Welten: ‘Het gaat er in de play-offs niet om wie de beste passeerbeweging kan maken’

De dames van Den Bosch hebben zich afgelopen weekend voor de zeventiende keer op rij geplaatst voor de finale van het landskampioenschap. Na de eerste wedstrijd met 2-1 verloren te hebben versloegen de Brabanders, mede door twee vroege doelpunten van Lidewij Welten, Amsterdam in het tweede duel met 3-0. De international blikt terug op de halve finale en schat de kansen in voor het kampioenschap.

SCHC-Den-Bosch-dames-RU-Welten.jpg
Credit: Roel Ubels

Den Bosch coach Raoul Ehren gaf zaterdag na de eerste verloren halve finale aan positief te zijn over zijn teams uitgangspositie in aanloop naar de tweede wedstrijd. “Ik had het voor de geruststelling wel fijn gevonden om daar met een gelijkspel weg te gaan,” vertelt Welten. “Maar het was nou eenmaal niet anders. We wisten was we moesten doen, winnen met twee doelpunten verschil.” Den Bosch, en met name Welten zelf, begonnen voortvarend aan die opdracht. Al in de eerste zeven minuten wist de gevaarlijke aanvalster twee maal het Amsterdamse doel te vinden. “We moesten scherp blijven de rest van de wedstrijd, want er waren nog 60 minuten te gaan. Toen uiteindelijk het laatste fluitsignaal klonk bij een stand van 3-0, waren we allemaal erg blij en opgelucht. We hebben het gewoon weer geflikt. We hebben er keihard voor gevochten om dit recht te zetten en zeker voor eigen publiek voelt dat goed,” aldus een trotse Welten.

Den Bosch heeft van de afgelopen zestien finales, maar liefst veertien keer aan het langste eind getrokken. De andere twee keer was het Amsterdam dat zegevierden, maar met die ploeg hoeft dit jaar geen rekening meer gehouden te worden. Aankomend weekend treft de Brabantse ploeg voor het eerst in de geschiedenis SCHC, onder leiding van oud-Den Bosch speelster Janneke Schopman. “SCHC is een goede ploeg,” zegt Welten. “Het is een team dat hard voor elkaar werkt en plezier heeft in het hockey. Daarnaast hebben ze ook nog individuele kwaliteiten en dat maakt het tot een sterke ploeg.” Dit seizoen won SCHC thuis met 2-1 van Den Bosch. Aan de Oosterplas blonk eerder in het seizoen dezelfde score op het wedstrijdformulier, alleen gingen de drie punten toen naar Den Bosch. De teams lijken dus aan elkaar gewaagd. “Het gaat er in de play-offs niet om wie de beste passeerbeweging kan maken,” vertelt Welten. “Het gaat om hoe hard je wil werken voor de winst en dat twee wedstrijden lang. Het maakt me daarom ook niet uit dat wij eerst thuis moeten. We zullen er daar net zo hard voor moeten knokken. Het zal er om gaan spannen dit weekend, maar ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.”

Reageer