Veel hockeyers continueren loopbaan niet in de sport - Hoofdklasse Hockey Nederland
Teun-de-nooijer

Veel hockeyers continueren loopbaan niet in de sport

Van alle (gestopte) Nederlandse topsporters die tussen 1992 en 2010 een Olympische medaille wonnen, is 55,1% nog altijd actief in een sportgerelateerde functie. Vier op de tien sporters richten zich puur op de sport, terwijl 15,1% van de sporters werk in de sport combineert met een niet-sportgerelateerde functie. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van CVSter.nl naar de cv’s van alle Olympische medaillewinnaars tussen 1992 en 2010.

Topsporters blijken ondernemers pur sang
De functies die topsporters na hun sportcarrière vervullen, blijken veelal ondernemend van aard. Een op de drie ex-topsporters is namelijk eigenaar of oprichter van een eigen onderneming of stichting (34,4%). 

Het combineren van een eigen bedrijf en een sportfunctie gebeurt ook regelmatig. Zo is Olympische hockeykampioen Peter Windt tegenwoordig zowel coach van een Gronings hockeyteam, als eigenaar van een vastgoedbedrijf. Leontien Zijlaard-Van Moorsel combineert haar passie voor sport met een rol in de zorg: zij heeft zowel een sportkledinglijn als het zogeheten ‘Leontienhuis’, waar mensen met eetstoornis terechtkunnen voor hulp. 

Hockeyers gaan relatief vaker niet meer een loopbaan in de sport beoefenen. Bron: cvster.nl

Veel topsporters werkzaam in zorg
Bepaalde sectoren blijken populair onder ex-topsporters. Zo maakten relatief veel topsporters de overstap van de sport naar de zorg (10,1%). Daarnaast werken veel van onze Olympisch medaillewinnaars in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Individuele sporters blijven vaker bij hun sport
Individuele sporters blijven het vaakst actief in de sport. 72,9% van hen blijft betrokken in de sport, waarvan 11,9% gedeeltelijk. Dit staat tegenover slechts 48,4% van de teamsporters die na hun topsportcarrière voor een loopbaan in de sport kiest. Van deze ex-teamsporters vervult 16,4% ook een functie buiten de sport.

Vooral in de paardensport blijven Olympische medaillewinnaars trouw aan hun sport. Vrijwel alle ruiters hebben inmiddels een eigen wedstrijdstal. Met name onder hockeyers en waterpoloërs zit dat anders: binnen die sporten is meer dan de helft niet actief in de sportbranche.

Bron: https://cvster.nl/blog/carriere-topsporters 

Reageer