Bray: 'Ik weet zeker dat het een heel speciaal WK wordt' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Bray: ‘Ik weet zeker dat het een heel speciaal WK wordt’

Over 72 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Deze week spreken we hierover met de Engelse Sophie Bray.

MOP-Nijmegen-RU-Bray-van-Beek
Bray aan de bal voor MOP. Credit: Roel Ubels

Hoe ziet de ‘Road to The Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

De voorbereidingen gaan erg goed. We hebben net twee fantastisch weken in San Diego achter de rug waarin we met Groot-Brittanië  veel geoefend hebben tegen Amerika en Nieuw Zeeland. Op dit moment zitten we middenin een zwaar trainingsblok waarin we welke dag met elkaar trainen. Dit zorgt ervoor dat we snel stappen maken op het veld maar ook in de fitness.  Eind april/begin mei hebben we dan nog een paar oefenwedstrijden. We zijn lekker op weg dus!

Jij speelt als enige competitie buiten Engeland, bij MOP. Hoe combineer je dit met het nationale team?

Het is erg moeilijk te combineren maar het hangt ook erg af van het jaar waar je in zit. Het jaar na de Olympische spelen heb je bijvoorbeeld veel flexibiliteit maar dit jaar, met het WK in aantocht, heb je gewoon veel verplichtingen met jet nationale team. Dus hoe dichterbij het WK komt, hoe minder ik me kan binden aan mijn clubteam. Op dit moment ben ik eigenlijk alleen in Nederland om de wedstrijden met MOP mee te spelen.

Is er één centrale plek waar jullie trainen? 

Wij trainen fulltime bij één van Engelse nationale sportcentra genaamd Bisham Abbey (een soort Papendal, red.). Andere Britse atleten gebruiken het ook en het heeft faciliteiten voor alle soorten training die wij nodig hebben. Iedereen woont dichtbij dit complex, variërend van drie tot dertig mijl afstand, ligt eraan waar mensen graag wonen en leven.

Is de Engelse competitie vergelijkbaar met de hoofdklasse?

Spelers in de Prem (hoofdklasse) trainen twee keer in de week. De internationals trainen dan maar één keer met de club omdat ze al veel verplichtingen hebben met het nationale team. Omdat Engeland wat groter is dan Nederland moet je veel reizen. Het varieert van één tot vier uur rijden. Zelf geloof ik dat de hoofdklasse de beste competitie ter wereld is. Je kunt de Engelse competitie moeilijk vergelijken met zo’n professionele competitie maar ik hoop dat dat ooit zal veranderen.

Kunnen jij en je teamgenoten (fulltime) studeren en werken naast de hockeyverplichtingen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Veel van ons doen wel iets van werk of studie naast onze training. Ik heb zelf een degree  in Psychologie. Ik vind het wel fijn om iets naast het hockey te kunnen doen. Het geeft mijn leven wat balans.

Is het voor jou extra speciaal dat het WK in Den Haag plaats vindt?

Zeker! Ik woon en speel al drie jaar in Nederland en voel me hier erg thuis. Ik zie het als mijn tweede thuis. Ik heb goede vrienden gemaakt dus het is fantastisch om voor ze te mogen spelen in Den Haag. Daarnaast is er in Holland zoveel passie voor de sport dus ik weet zeker dat het een heel speciaal WK wordt.

Tot slot, als je nu een voorspelling zou mogen doen, wie eindigen er dan tijdens het WK in de top 3?

Nederland, Engeland en Argentinië

Verrassende outsider?

Duitsland of Nieuw Zeeland

 

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

 

Reageer