Flanagan hoopt op ‘Roovolution magic’ in de halve eindstrijd

Na de hoogtij dagen van het Australische damesteam in de jaren ’90 werd er in 2003 voor het laatst goud gewonnen op een internationaal toernooi en zakte de ploeg tot twee maal af naar de Champions Challenge. Met de komt van coach Adam Commens lijkt het tij weer iets te keren. De Australische dames bewezen met een finaleplek op de Hockey World League al langzaam hun weg naar de top teruggevonden te hebben. Inmiddels is ook op het WK de halve finale bereikt. Cornerspecialiste Anna Flanagan vertelt over deze ‘wederopstanding’ van het de Hockeyroos.

WK-Australië-Flanagan-dames-RU
Credit: Roel Ubels

Na de overwinning van de Oranje dames op Korea ging er niet alleen in het Nederlandse kamp gejuich op maar konden ook de Australische dames opgelucht adem halen. Zij speelden eerder die dag gelijk tegen Nieuw-Zeeland en daarom was hun halve finale plek afhankelijk van het resultaat van Nederland. “We hebben het gered,” zegt de toekomstige MOP-speelster opgelucht. “Het was tegen Nieuw-Zeeland niet mooi maar we wisten dat we aan een gelijkspel genoeg zouden hebben en we hebben er alles aangedaan om het vol te houden. De wedstrijd tegen Nederland was heel zwaar, we speelden goed maar je zag gewoon dat we daar nog moe van waren. Gelukkig hebben nu weer wat dagen vrij.”

De Australische dames zijn met een opmars bezig. Na jaren van spreekwoordelijke droogte staat er nu weer een team dat om de prijzen kan spelen. Tijdens de Hockey World League schopte de ploeg van Adam Commens het al tot de finale en nu hebben ze ook op het WK een plek bij de laatste vier weten op te eisen. Zaterdagavond maakten ze het Oranje nog flink lastig in de poulewedstrijd en trokken de Nederlandse dames enkel door een sterke slotfase aan het langste eind. Het lijkt wel alsof de Hockeyroos nog steeds worden onderschat door hun tegenstander. “Waarschijnlijk omdat ze de afgelopen jaren elke keer volledig over ons heen denderden,” denkt Flanagan. “Nederland heeft het beste team ter wereld en wij hebben een lange weg afgelegd om het gat met hun te dichten. Het talent was er al maar we hadden ook de training nodig en dat gebeurt niet van de een op andere dag. We hebben zo’n mooie geschiedenis in het hockey en we willen weer terug naar waar de Australische damesploeg negen jaar geleden was. Ik denk dat we dat ook kunnen.”

Het begin is er in ieder geval met dit nu al zeer geslaagde jaar. Op Twitter gebruiken de Australische dames regelmatig gebruik van de hashtag #Roovolution, een versmelting van ‘Hockeyroos’ en ‘revolution’. Staat dat symbool voor deze wederopstanding? “Zeker weten! We hebben dat bedacht om ook anderen achter ons te krijgen,” aldus de enthousiaste Flanagan. Niet alleen de support uit Australië maar ook uit Den Haag doet haar team goed. “Het publiek hier is geweldig, ze zijn hockeygek en daarom spelen we hier graag. Ze hebben zo’n passie voor het hockey en ondanks dat ze in het Oranje gekleed zijn, zijn ook voor ons een grote steun.”

Donderdag zullen de Hockeyroos weer op de Oranje steun hopen als zij in de halve finale spelen tegen de VS. Flanagan kent de Amerikaanse dames goed uit oefenwedstrijden en de Champions Challenges in voorgaande jaren en uit haar woorden is op te maken dat de vorm van de dag zal bepalen wie er als winnaar uit de bus komt. “We gaan in ieder geval ons best doen en hopelijk kunnen we wat van die ‘Roovolution magic’ laten zien.”

Comments (1)

  1. Wat een onzin. Adam Commens heeft een vermogen uitgegeven in de afgelopen drie jaar en heel weinig voor elkaar gekregen. In Perth heeft hij een enorme staff en state of the art facilities tot zijn beschikking om zijn speelsters full time te trainen. Ze spelen nog steeds waardeloos hockey, zijn alleen fysiek heel sterk en hebben een goede corner. Commens wordt, net als Flanagan overigens, behoorlijk overschat.

    Geen titel, Commens exit. That’s reality.

Reageer