Van Geffen: ‘We komen maar voor één ding en dat is de eerste plek’

Morgen maakt bondscoach Max Caldas tijdens een persconferentie in Den Haag zijn definitieve WK-selectie bekend. Verdediger Margot van Geffen vertelt over de spanning die dat met zich mee brengt en blikt vooruit naar het WK.

Oranje Nederland dames training DR

Afgelopen weekend brachten de Oranjedames door in Italië. Er werd hard getraind en ook aan het groepsverband gewerkt. Van Geffen merkt dat het met de motivatie in het team wel goed zit. “We hadden elke dag een trainingsmoment,” zegt Van Geffen. “Toen we op een gegeven moment te horen kregen dat we een dag later niet op het veld zouden staan, had iedereen zoiets van we willen eigenlijk gewoon wel trainen. We hebben daarnog alsnog even wat shuttles gelopen. Met de motivatie zit het wel goed dus.” De Oranjedames hebben aan het teamverband gewerkt door aan een soort meditatie te doen. “De zonnengroet noemen ze dat,” zegt Van Geffen. “Elke ochtend en avond gingen we even rekken en strekken en wat  ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan.” De verdedigster sloot niet lang geleden nog een drukke hockeyperiode met Den Bosch af om vervolgens direct weer bij Oranje aan te sluiten. “Het is wel even schakelen, want je sluit net een intensieve periode af en drie dagen later sta je alweer met anderen te hockeyen. Maar goed, we wisten dat het zo snel zou gaan. Iedereen had zich er wel op ingesteld en waardoor we eigenlijk binnen een paar trainingen de knop weer hadden omgezet.”

Donderdag maakt bondscoach Max Caldas, tijdens een persconferentie in Den Haag, de definitieve WK selectie bekend. Drie speelsters moeten er nog afvallen. “Pas vandaag werden de eerste kenmerken van spanning zichtbaar binnen het team,” vertelt de speelster van de kersverse landskampioen Den Bosch. “Vanavond krijgen wij te horen wie er afvallen en dat brengt dan toch de nodige spanning mee blijkbaar. Je merkt dat er vandaag wat te gebeuren staat en dat dat in de hoofden speelt. Iedereen is eraan toe om te weten wie mee mogen en wie niet. Er wordt wel eens over gepraat hier en daar maar zelf wil ik er liever niet te veel mee bezig zijn, want daar raak ik alleen maar van in de stress.” Inmiddels is Van Geffen al een aantal jaren een vaste kracht in de ploeg van Caldas. Toch is ook zij voor haar gevoel nog nog niet zeker van een plek in de WK-selectie. “Ik vind het elke keer weer spannend, helemaal omdat het niveau zo hoog ligt. Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar, er kan zomaar voor een ander gekozen worden dit keer. Met zulke goede speelsters om je heen, raak je nooit het gevoel kwijt dat je je moet blijven bewijzen. Je kan er de kantjes absoluut niet van aflopen.”

Mocht Van Geffen de definitieve selectie van Caldas halen, dan kijkt ze het meest uit naar de aanloop naar het WK. “De start van dat traject is zo bijzonder. Straks het hotel in gaan met zijn allen en dan toeleven naar de eerste wedstrijd tegen Japan. En dat in een stadion dat vol zit met Oranjefans. Het lijkt me bijna onwerkelijk om straks in die sferen op het veld te mogen staan.” Hoe de selectie zich vanavond ook zal vormen, Van Geffen heeft erg veel vertrouwen in deze groep. “Ik heb veel respect voor Max (Caldas, red.). Zoals ik al zei, het niveau van de speelsters ligt zo dicht bij elkaar en hij moet straks een keuze maken tussen meiden die allemaal zo goed zijn. Vandaar dat ik deze groep erg mooie dingen zie klaarspelen straks.” Van Geffen zegt geen last te hebben van de favorietenrol, waarin Oranje door velen wordt geplaatst. “We mogen onszelf toch ook favoriet noemen. We weten wat we willen. We kunnen wel zeggen dat we daar last van hebben, maar we komen maar voor één ding en dat is de eerste plek.”

Reageer

Contact Us