WK-GOUD VOOR ORANJE DAMES

De dames van het Nederlands elftal hebben hun favorietenrol op het WK waar gemaakt. Zaterdagmiddag werd Australië in de finale met 2-0 verslagen en hiermee is de zevende wereldtitel voor een Nederland een feit. De doelpunten kwamen op naam van Maartje Paumen en Kim Lammers. 

Oranje Nederland WK dames RU
Credit: Roel Ubels

De eerst kans van de wedstrijd is al na twee minuten voor Ellen Hoog. De spits, die een geweldig toernooi speelt, vindt echter de alerte keepster Rachael Lynch op haar pad waardoor een hele vroege voorsprong voor Nederland uitblijft. De Hockeyroos geven prima tegenstand maar de controle is gedurende de hele eerste helft in de handen van Oranje. De voorsprong die Maartje Paumen in de elfde minuut op het bord zet is dan ook niet meer dan terecht. Nadat Roos Drost in scoringspositie gevloerd wordt door Lynch mag de captain aanleggen voor een strafbal die ze hard het dak in pusht. De zenuwen bij de ploeg van Max Caldas lijken door deze treffer echter niet helemaal verdwenen want in de periode die volgt wordt er zowel voor- als achterin slordig omgegaan met balbezit en lijkt dat ook de enige reden dat een grotere voorsprong lange tijd uit blijft. Zes minuten voor rust vindt Hoog het ogenschijnlijk wel mooi geweest. Zij neemt het heft in eigen hand, rent langs de linkerkant van het veld alles en iedereen eruit en geeft met haar backhand voor op Xan de Waard die op haar beurt Kim Lammers bedient. In haar 200e en laatste interland schiet de ervaren spits Nederland naar 2-0.

Kort na rust mogen de Australische dames, die in het eerste bedrijf slechts drie keer op goal schoten, al snel op kopcirkel aanleggen voor een strafcorner. De eerste poging van Jodie Kenny belandt op het lichaam van Willemijn Bos en ook in de herkansing lukt het haar, door goed keepwerk van Sombroek, niet om de aansluitingstreffer binnen te slepen. Aan de andere kant zijn er vervolgens kansen voor Oranje om de wedstrijd in het slot te gooien maar zowel de tweede corner van Paumen, als de poging van Kelly Jonker na mooi voorwerk van Lidewij Welten, raken het doel niet. De Hockeyroos blijven strijden en zorgen soms ook voor wat onrust in de Nederlandse verdediging maar de kleine foutjes die hierdoor ontstaan afstraffen doen ze niet. Naast de eerdere corners weet de Australische ploeg geen enkel schot op goal af te vuren. Oranje is duidelijk nog een maatje te groot voor Australië en zet in het laatste kwart aanval na aanval in maar de 3-0 blijft uit. De wedstrijd wordt zakelijk uitgehockeyd waarna de handen van deze hardwerkende ploeg de lucht in gaan. Nederland heeft goud! Zonder dit WK een wedstrijd te hebben verloren is de Nederlands ploeg van bondscoach Max Caldas de terechte Wereldkampioen.

Bekijk hier de doelpunten:

’12: 1-0 Maartje Paumen

’29: 2-0 Kim Lammers

Comments (7)

 1. Wat zie ik? 63 reacties voor de mannen, 22 voor hun coach en geen enkele reactie voor de vrouwen?

  Beetje jammer 🙁

  Alsof de dames er niet toe doen

  Nou ik vind hen Super hoor en feliciteer ze van harte met de WK titel

 2. Dit Nederlandse vrouwenteam speelde het beste hockey ooit: technisch, taktisch, atletisch, conditioneel van ongekende klasse en daarnaast opererend als team. Bijna volmaakt en zelfs het evenaren van dit niveau zal al moeilijk blijken, nog beter praktisch onmogelijk. Gefeliciteerd dames en begeleiding, wat een prestatie!

 3. Was dit de eerste wedstrijd die je ooit zag?
  Of ben je een alias van Caldas?

  Wat een onzin. Het gebrek aan tegenstand maskeert heel veel (‘land der blinden’). En bij voorheen serieuze damesteam is nu geen geld en dus geen tijd voor goede voorbereiding. Dat zie je terug.

 4. ZKorea, Japan, USA, Australie, Engeland, Belgie en NZ, om er maar een paar te noemen: hoezo geen geld en goede voorbereiding? Misschien eens beelden van vorige OS-en en WKs bekijken?

 5. Dat lijkt me goed voornemen maktub, en dan zul je zien dat deze tekst van je “Dit Nederlandse vrouwenteam speelde het beste hockey ooit: technisch, taktisch, atletisch, conditioneel van ongekende klasse en daarnaast opererend als team. Bijna volmaakt (..)” onzin is.

 6. Ben het totaal met je oneens, heb je echt naar het vrouwentournooi gekeken of brallend met bier achter de kiezen vooral naar het uiterlijk van de dames?

 7. Met dit soort zielige reacties kunnen we de discussie beter stoppen.

Reageer