Boomgaardt: ‘Enorme uitdaging om deze nieuwe spelvorm te gaan beoefenen’

De Olympische Spelen voor jeugd tussen 15 en 18 jaar wordt van 16 tot en met 28 augustus afgewerkt in het Chinese Nanjing. Er wordt gespeeld volgens het 5 tegen 5-format. Ageeth Boomgaardt is de coach bij de dames en vertelt over dit toernooi, dat door de FIH in een nieuw jasje is gestoken.

Ageeth-Boomgaardt

Boomgaardt is net terug van een oefentrip met de Oranjedames in Italië. “We zijn er even met elkaar uit geweest,” vertelt de assistent-bondscoach. “Er is hard getraind maar we hebben ook een beetje kunnen ontspannen. We hebben een goede week gedraaid.” De Oranjedames zijn volgens Boomgaardt erg gemotiveerd om hard te werken in aanloop naar het WK. “We hadden een dag ingepland waarop we niet zouden trainen. De dames gaven toen aan dit wel te willen, ze wilden geen rustdag. Dat laat maar weer zien hoe gedreven ze zijn.”

Nadat Boomgaardt met de Oranjedames het WK in Den Haag heeft afgewerkt, staat in Augustus alweer de volgende uitdaging te wachten. Dan vertrekt de oud-international als coach naar de Jeugd Olympische spelen in China. “Dit is een toernooi om jonge talenten kennis te laten maken met de Olympische gedachten. Ook is het een motivatie en stimulans om de lange weg naar de echte top af te leggen.” Er wordt dit jaar voor het eerst volgens het 5 tegen 5-format gespeeld. “Dat is iets dat de FIH heeft ingebracht, waarom weet ik niet. Het is in ieder geval een enorme uitdaging om een spelvorm te beoefenen die we nog nooit hebben gespeeld.” Boomgaardt vertrekt in augustus met negen dames uit Nederlands A naar China. “Er zit een leeftijdsgrens aan de speelsters die mee mogen, vandaar dat er alleen maar meiden uit Nederlands A mee gaan.” Het veld waarop gespeeld wordt is net iets kleiner dan een half veld. “Met vijf spelers en een keeper kun je net wat meer dan met vier speelster en een keeper. Je kunt wat fijner druk zetten en gebruik maken van driehoekjes. Ook ontstaan er dan veel meer combinaties. Nu moeten we het met vier veldspelers doen, dus het is even afwachten hoe dat straks voor ons gaat uitpakken.”

Boomgaardt heeft met haar groep talenten nog niet getraind op dit format, aangezien de speelsters die nu meegaan tot Pinksteren deel uit blijven maken van Nederlands A. “Daarna sluiten ze pas aan om zich voor te bereiden op de Olympische spelen. We spelen dan nog ongeveer vijf oefenwedstrijden. In Amerika is al een kwalificatietoernooi afgewerkt in dit format, net als in Afrika. Wij hebben er totaal nog geen ervaring mee, dus vanaf Pinksteren gaan we ons hard voorbereiden op dit toernooi.” Boomgaardt heeft haar pijlen gezet op de winst. “Natuurlijk is het goed voor deze dames om de Olympische sfeer te proeven en dit als stimulans te zien voor de rest van hun hockeycarrière, maar wij willen daar ook gewoon naar toe om zo goed mogelijk te presteren. Als Nederland zijnde moet je ook gewoon altijd voor het hoogst haalbare willen gaan.”

Reageer

Contact Us