WK Hockey spekt Haagse kas - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK Hockey spekt Haagse kas

Naar verluid brengt het WK Hockey in Den Haag van aankomende zomer de gaststad zo’n negen miljoen euro op. In Utrecht gaf het hockeypubliek bij het WK in 1998 een slordige 11,5 miljoen euro uit. René Leppink, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, vertelt in het AD/Haagsche Courant waarvoor het organiseren van een WK goed kan zijn. 

In Utrecht kwam het geld vooral uit de kaartverkoop en consumpties. Naast de 11,5 miljoen euro die dat opleverde, zorgden het WK Grachtenfestival destijds voor nog eens vijf miljoen euro daar boven op. Dat geld verdween overigens voor het grotendeel in de portemonnee van horeca-ondernemers. 67 procent van de bezoekers in Utrecht, kwam niet uit de stad zelf en vijftien procent van alle bezoekers kwam van over de grens.

Leppink denkt dat het WK niet alleen goed is voor de economie maar ook voor het imago van de stad. “Utrecht heeft zich internationaal op de kaart gezet als sportstad,” vertelt Leppink. “Dat kun je zien aan de komst van het Nationaal Hockey Centrum en grote sportevenementen als het European Youth Olympic Festival, dat hier afgelopen jaar is georganiseerd. De adviseur van de gemeente Utrecht vindt het WK in Utrecht te vergelijken met het aankomend WK in Den Haag. In Utrecht werd ook een voetbalstadion gebruikt als hoofdveld en werd daarbij een extra stadion gebouwd, net als dat het geval is bij het Kyocera stadion in Den Haag. Nog een vergelijking is dat de velden na het WK hergebruikt worden. Met de evenementen die plaatsvinden op het Haagse Hockey Plein, moet de feestsfeer evenaart worden van het WK Grachtenfestival in Utrecht. “Belangrijk,” zegt Leppink. “Je moet laten zien dat het evenement in jouw stad plaatsvindt.”

Toch zijn er ook enkele verschillen. Het commerciële van nu is vele malen groter, vanwege de komst van nieuwe media als internet. “De aandacht voor het WK is daardoor enorm gegroeid, met als voordeel dat je later nog eens een groot evenement kunt binnenhalen,” aldus Leppink.

Reageer