Verhage: 'Mensen worden niet ineens Superman' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Verhage: ‘Mensen worden niet ineens Superman’


In deze rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey.. 
Vandaag vertelt SCHC spits Claire Verhage over haar promotie onderzoek naar iets dat ‘het nieuwe doping’ wordt genoemd.

Voormalig international Verhage deed de studie psychologie en studeerde hierbij af in de richting ‘Brain and Cognition’. Het gaat daar vooral om hoe de hersens werken en wat hierbij de onderliggende mechanismes zijn. Via haar master scriptie kwam ze terecht bij de afdeling neurowetenschappen in het Erasmus Medical Center in Rotterdam. Hier deed ze in een externe stage onderzoek naar iets dat ‘het nieuwe doping’ wordt genoemd. Verhage legt dit als volgt uit: “Door middel van kleine elektronen die je op het hoofd plaatst stimuleer je door een kleine en veilige hoeveelheid stroom de hersenen. Omdat ik psychologie heb gedaan wil ik kijken of deze stimulatie denkprocessen kan verbeteren.”

DSC_0075

Het idee komt uit Amerika waar het werd toegepast op toekomstige drone piloten. Normaal staat er twee jaar voor een dergelijke opleiding maar deze stroomstootjes kunnen het leerproces versnellen. Het ging bij deze studie dan vooral om het motorische aspect, de piloten leerden hierdoor twee keer zo snel een handeling aan. Verhage wilde onderzoeken of dit ook zou werken voor de cognitie, ofwel de denkprocessen van mensen. “Nou en uit mijn onderzoek kwam naar voren dat dat ook min of meer mogelijk was.”

Door de resultaten van haar onderzoek werd haar een PhD plek aangeboden, een kans die ze met beide handen aan pakte en nu is ze bezig met haar promotieonderzoek. “Ja, ik doe dus een onderzoek naar hoe je door die stimulans bepaalde vaardigheden kunt verbeteren. We staan nog aan het begin van alles en het is nu vooral exploratief, ik moet het wiel nog een beetje uitvinden, maar we vinden wel al leuke dingen,” vertelt de nieuwbakken wetenschapster. Binnenkort hoopt ze een project te starten met te vroeg geboren kinderen maar daarvoor moet ze eerste nog het geld bij elkaar halen. Ze vertelt: “Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaak motorische problemen. Aan de hand van die stimulatiemethoden willen we deze helpen verbeteren. Bij onderzoek onder volwassenen zijn al goede effecten gevonden en ik wil kijken of dat ook bij kinderen werkt.”

Als je de bevlogenheid hoort waarmee de spits over haar onderzoek praat is het moeilijk te geloven dat ze enkele jaren geleden nog riep nooit te willen gaan werken. “Ik had echt nooit verwacht onderzoeker te worden en mijn omgeving ook zeker niet. Ik ging eigenlijk psychologie studeren omdat ik bij geneeskunde niet werd ingeloot.” Het combineren van studie en hockey vond ze wel eens lastig. “Het was niet te doen. Ik had bij mijn studie veel aanwezigheidsplicht en die is lastig na te komen als je een bepaald aantal dagen in de week vast moet trainen. Ik haalde mijn tentamens meestal wel maar was dan te weinig aanwezig geweest en daardoor heb ik zelfs een jaar over moeten doen. Ik zou ook iedereen die een universitaire studie met topsport wil combineren aanraden van tevoren goed te informeren of ze op de universiteit bereid zijn je hierin te steunen. Dan kun je later ook niet voor het blok gezet worden. Dat heb ik namelijk gehad en dat is niet fijn.”

Nog steeds hockeyt Verhage op het hoogste niveau maar doordat ze op haar werk nu zelf haar tijd kan indelen is het makkelijker te combineren. “Ik zit op een hele fijne afdeling en ik vind het heel fijn dat zij mij deze ruimte geven want ik wil gewoon blijven sporten. Ik vind hockey nog steeds heel erg belangrijk en daar ga ik 100% voor, mijn werk probeer ik daar omheen uit te voeren.” Zou ze het onderzoek zelf ook niet met hockey kunnen combineren? Een beetje stimulatie aan de hersenen en over tijdje heeft iedereen de motoriek van een tophockeyer? “Nou, de grap is dat ik dat ook wel zou willen bekijken bij topsporters maar ik denk dat ik daarvoor nog iets te onervaren ben. De methode werkt daarnaast het beste als je slecht scoort en ‘normaal’ wil worden. Mensen worden dus niet snel superman maar mensen die minder begaafd zijn kunnen ‘normaal’ worden.”

Je zou denken, met het vele hockey en het promotie onderzoek heeft ze de komende tijd genoeg te doen. Maar nee, Verhage zit vol met plannen die ze zou willen verwezenlijken. “Met dit werk ben ik aan een compleet nieuw hoofdstuk begonnen. Ik merk nu dat al die jaren hockey toch ten koste zijn gegaan van mijn studie. Ik heb in Rotterdam alleen maar mega nerds om me heen, die hebben altijd negens gehaald waar ik vroeger tevreden was met zesjes. Ik mis gewoon nog kennis en dat wil ik dan ook gaan inhalen tijdens de winter- of zomerstop, als het rustiger is met hockey.” Of ze die tijd er ook echt voor gaat nemen is nog maar de vraag want ze vervolgt: “verder heb ik veel zin om te gaan zaalhockeyen en ik wil eigenlijk ook nog een keer in mijn leven een triatlon doen maar ik kan eigenlijk niet zo goed zwemmen dus daar moet ik nog aan werken. Ik vind gewoon heel veel leuk maar ik vind het ook lastig om keuzes te maken. Het liefst doe ik alles alleen dat gaat niet!”

 

Comments (1)

  1. Jos geijsel

    Claire is een echte spits: en in veldhockey en in zaalhockey EN in neurowetenschappelijk onderzoek.

Reageer