Van Wensen: ‘Het is een droom om achter Joyce te staan’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Vanaf deze week spreekt Hoofdklassehockey.nl wekelijks met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Als eerste komt in deze rubriek de meest besproken keepster van afgelopen weekend aan het woord. Doordat Joyce Sombroek van de trap was gevallen moest Charmaine van Wensen halsoverkop vanuit België naar Amsterdam rijden om haar debuut in de hoofdklasse te maken. Ondanks de rommelige voorbereiding hield ze haar doel leeg en won Laren met 0-3 van Pinoké.

130519_DB_Laren_EHCCC_431
Van Wensen met haar teamgenoten tijdens de EHCCC van 2013. (c) Rob Visser

Afgelopen zondag maakte je je debuut maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vertel!

Nou, normaal ben ik er altijd en nu was ik net op familiebezoek in België. Ik zou pas later terug gaan om met dames 2 te spelen maar opeens werd ik gebeld dat Joyce van de trap af was gevallen en dat ik zo snel mogelijk naar Pinoké moest komen. In de auto naar Amsterdam heb ik vervolgens heel veel moeten bellen omdat dames 2 nog van niets wist en ik moest ook mijn teamgenoten van dames 1 op de hoogte houden. Gelukkig kregen we een kwartier uitstel en kon ik na de wedstrijd zelfs nog een helft op HIC, met dames 2 meedoen.

Je speelt dus op zondag bij het tweede. Ben je voor de rest wel volledige betrokken bij dames 1?

Ja, ik train verder alleen maar met dames 1 en ben er bij de wedstrijden als het kan gewoon bij. Dus alleen niet als ik zelf met dames 2 moet spelen of het te ver weg is. Het is soms wel lastig om te schakelen maar dames 2 is een gezellig team dat ook gewoon achter me staat en op me vertrouwt. Ik leef wel erg met dames 1 mee hoor op zondag. Als ik er niet bij kan zijn stuur ik op zondagochtend even een berichtje om ze succes te wensen. Gewoon om te laten horen dat ik aan ze denk en dan wensen ze mij ook succes. Maar voor dames 2 geldt hetzelfde, die waren zondag ook heel trots op me dat ik bij dames 1 had meegedaan.

Hoe lang ben je al tweede keepster?

Hiervoor was ik eerste keepster bij Zwolle, gewoon in de landelijke jeugd competitie. Ik kom niet uit de buurt van Laren maar ben drie jaar geleden benaderd. Of ik ooit heb getwijfeld over de positie van tweede keepster? Nee, ik werd door Joyce zelf gebeld met de vraag of ik haar tweede keepster wilde worden. Dat vond ik zo’n eer dat ik eigenlijk gelijk besloot het te doen. Ik wilde beter worden, veel leren en ook leuke dingen meemaken. Zo heb ik behalve de hoofdklasse competitie ook meegedaan met de EHCCC en heb ik de play-offs van heel dichtbij mee mogen maken.

Je traint veel maar maakt zelden speelminuten bij het eerste. Is het soms lastig om gemotiveerd te blijven?

Nee, ik heb daar helemaal geen problemen mee want ik zie het niet zo. Ik ga heel goed met Joyce en zij gunt me heel veel. Zondag zei ze ook: Je kan het en ik heb vertrouwen in je. Natuurlijk zou ik het liefst overal bij willen zijn maar aan de andere kant is het zo misschien ook wel beter omdat ik nog moet groeien. Ik leer heel veel van Joyce en kan met haar goed over het keepen praten. Tijdens oefeningen wisselen we ervaringen uit van hoe doe jij dit of dat. We leren van elkaar en dat is heel fijn.

Heb jij voor jezelf een bepaald doel gesteld van wanneer je eerste keepster wil worden?

Ik ben nu 20 en er eigenlijk nog niet heel erg bezig met een bepaald doel. Dit is mijn laatste schooljaar dus ik ben op het moment heel druk met stage en trainen en al lang blijf dat ik het allemaal kan combineren.

Zie je jezelf op den duur voor een plek als eerste keepster overstappen naar een andere hoofdklasse of overgangsklasse ploeg?

Ja, op een gegeven moment denk ik wel dat dat zou kunnen gebeuren maar op dit moment ben ik nog heel jong en onervaren voor een damesteam.  Die ervaring probeer ik nu dus op te bouwen door met Olympisch- en Wereldkampioenen en ook de rest van de meiden te mogen trainen. Ik leer er super veel van.  Als je op dit niveau kan keepen, dan kun je met die basis ook naar de overgangsklasse als eerste keepster.

Wat is tot nu toe het mooiste moment uit jouw keepers carrière?

Afgelopen zondag was natuurlijk heel bijzonder. Ik moest haastend de auto uit, aankleden en het veld op. Daar heb ik drie ballen gehad bij het inspelen en toen moest ik er staan. Uiteindelijk hou ik onder andere een uitspeelcorner tegen en we winnen met 3-0. Dat gaf wel een goed gevoel en wat heel belangrijk was is dat het team achter me stond. Het is altijd moeilijk als er iemand uitvalt maar iedereen vertrouwde me, waardoor ik er zelf ook vertrouwen in had en dan geeft het een kick als het goed gaat. Verder was mijn Europese debuut op het EHCCC ook heel speciaal. Dat was ook mijn eerste officiële wedstrijd voor Laren.

Zijn er bepaalde vooroordelen over tweede keep(st)ers die je uit de wereld zou willen hebben?

Ja, je krijgt vaak de vraag of het nog wel leuk is met Joyce voor me maar ik vind dat je er niet zo naar moet kijken. Als er een goede keepster voor je staat dan moet je je ook realiseren dat zij super goed is en dat het een droom is om daarachter te staan en met haar te trainen. Voor andere hoofdklasse teams geldt hetzelfde. Als tweede keepster moet je gewoon heel veel leren en niet denken van: ik moet haar plaats in gaan nemen. Je maakt ook zoveel mee en natuurlijk denk ik soms bij video-besprekingen van, in hoeverre is dat voor mij belangrijk maar ja, dat kan het dus zomaar ineens zijn. Je moet er staan als ze je nodig hebben. Hetzelfde geldt voor de wedstrijd. Tegen Pinoké heb ik maar een paar ballen gehad maar die moet je wel houden want 3-0 staat toch een stuk mooier dan 3-1 bijvoorbeeld.

Vrijdag starten jullie het dubbelweekend met de lastige wedstrijd tegen Den Bosch. Is er een kans dat jij in het doel staat?

We bekijken het per dag. Gelukkig gaat het goed met Joyce maar we moeten kijken hoe het in de training gaat. Wat er zondag dus gebeurt weet ik nog niet.

Comments (3)

  1. Dat lijkt me niet helemaal waar. Er werden er afgelopen dinsdag 4 geselecteerd voor Jong Oranje Heren die nooit minuten maken in het eerste…

  2. zo onwijs trots op je charmaine!!

  3. En de enige in die leeftijdscategorie die wel keept in de hoofdklasse wordt niet geselecteerd..

Reageer