstrijden gespeeld dit seizoen, waar ik liever niet meer aan terug denk. Maar ook een paar waarin ik echt terugzag dat er meer in deze ploeg zit, dan men van ons gewend is.

Na enkele seizoenen zonder van Nistelrooij, die de Nijmeegse equipe al eerder coachte, volgde ze bij aanvang van dit seizoen Ro
b Haantjes op. Ze heeft meteen de duimschroeven aangedraaid en de doelstelling verhoogd van niet direct willen degraderen, naar het ontlopen van play-outs. “’Niet degraderen’ vind ik geen doelstelling. Dan ga je hockeyen in de hoop dat er één team is dat het nog slechter doet,” vertelt Van Nistelrooij. “Ik vind dat een doelstelling die ook niet echt motiveert. Ik heb destijds gezegd dat we moesten gaan hockeyen om te handhaven in de hoofdklasse zonder play-outs te hoeven spelen. We verloren toen al snel een paar keer op rij en andere clubs waar we normaal mee te vergelijken zijn, die begonnen te stunten. Dus toen voelde ik op een gegeven moment wel aan of het nog te halen was om negende te worden. Daar hield ik richting de winterstop wel rekening mee. Ik vond het alleen slap om daar al meteen vanuit te gaan, dus we hebben voor meer gevochten maar het mocht helaas niet baten.”

Play-outs is een inmiddels een feit voor de dames van Nijmegen. Pas over ongeveer een maand  zullen de eerste wedstrijden plaatsvinden. Genoeg tijd voor Van Nistelrooij om haar team klaar te stomen. “We hebben tot negen april vrij,” vertelt de coach, die in de tussentijd naar de zon vertrekt. “Dat betekent dat we ook echt helemaal niks gaan doen tot dan. Pas de negende gaan we weer rustig van start, dus ook niet volle bak. We pakken het langzaam weer op. We zullen steeds wat harder gaan trainen,” zegt de coach, die oefenwedstrijden op het programma heeft staan tegen onder ander MOP, QZ, Oranje Zwart en Union. Van Nistelrooij heeft veel vertrouwen in een goede afloop met haar team. “We hebben toch wel wat hoofdklasse-ervaring op kunnen doen. Dat scheelt echt een hele boel. Het tempo ligt hoger, de duels feller. We zijn wel wat gewend. Ik wil de overgangsklasseteams absoluut niet onderschatten, maar durf wel uit te gaan van onze eigen kwaliteit. Daar moeten we toch vanuit gaan en niet te veel bezig zijn met wat de tegenstanders zullen brengen. Wij moeten het spel maken en laten zien wat we waard zijn. Als dat lukt, heb ik er veel vertrouwen in dat we volgend jaar weer hoofdklasse spelen.”

Reageer