Oranje dames pakken goud op Hockey World League - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje dames pakken goud op Hockey World League

De Oranje dames van Max Caldas hebben vannacht na een 5-1 overwinning op Australië de Hockey World League gewonnen. Het was even inkomen voor het Nederlands Elftal na de zware halve finale tegen Argentinië maar in een sterke tweede helft wisten ze het goud verdient binnen te halen.

In de laatste wedstrijd van de Hockey World League krijgt Nederland in de eerste helft moeilijk grip op de wedstrijd. De Hockeyroos verdienen met hun eerste uitbraak in de vierde minuut al een strafcorner. Joyce Sombroek biedt redding op de inzet van Jodie Schultz maar deze wordt beoordeeld als gevaarlijk en dus krijgen de Australische dames nog een kans. Dit keer sleept Anna Flanagan de bal op goal. Via Carlien Dirkse van den Heuvel wordt de bal van richting verandert en dit laat Sombroek kansloos. Zo pakt Australië een vroege voorsprong. Nederland heeft het lastig in deze periode en vooral verdedigend hebben ze moeite onder de Australische druk uit te komen.

Na twintig minuten lijkt Oranje zich herpakt te hebben en vanaf dat moment krijgen de ze ook weer kansen. Zo krijgt Dirkse van den Heuvel na een mooie actie van Kitty van Male een goede kans op de 1-1 maar haar inzet gaat naast. Daarna krijgt Oranje dan ook een strafcorner. Maartje Paumen gaat voor de variant maar deze wordt doorzien door uitloopster Teneal Attard en zo behoudt Australië de voorsprong. Drie minuten voor tijd krijgt Roos Drost dan nog een grote kans wanneer zij zichzelf mooi vrij speelt en vervolgens alle ruimte heeft om met haar backhand te schieten maar deze vliegt hard voor het goal langs.

Na rust zet Nederland wat meer aan en dit resulteert al na vijf minuten in een kans voor de goed spelende Lidewij Welten die de bal niet goed raakt waardoor Australische keepster Rachael Lynch makkelijk redding kan bieden. Twee minuten later vindt Welten dan de voet van Kate Jenner en is de tweede strafcorner voor Nederland een feit. Paumen sleept de bal keihard in de linker onderhoek en zo staan de teams weer gelijk. Australië heeft nog niet uitgenomen of Roos Drost krijgt het op haar heupen en pusht Oranje naar een 2-1 voorsprong.

Hierna lijkt het bij Australië wel gedaan, ze laten veel meer gaten vallen en zien Nederland domineren. In de 53e minuut weet van Male hiervan te profiteren. Op aangeven van Welten tipt zij in haar vijftigste interland de 3-1 tussen de benen van keepster Lynch door. Tien minuten later mag Nederland dan aanleggen voor de derde strafcorner van de wedstrijd en wederom weet Paumen de bal keurig in de linker onderhoek te plaatsen. Met haar zesde doelpunt is zij topscorer van het toernooi en gooit ze de wedstrijd op slot. Lidewij Welten maakt er dan vier minuten voor tijd na een geweldige individuele actie nog 5-1 van en daarmee winnen de dames van Caldas verdient deze Hockey World League.  

Ook na de wedstrijd mogen de Oranje dames nog wat prijzen ophalen. Zo krijgt het team de ‘Fairplay’ prijs en wordt Lidewij Welten speelster van het toernooi.

Comments (8)

 1. mooi maar…

  heel mooi natuurlijk en proficiat.

  Maarr… ik vind het toch ook wel zorgelijk dat dit (B) team vol nieuwelingen en debutanten en zonder een aantal van de bekendste namen in de finale over de tegenstander heen walst.

  Dit geeft het (krachts)verschil maar weer eens aan en willen we dat hockey een Olympische sport blijft dan moet het allemaal wat dichter bij elkaar gaan komen..

 2. Niet te geloven!
  Weer ja,maar…………
  Geniet toch eens en stop met je zeuren.
  2 nachten opgebleven en bij vlagen heb ik genoten! Ben eens positief en geniet van een stel jonge meiden (18/19 jaar.) Ben enthousiast over de wederopstanding van Lidewij Welten, etc etc etc
  ‘n 100% wereldje bestaat niet!
  …. mooi maar ….. een fijn leven gewenst!

 3. @Bommel, hoezo zeuren? de realiteit is gewoon dat internationaal dameshockey net als korfbal is op voorhand kan je voorspellen wie er zullen winnen.

 4. Is de wereldtop smal in dameshockey? Zeker.
  Kan je op voorhand voorspellen wie er gaat winnen? Nee, het blijft sport.

  Had jij voorspeld dat Oranje niet eens de finale zou halen van het afgelopen EK?

  Had jij voorspeld dat Argentinië niet eens het podium zou halen op deze HWL in eigen land?

  Kritiek geven mag wat mij betreft altijd… op 2 voorwaarden :
  1) constructief geformuleerd
  2) wat is de alternatieve oplossing die de criticaster aanreikt.

  Kritiek geven zonder oplossing is gemakkelijk en draagt niets bij. Dan kan je beter je mond houden.

 5. We kunnen ook de vraag stellen: is NL nu zo goed of de rest zo slecht? Australie gaf het zelf toch ook wel makkelijk weg. Als je binnen 2 minuten tijd van een voorsprong op een achterstand komt, dan wil je blijkbaar ook niet winnen… En al die strafcorners die NL altijd krijgt, wetende dat ze daar met Paumen heel goed in zijn, beter uitkijken dus!

 6. azijnpisser

  dameshockey, korfbal en schaatsen..

  We zijn in allemaal de beste vd hele wereld maar hoe veel stelt dat voor als de top maar zó smal is..

 7. @E, ja je kunt van te voren voorspellen wie het toernooi gaat winnen, en ja dat de dames de EK finale miste dat was een blamage en dat Argentinie nu 4e werd is ook een blamage al kun je ook wel eens een shootouts missen is net als bij een penaltyserie niet altijd wint de beste ploeg.

  Hoezo moet je op een forum met een oplossing komen? je geeft toch gewoon je mening over wat je ziet.

 8. @Jan:

  “En al die strafcorners die NL altijd krijgt, wetende dat ze daar met Paumen heel goed in zijn, beter uitkijken dus!”

  Heerlijk, dank je wel!

  En messi, bij Barca, wetende dat die zou goed is. Beter dekken dus!

Reageer