Oranje dames met grote overmacht langs Argentinië

Met onverwacht grote overmacht hebben de Nederlandse dames donderdagavond in de halve finale van het WK rivaal Argentinië verslagen. De ploeg van Max Caldas plaatst zich met deze 3-0 overwinning voor de finale van zaterdag en speelt daarin tegen Australië. 

Nederland-Oranje-Nieuw-Zeeland-WK-dames-RU de Waard
Xan de Waard opende de score voor Nederland. Credit: Roel Ubels

Zoals wel vaker dit toernooi gaat Oranje zeker voortvarend van start. De Argentijnse formatie, met Luciana Aymar in de gelederen, weet zich van begin af aan duidelijk geen raad met de druk en de energie die Nederland in het spel legt. Wanneer de blauw-witten ook maar even denken de bal in bezit te hebben pakken de dames van Caldas  deze met speels gemak af om hun eigen spel weer te hervatten. Al binnen vijf minuten komt Kelly Jonker tot driemaal toe dichtbij de openingstreffer maar mist zij elke keer net de kracht om de bal ook het laatste zetje het doel in te geven. Wat Jonker niet lukt, lukt Xan de Waard in de tiende minuut wel. Achtervolgd door Noel Barrionuevo doorkruist ze de cirkel om vervolgens naar haar backhand te draaien en met een keihard en lastig te keren schot Nederland aan de leiding te brengen. Voor de jonge international is dit ook gelijk haar eerste doelpunt voor Oranje. Eén die ze zonder twijfel nooit meer zal vergeten.

Nog geen vijf minuten later moet keepster Belen Succi de bal weer uit haar doelnet vissen wanneer Maartje Paumen in de herkansing van de eerste Nederlandse corner de 2-0 binnen sleept. Als Kim Lammers weer zes minuten daarna, op voorzet van Lidewij Welten, de marge naar drie vergroot kan het feest in het Kyocera Stadion niet meer stuk. Een minuut later moet Joyce Sombroek echter voor het eerst in actie komen als Carla Rebecchi voor haar neus opduikt en een mooie voorzet van Maria Sruoga probeert binnen te glijden. Sombroek is echter alert als altijd en weerhoudt Argentinië van een aansluitingstreffer.

Na rust neemt de Nederlandse dominantie iets af doordat Las Leonas wat feller de kleedkamer uit komen dan ze erin gingen. Op een enkele corner na zorgt komt er echter weinig gevaar van de Argentijnen en heeft Oranje aan de andere kant ook genoeg kansen de voorsprong verder te vergroten. Zo komen Roos Drost, Xan de Waard en Paumen, met haar derde corner van de wedstrijd, dichtbij de 4-0 maar zonder succes.

In de slotminuut tipt Kim Lammers op aangeven van Ellen Hoog de 4-0 nog binnen en is de finale tegen Australië echt een feit. Zaterdag om 15:15 gaan de Oranje dames in het Kyocera stadion strijden om het Wereldkampioenschap.

Bekijk hier de doelpunten:

’10: 1-0 Xan de Waard

’15: 2-0 Maartje Paumen

’22: 3-0 Kim Lammers

’70: 4-0 Kim Lammers

Reageer