EK Londen: Engeland nekt Oranje in laatste kwart en shoot-outs | Hoofdklasse Hockey Nederland

EK Londen: Engeland nekt Oranje in laatste kwart en shoot-outs

De Europese titel ontbrak nog in de huidige prijzenkast van de Oranjevrouwen. Zondagavond kwam hier geen verandering in, dankzij een fantastisch laatste kwart van de Engelsen en een geweldig optreden van Maddie Hinch tijdens de shoot-outs.

Engeland - Duitsland dames WK RU

De wedstrijd was werken voor beide ploegen. Oranje viel aan, zonder succes in de afronding. Maartje Paumens blessure aan haar elleboog bleek te ernstig om de strafcorner te nemen, de alternatieven leverden weinig op. De dreigende Engelse counters werden niet altijd fair bestreden. Zowel Margot van Geffen als Naomi van As, die haar 200ste interland speelde, moesten dit bestraffen met een groene kaart.

De grootste mogelijkheid, naast de korte hoekslagen, was voor Ginella Zerbo. De jonge aanvaller kreeg de bal met een gelukje mee, één op één met Maddie Hinch lukte het haar niet te scoren. Engeland bleef constant dreigend, maar werd slechts een enkele keer gevaarlijk. Joyce Sombroek bewees haar waarde.

Door twee strafcorners van Caia van Maasakker vlak voor het verstrijken van het derde kwart werd het 0-2, de voorsprong waarnaar Oranje al zo lang op zoek was. Vlak daarvoor had Sombroek prachtig redding gebracht op een korte backhandslag van Alex Danson. De wedstrijd, en de titel, leek met die stand naar Oranje te gaan.

Van Geffen liep in Q4 tegen een makkelijk gegeven groene kaart aan. De straf voor de Bossche speelster was vijf minuten brommen, gezien haar eerdere boeking. De Engelsen profiteerden optimaal van de man-meer-situatie. Door een overtreding van Willemijn Bos werd een strafcorner gehaald.

De corner liep uit op een kluts, maar daaruit wist Sophie Bray, voormalig speelster van MOP, de aansluitingstreffer te maken. Vervolgens had Oranje pech. Op basis van de videoscheidsrechter kreeg Bos opnieuw een corner tegen. Desondanks dat deze verkeerd werd aangegeven, belandde de bal toch bij Lily Owsley. Duidelijk was te zien hoe zij de bal op haar voet kreeg alvorens ze hem tegen de plank werkte. Bezwaar aantekenen was geen optie, Nederlands mogelijkheid op de videoscheidsrechter was reeds in de eerste helft verspild.

De resterende minuten, opnieuw met een man minder door de gele kaart van Van As, bleven meer doelpunten achterwege. De Engelsen toonden zich oppermachtig in de shoot-outs. Helen Richardson-Walsh, publiekslieveling Alex Danson en Bray scoorden bij Sombroek. Bos en Lidewij Welten misten. Het eerste Oranjesucces in de serie kwam van Ellen Hoog, zij bracht de score terug naar 3-1. Toen jongeling Georgie Twigg vervolgens miste, laaide de Nederlandse hoop op de Europese titel weer op. Het lukte Eva de Goede niet om met die zware last op haar schouders haar poging te verzilveren.

Engeland is Europees kampioen. Nederland krijgt de zilveren medaille en moet nog twee jaar wachten om opnieuw een gooi naar goud te doen.

Caia van Maasakker werd topscorer van het toernooi met vijf doelpunten. Yvonne Frank van Duitsland kreeg de prijs voor beste keeper. Alex Danson was de beste speelster volgens de verkiezing.

Comments (45)

 1. Hoe kan dit? In London stonden ze een paar jaar geleden in de finale tegen Argentinie ook met 2-0 voor, maar toen gaven ze het niet meer weg.

 2. LAten we niet overdrijven, ik heb geen fantastisch kwart van de Engelsen gezien, maar wel een zwak kwart van NL. Teveel meiden niet in topvorm (of licht geblesseerd Welten en geblesseerd Paumen) en met name Carlien maakte wat foutjes.

  Natuurlijk had Nederland de wedstrijd op slot moeten gooien en er 3-0 van moeten maken, maar wat een grote blunders op abritaal niveau. De gele kaarten sloegen nergens op en die shoot bij 2-2 had de scheids toch moeten zien (of zelf een videocall maken). Natuurlijk was de videocall van NL niet handig zo vroeg, maar dit was toch overduidelijk shoot. En als die niet wordt afgekeurd en je neemt de shoot outs dramatisch verlies je eens een keer.
  Ik kreeg zelf het idee dat Engeland MOEST winnen van hogerop. Ze hebben 1 kans gehad en dat was het dan.

  Jammer, maar van verliezen word je hard. Misschien goed voor deze meiden.

  En Marijne, geef Vega en Drost eens een kans. Magis, Verschoor (wel goede tackles) en Zerbo (ondanks haar goal) hebben het niet laten zien.

 3. @hoofdklassehockey; de eerste corner tegen kwam door Carlien. Zij pushte onnodig de bal hoog uit eigen cirkel.

 4. Er ontbrak scherpte en ik vond met name richting shoot outs ook alle overtuiging wegvloeien.

  Jammer, maar zal richting spelen wel eea verbeterd worden neem ik aan, want de dames zijn nog steeds van wereldklasse.

  Ik blijven hopen op Drost en vraag is of fitheid voor een eindtoernooi geen harder criterium moet zijn, ook al ben je heel goed. Nu stonden er een hoop spelers ‘net aan’ op het veld.

  Positief was ook om te zien hoe bijvoorbeeld Xan de Waard en eigenlijk ook Nunnink zich door het toernooi heen door ontwikkelen. Bied veel hoop voor toekomst.

 5. Hoofdklasser

  Zerbo nergens gezien? die was juist samen met de Waard de gretigste in de aanval. wie ik dit toernooi slecht vond waren van As, Paumen en de Goede, Carlien heb ik ook beter zien spelen. maar ik vond die jonkies juist goed, behalve verschoor dan die kon ook beter. En die shoot bij de tweede goal van Engeland is echt schandalig!!!

 6. Hoofdklasser

  Daarnaast vond ik de shoot outs van Nederland echt heel slecht geen durf en geen lef, geen beslissingen maken, als ze wat wouden doen waren ze te laat.
  En laat inderdaad Drost weer een keer selecteren

 7. Een goede en terechte afstraffing , precies op het juiste moment.

  Als ik de diverse social media zo eens bekijk krijg ik niet het idee dat de dames volop in training zitten op weg naar Rio.

  Ze doen domme spelletjes op de training, geven interviews, doen fotoshoots en om de 2 trainingsdagen hadden ze weer een vrije dag .
  Tja met lanterfanten wordt je geen olympisch kampioen he

  Als het er op aan komt en het wordt moeilijk, dan zijn ze geen team.
  Ze gaan niet meer voor elkaar door het vuur , zoals onder Max nog wel gebeurde

  Zo n 2 0 voorsprong mag je natuurlijk nooit meer weggeven , zeker niet als je het beste team van de wereld bent.

  Dit team hangt wanneer de stress toeslaat en de spanning toe neemt , als los zand aan elkaar

  Zoals de shootouts werden genomen was ook dom. Maartje en Naomi zeiden dat hier niet op te trainen is , dat is natuurlijk onzin .

  Het is gedeeltelijk een loterij maar voor het grootste gedeelte is dit gewoon trainbaar
  maar aan de manier van nemen zag je duidelijk dat hier niet genoeg op getraind is.

  Waarom nam Naomi als ervaren speelster trouwens geen shootout ?

 8. @aj, klopt + Marijne is geen vent voor deze dames. Laat zijn hoofd hangen naar spelers en spelersgroep, niet anders dan in zijn tijd bij Amsterdam H1. Is niks, wordt niks, het is kort dag, maar KNHB kan nog ingrijpen…

 9. Paumen was niet goed en zag er ook niet afgetraind uit. Van As was niet in haar beste vorm. Welten was ook niet echt in vorm. De Goede is eigenlijk al een paar toernooien niet in vorm. Verschoor geen aanwinst. Zerbo is lekker bezig maar moet zich door ontwikkelen. De Waard en Nunnink waren lichtpuntjes. Van Maasakker blijkt ook een corner te kunnen scoren. Jonker scoort toch ook veldgoals.
  Over het hele toernooi hebben ze by far het beste doelsaldo.
  Voor de rest hebben ze deze finale niet goed gespeeld, maar waren ze toch driekwart beter. Vervolgens pech met die shoot bij het 2e goal. Wel een stuk weerbaarheid dat opnieuw aangehaald moet worden.
  Puntjes op de i zetten en goud in Rio pakken.

 10. Dit team is verreweg de beste van de wereld, was veel beter dan Engeland maar vergat het af te maken en dat mogen ze zichzelf aan rekenen

  Naomi en Maartje nemen hun verantwoordelijkheid niet en weigeren een shootout te nemen en roepen zelfs nog dat hier niet op te trainen is ..

  Sjoerd is de verkeerde man op de deze plek.
  Zon man zonder enige ervaring op mondiaal niveau is natuurlijk niet de juiste man die deze dames naar Olym Goud kan leiden

  Dit team vol diva’s loopt zo over hem heen en Sjoerd heeft niets in te brengen

  Naomi schreef in haar column zelf dat Sjoerd een militair kamp van een paar dagen had beraamd (zoals ze onder Max ook 2 dagen hebben gedaan) maar dat de dames toen hebben gezegd dat ze dat niet gingen doen , dus ging het niet door ..

  Dat zegt genoeg over de rol van Sjoerd en hoe de groep tegen hem aan kijkt

  Er wordt ook schrikbarend weinig getraind , de dames hebben het op social media alleen maar over vakantie hier en dagje uit daar en heel soms is er een trainingsdagje

  Met Sjoerd voorzie ik een Kruis of van Ass scenario : coaches die het in potentie beste team vd wereld onder handen hebben maar het er niet uit krijgen

  Dus dames en knhb grijp in zolang het nog kan !

 11. Dat de grote namen niet goed waren, zegt ook weer genoeg he. Die denken dat hard trainen niet nodig is, dat ze toch wel safe zijn voor het grote Oranje. En ze hebben nog gelijk ook. Die Sjoerd durft die grote namen echt niet uit de selectie te gooien, dat weten de dames ook. Dus die kunnen lanterfanteren wat ze willen. Een interview daar, een fotoshoot daar. Moet allemaal kunnen!

  Het altijd o zo sterke team, die nooit een 2-0 voorsprong weg zou gooien. Was in de EK finale niks meer van over. Het was geen team meer, het was een kaartenhuis die bij het enige tegenslag al gelijk in elkaar stort.

  Ja er zat ze in de finale van alles tegen. De scheids was partijdig. Maar hoe de dames op die tegenslagen reageren, is zorgwekkend te noemen!

 12. KNHB wilde perse Caldas voor de mannen, terwijl hij eigenlijk het traject met de dames naar Rio zou afmaken. Dat Marjolein Bolhuis daar niet voor is gaan liggen is onbegrijpelijk. Je geeft als KNHB eigenlijk aan de heren belangrijker te vinden dan de dames. Zie nu het resultaat. Na alle successen en promotie van de sport door de dames, onvergeeflijk. Sjoerd Marijnissen en Dave Smolenaars zijn goede trainers, maar geen top coaches. Waar is Sjoerd nu echt succesvol geweest? Ze hadden het Sjoerd niet aan moeten doen. Straks haalt hij geen goud met deze ploeg, en dan? Veels te groot afbreukrisico. En waarom niet een buitenlandse topcoach aanstellen als er geen goede Nederlander beschikbaar is? Zou best goed zijn voor de verandering.

 13. tijd voor verandering

  Sjoerd moet opstappen en de Big 5 moet ingrijpen. Die ziet toch zelf ook wel in dat als ze op deze voet verder gaan, het geen goud in Rio gaat worden.

  Wat Marc en Max in al jaren hebben opgebouwd , weet Sjoerd in een jaartje af te breken

 14. weg met sjoerd!

  Het spel van de dames zag er het hele toernooi ook niet uit. Iedereen kan zien dat het een groot verschil met het WK 2014 is. Het team is bijna precies hetzelfde. Kun je maar 1 conclusie trekken: Sjoerd. Hij is niet de juiste man op de juiste plek. Hoe hebben ze hem kunnen aanstellen? Ik vond het toen die tijd al onbegrijpelijk (maar goed, Max MOEST naar de mannen, dat is het belangrijkste voor de KNHB, mannen MOETEN goud pakken. Dames is niet zo belangrijk). En mijn gevoel wordt nu alleen maar bevestigd door het vertoonde spel en de resultaten.

 15. Simpele oplossing: Marc Lammers terug!

 16. Wat ook belachelijk is, is dat Sjoerd Drost, Vega, van Silfhout e.d. keihard heeft laten afvallen. Zeggen dat iemand niet goed genoeg is, dat is oke. Maar waarom ook zeggen dat iemand niet goed in de groep ligt? Je maakt mensen zo kapot. Carlien en paumen moeten de rommel Sjoerd maakt opruimen.. Stel iemand anders aan. Het team staat er wel, een jaar is nog lang genoeg.

 17. Sjoerd heeft wel de nodige internationale ervaring. Heeft ook het eea gepresteerd. Maar ik twijfel ook aan zijn kunde en of hij de groep kan bewegen/motiveren.
  • 2014- 2016 Bondscoach Nederlands elftal Dames
  • 2011 – 2014 Bondscoach Jong Oranje Heren
  o 2012 Zilver Europees kampioen Jong Oranje Heren
  o 2013 Brons Wereldkampioenschap Jong Oranje Heren
  o 2014 Europees kampioen Jong Oranje Heren
  • 2009 – 2010 Bondscoach Jong Oranje Dames
  o 2009 Wereldkampioen Jong Oranje Dames
  o 2010 Europees kampioen Jong Oranje Dames
  • 2007 – 2008 Assistent van Nationale team van de heren van Spanje
  • Meisjes Ned. A en Meisjes Ned. B
  • 2005 – 2007 Bondscoach Jongens Ned A
  • 2007 – 2010 Trainer/coach Amsterdam Heren 1
  o 2010 3e Euro Hockey League Amsterdam H1
  • 2010 – 2012 Trainer/coach Oranje Zwart Heren 1
  • 2012 – 2014 Trainer/coach Den Bosch Heren 1
  • 2003 – 2007 Trainer/ coach Tilburg Heren 1
  o 2003-2004 Kampioen overgangsklasse Tilburg H1
  • Speler Nederlands Heren zaalhockey en Nederlands Dames zaalhockey

 18. Zijn aanstelling voor velen een complete verrassing. Maar voor Bolhuis en den Hartog was Marijne al lang de eerste keuze. Ze hadden een plan met hem en hij past blijkbaar in hun visie.

  Lastig voor hem dat ie met weinig draagkracht moest starten. Communicatie nooit zijn Kracht geweest. De gearriveerde speelsters krijgen veel stem in aanpak. Maar dat slaat door met in stem in selectie.

  Marijne zelf stimuleert speelsters bij top4 te spelen net als kruis in zijn tijd.
  Daardoor vertrekken nu nog meer speelsters naar top 4. En zullen er wellicht weer meer volgen na rio (nunnink magis Silfhout).

  Drost te arrogant gevonden. Vega te anders. En Silfhout ook geen vriendin van… De waard werd ook arrogant bevonden, maar blijkt genoeg kwaliteiten te bezitten en doet het samen met nunnink erg goed op het EK.
  Blijkt temeer dat Kampong en oz dus uitstekende platformen zijn om uit te groeien tot international.
  Zou voor het dameshockey goed zijn als die clubs aanhaken en er een top6 ontstaat, zoals bij de heren.

  Nu hopen dat Marijne meer eigen koers vaart en confrontatie met de gearriveerde speelsters aandurft. Te beginnen met Paumen speelt matig en haar corner rendement internationaal laag. Keetels nunnink spelen beter. Maasakker pusht beter.
  Interessante weken breken aan.

 19. Interessante discussie, maar soms weinig consequent. Bepaalde speelsters spelen dus al meerdere toernooien slecht maar dat is de schuld van slap-optredende Marijne. Ook als het al begon onder Caldas? Marijne zou itt Caldas op onheuse manier speelsters te laten afvallen, maar iedereen lijkt vergeten wat er een paar jaar geleden gebeurde en wat in dit forum voor veel discussie zorgde. Denk dat probleem is dat ondanks de vele titels de dames niet zo goed zijn als ze zelf denken, omdat de internationale top smaller is geworden.

 20. Is de internationale top echt smaller geworden? Ik betwijfel het. Duitsland was heel spannend in de halve finale. Engeland bleek te sterk. Argentina, China en Australie hockeyen nog steeds een aardig potje mee.
  En zie landen als VS en Nieuw zeeland steeds dichter bij komen. Ieder op haar tempo weliswaar.

  Vraag is echter hoe dit bij de bond wordt gezien. Als incident of in een groter geheel?

 21. Ik bedoel dat die titel-hegemonie niet bewijst dat momenteel de beste speelsters ooit op het veld staan. En er zijn een aantal landen gewoon minder goed dan zeg 10 jaar geleden (China, Z-Korea, Australie). Een 8-0 overwinning in de poule kan enorm vertekenen. De discussie hierboven gaat veel te veel over Marijne versus Caldas.

 22. @tik: dat lag puur aan NL zelf, tegen Duitsland had het 4-0 allang moeten staan en Engeland hadden ze ook gewoon moeten uitspelen. De internationale top is echt te smal. De grootste tegenstander van NL is NL zelf en dat was toch pijnlijk duidelijk.

  @B: wie zou er niet goed in de groep liggen? Krijgen we serieus in NL ook BE tafferelen met Gierts?

  Overigens werd Caldas ook 3e voor de OS dus dat vind ik nog niet eens het grootste probleem. Nu zie je waar het aan ontbreekt.

  En eens dat het niet alleen aan Marijne ligt dat bepaalde speelsters matig spelen. De Goede speelt al erg lang matig. Jonker is juist beter teruggekomen onder Marijne. Welten was toch iets te geblesseerd maar heeft haar vorm tot Ek gewoon doorgetrokken. Paumen pff, dat kon echt niet. Van As matig. Hoog matig. Make een statement of iets.

  En haal Vega, Drost terug. Waarom van Male geen nieuwe kans geven?

 23. @Lynn, Caldas werd inderdaad 3e voor OS. Dat was toen Tichelman bij hem in de staff werd geplaatst dus dat telt niet. Iedereen weet “met Tichelman nooit goud”. Die heeft Caldas er dus ook meteen uitgekieperd en vanaf dat moment heeft hij de dames strak naar de OS titel gebracht. Nu met de heren brengt hij het ook. Doet het gewoon goed en heeft een plan. Het is aanhaken of afhaken en hij zorgt ervoor dat het nivo zo hoog is dat iedereen het beste eruit moet halen om bij te blijven. Marijne heeft nu kans om in te grijpen en zo spijkerhard te gaan trainen dat er vanzelf de sterkste overblijven. Doet hij dit niet dan wordt het een gok in Rio, maar altijd een goede gok met dit team want hoe slecht geprepareerd ook, ze kunnen zomaar alles winnen.

 24. Waarom werd Drost te arrogant bevonden ?
  Drost was toch maar een vriendelijk onopvallend meisje en zeker niet de diva zoals Ellen en Naomi dat zijn maar die durft Sjoerd er natuurlijk niet uit te wippen

  Sjoerd is niets , heeft geen enkele internationale ervaring en is duidelijke de verkeerde man om deze gouden missie tot een goed einde te brengen

  Maar het probleem ligt niet alleen bij Sjoerd, ook de topspeelsters zijn niet in vorm en zijn liever met fotoshoots en interviews bezig dan met hard trainen

  Maartje is niet in vorm en te zwaar. Eva is sinds haar blessure niet meer de oude geworden, Ellen en Naomi hebben het te druk met BNer zijn zelfs Joyce heeft haar status van beste keeper vd wereld niet waar kunnen maken

 25. DOORSELECTEREN is enige optie, maar dat zal Sjoerd wel niet durven een jaar voor RIO….

  Sinds wanneer bepalen speelsters zelf hun moment van afscheid? ik dacht dat we die tijd wel achter ons hadden gelaten, met in gedachten oa. een op zijn achterste benen lopende Delmeé op het middenveld van het Nederlands Elftal….

  Paumen kan niet meer mee, dat is al enige tijd duidelijk, zal ongetwijfeld heel belangrijk zijn voor het team en doet fantastisch werk buiten het veld voor het team (….), maar door haar te handhaven wordt het instituut Nederlands elftal Dames meer en meer een lachertje.

  Veel mensen hebben er destijds om gelachen, maar Paul van Ass had gelijk toen hij zei dat je soms wat moet kappen in het bos om iets anders te laten opbloeien.
  Als dit tot doel heeft om tot betere prestaties te komen, en ja slechter kan bijna niet nu, dan is dit een zeer reele optie nu.

 26. haha wat een reacties. Ze verliezen een keer een potje. Perfect juist, helemaal op een oefentoernooi. De WHL is iedereen maar even aan voorbij gegaan, daar lag de prioriteit en die wonnen ze met goed spel onder andere met een dikke 5-1 tegen de nummer 2 van de wereld. Nu verliezen ze een x, mede door een dom aangevraagde video (anders winnen ze die pot gewoon 2-1). Deze reacties zijn allemaal van mensen die hebben gewacht tot de bondscoach een x een potje verloor. Los van of hij de juiste man op de juiste plek is, moeten deze internationals zelf zo’n wedstrijd gewoon winnen met al die ervaring. Mindere pot, stom, van leren en doorgaan.
  Doorselecteren?! Ellen, paumen en van As niet goed genoeg? zijn jullie blind ofzo…. Noem is 3 mensen die beter zijn of überhaupt ook maar een heel klein beetje in de buurt komen van deze 3? Palmen is niet fit genoeg (nu), maar is de grootste winnaar van het team, met een top corner (beter paumen en Caia op de kop, dan 1 van de 2). En brengt ook hockeyend meer dan voldoende, Ellen was een jaar geleden nog zeer terecht beste speelster van de wereld en heeft amsterdam hoogste persoonlijk naar de playoffs gestuurd. En van As hoort bij de top van de hoofdklasse en zelfs nog steeds de wereld. Onzin om te denken dat een jonkie dat in Rio beter kan. Sterker nog, dan snap je er niets van. Over vega of Magis kun je discussiëren, zo zijn er nog wel 3. Maar die gaan toch het verschil niet maken…. Kom op, beetje realistisch. Er wordt maar wat geroepen hier.

 27. Sjonnie:

  1. Het is maar heel erg de vraag of de beste speelsters samen het beste team formeren
  ( hoe is het overigens mogelijk dat je als coach te dikke en niet fitte speelsters meeneemt naar een EK, een gotspe…)

  2. Het kan snel gaan in topsport; teveel randzaken- en activiteiten kunnen focus binnen een paar weken doen omdraaien

  3. EEN of twee verkeerde opmerkingen van een coach met een toch al redelijk bevlekt blazoen en matige prestaties, doen sfeer en mentaliteit binnen een groep al omslaan

  Het moet anders de komende tijd en de vraag is of deze coach dat wel kan bewerkstelligen met deze diva’s…

 28. Of de beste speelsters het beste team vormen? De afgelopen jaren wel ja. Noem eens 3 vervangers voor bovenstaande speelsters, die niet goed genoeg meer zouden zijn dan? Wie zou het team beter maken dan? En hoe kunnen wij allen dat beoordelen? De coach staat elke dag met ze op het veld.. Je doet verder een hoop aannames op basis van niks.. Wat voor opmerkingen dan? En waarom zijn ze daardoor minder gaan presteren, namen en rugnummers graag.
  Hoezo zijn het alleen diva’s als ze sporadisch een x een potje verliezen? En waarom zijn het überhaupt diva’s? Ellen en Naomi, eens die houden daarvan. Maar de rest? En hockeyen Ellen en Naomi er minder van? Die hebben beide 2 x olympische goud en 2 x wk gewonnen. En absoluut een mooie bijdrage geleverd aan het Nederlands hockey en nog steeds, behoren ze tot de absolute top.

 29. brons in rio

  Sjonnie niet zo naief beste kerel

  De hoge bomen moeten plaats maken zodat de jonge bloempjes kunnen floreren

  Paumen is te zwaar en niet in vorm en verre van fit, Van As en Hoog houden zich met van alles bezig behalve met trainen en hockey

  De Goede en Welten hebben ook hun beste tijd gehad

  Natuurlijk is Sjoerd het grootste probleem , die kan dit niet en weet in een jaar tijd van een winnaarsteam een losersteam te maken

  Het is duidelijk dat Sjoerd niet boven het team staat , de dames hebben geen respect voor hem en doen wat ze zelf willen

  Je ziet het nu ook weer ipv ze op strafkamp te sturen , stuurt hij ze op vakantie en pas in de oktober ziet hij ze weer een keer

 30. Dus welten, de goede (26 jaar) hebben ook hun beste tijd alweer gehad hahaha. Nogmaals noem er eens 3 die überhaupt ook maar een beetje in de buurt komen? Strafkamp… ok, ik praat met mensen van 13. Succes allen

 31. Ach Jon; je geeft denk ik zelf het antwoord al….die 2 actrices hockeyen er inderdaad een stuk minder door, Mw Paumen is duidelijk, behalve te dik, al duidelijk enige tijd op de weg terug, naar beneden dan.

  Team discipline ontbreekt: Sjoerd, arme gozer, bungelt aan een touwtje van de gevestigde orde.

  Er zullen ongetwijfeld fanate, serieuze en goedwillende meiden bij zitten, daar twijfel ik geen seconde aan, maar de belangrijke dames, hun vorm, fysieke toestand en neven activiteiten, hebben nogal een impact op het geheel…

  Marijne kan dit overduidelijk niet aan. Hoe haal je het in je hoofd om Hoog de dag voor de finale zich onder het zand te laten presenteren in Volkskrant Magazine, dat toestaan?

  Nu Doorselecteren onder een andere coach, maakt geen donder uit overigens, spoeling bij dames is dermate dun dat dit nog wel goed kan komen.

  Oh, Sjonnie, die medailles in het verleden waren natuurlijk fantastisch, maar ook jij kent wellicht het gezegde dat garanties uit het verleden etc…enfin….

 32. Aan de speelsters ligt het niet, ze hebben gewoon goede begeleiding nodig. Jammer van zo een talentvolle, goede groep.

  Paumen was in het begin van haar carriere net zo zwaar als ze nu is. Alleen in London 2012 was ze echt afgetraind. Als zoveel speelsters hun nivo niet halen, waaraan ligt dat?

  Misschien wil Marc Lammers er nog een keer de schouders onder zetten. Die heeft itt to Marijnissen, Smolenaars en Freixia wel laten zien dat hij op dit nivo kan presteren.

  Of Alyson Annan?

  Het was achteraf nogal arrogant van Marijnissen om te zeggen dat zijn team het aan zijn stand verplicht was het EK te winnen. Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst… Vooral wanneer een coach wissel niet goed uitpakt.

  De KNHB moet zich schamen voor hun beleid en Arno den Hartog mag na 30 jaar op het pluche zitten een keer plaatsmaken voor iemand die dit soort kostbare fouten niet maakt. Hij zal alleen niet opstappen omdat hij niet weet waar naartoe.

 33. Het is duidelijk dat ze een strenge coach als Marc nodig hebben om hen naar het goud te leiden .

  Met knulletje Sjoerd gaat dat never lukken

  Er is geen discipline en er is geen leider en de dames die doen maar wat

  Als de KNHB dubbel goud wilt volgend jaar dan mogen ze wel eens in gaan grijpen !

  Want we gaan nu precies zo n periode als onder Kruis beleven

 34. @S Mee eens, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De KNHB moet verantwoordelijkheid nemen voor deze situatie, hun beslissing om Caldas te laten vertrekken en Marijnissen aan te stellen is duidelijk niet goed uitgepakt voor de dames. Ook branden ze anders een coach als Marijnissen helemaal af. Als hij afgaat in Rio, wie wil hem dan nog als coach? Stoppen, voordat het verder misgaat en de afgang en teloorgang totaal is. Want dit komt niet goed, er is onvoldoende zelfvertrouwen in de ploeg.

 35. Marc lijkt mij ook de beste fit, het steekt mij nog steeds dat destijds de KNHB Van Ass boven hem heeft verkozen. Met Caldas nog bij de Dames en Marc bij de Heren had er nu heel anders uitgezien…

 36. KNHB wordt wakker!

  @Bloeme Zonde inderdaad van Lammers. Heeft 8 jaar lang aan het dames team gewerkt, totdat ze Olympisch kampioen werden. Was graag naar de heren gegaan, maar Arno den Hartog wilde het niet? Met Den Bosch was ook knap staaltje.

  Welten, Hoog, Paumen, de Goede hebben allemaal onder hem gedebuteerd en zijn door hem meegenomen naar Bejing. Ook Caldas was zijn assistent en heeft het vak mede van hem geleerd. Hij had dus echt oog voor talent.

  Of de KNHB wakker wordt is de vraag. Alhoewel, met Kruis hebben ze op een gegeven moment ook iets gedaan toen ze zagen dat het afbreukrisico te hoog was.

  In Rio komt het team met deze begeleiding niet ver. De spanning zal daar veel hoger zijn.

 37. @brons in rio: Welten haar beste tijd gehad? Wat een onzin zeg! Is nog op het HWL speelster van het toernooi geworden, raakte vlak voor het EK geblesseerd aan haar enkel.

  De Goede eens een keer thuis laten met een CT of iets. Ze kan veel beter, maar speelt zo matig.

  Paumen, als captain, niet in shape is belachelijk. Wat straal je daarmee uit naar je teamgenoten?

  Als ze goud willen, volledig ervoor gaan dan en die thuis laten die dat niet willen.
  VORM IS KING zei Max toch altijd..

 38. Ab van der Wouden

  Probleem ligt niet bij de coach, ligt bij “The Big Five” (Paumen, Hoog, van As, Dirkse vd Heuvel en de Goede). Hun invloed is te groot in het process. Ze zijn te stemmingsbepalend en de focus ligt niet bij allen op hockey. Sjoerd kan alleen maar boven de groep komen als hij afscheid neemt van spelers uit “The Big Five”

 39. Vorm is King heb ik helaas onder Sjoerd niet meer gezien

  Sjoerd durft totaal niet op te treden.
  Ja onbekende jonkies die durft hij er uit te zetten maar bij de big 5 durft hij dat niet

  Zeker Ellen Naomi Maartje de 3 meest bepalende, die lopen over hem heen en die vinden het ws fantastisch dat Sjoerd nu de coach is

  Een mannetje zonder ervaring , waar ze niet eens van in vorm hoeven te zijn, niet zo hard voor hoeven trainen, niet intern hoeven, heel veel rustdagen tussendoor krijgen om leuke dingen te doen en waar ze vooral al hun neven activiteiten niet voor hoeven te staken zodat ze genoeg tijd overhouden voor shoot hier en interview daar

 40. Ah,discussieheropend

 41. Lichtpuntjes van het toernooi: De Waard en Nunnink!

 42. @. Lichtpunt van WK 2014: Roos Drost.

  Wat heeft zij gedaan dat Sjoerd haar geen enkele kans meer geeft?

 43. @. Drost al een jaar volledig uit vorm! Gaat zeker niet meer terug komen Marijne ziet het niet in haar net zoals hij het niet ziet in Veega

 44. Ging het nou om het meer maken van veldgoals? Verschoor niet, magis niet , de waard niet ……en toch bekend sjoerd kiest voor oz ers. . Vega maakte er meer dan die 3 samen maar goed is dus niet het belangrijkste,de ” vedettes redelijk onzichtbaar en of gebleseerd …… Tijd voor verandering

 45. De dames gaan liever op vakantie, dan dat ze dit fiasco evalueren en afspraken maken hoe het beter moet..

  Tja met deze lakse houding wordt je geen olym kampioen

  Fotos van eten en cocktails of op de waterski dat moet je ook allemaal niet tonen, hoe onschuldig ook het beinvloed de beeldvorming van sporters die niet serieus met hun sport omgaan en daar alles voor doen en vooral voor laten.

  Sowieso moet je een jaar voor de Spelen niet gaan waterskieen , voor je het weet loop je een blessure op . Zeker Eva die al een jaar lang geblesseerd is moet die fratsen niet uithalen

Reageer