Briels: ‘Iedereen heeft hockey nu echt op één gezet’

Over 37 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Deze week vertelt Thomas Briels hoe de ‘Red Lions’ zich klaar maken voor het WK.

België credit FIH
Met zijn teamgenoten trapt Briels een balletje tijdens het inlopen.

Hoe ziet de ‘Road to the Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

Die begon na het EK in Boom, de derde week van september zijn we eigenlijk alweer begonnen. Ook wel ter voorbereiding op de HWL maar in het achterhoofd speelt het WK natuurlijk. Dat is het grootste toernooi en wij zijn blij dat we daar mogen spelen want het is lang geleden dat België aan een WK meedeed. Na de HWL zijn we allemaal terug gegaan naar onze clubs en eind februari weer begonnen met het nationale team. Sindsdien hebben we op maandag en dinsdag training. Dan blijven we tussendoor daar in een hotel slapen. Dus die dagen zijn voor het nationale team. En dan de rest van de week met de club.

Jullie hebben een aantal jongens die in Nederland spelen. Reizen die heen en weer of wonen zij in Nederland?

Tom en Simon (Boon en Gougnard, beide Bloemendaal, red.) hebben een appartement in Amsterdam, Jeff (Thys, zat ten tijden van dit interview nog bij de selectie, red.) ook in Rotterdam denk ik maar die pendelt een beetje tussen Antwerpen en Rotterdam denk ik en ik heb altijd in Eindhoven gewoond maar huur sinds kort met mijn vriendin een appartement in Antwerpen.

De spelers uit Nederland hebben een drukke periode achter de rug met de ingekorte competitie en EHL. Geldt het zelfde voor de jongens die bij Belgische clubs spelen?

Ja, die hebben ook veel dubbele weekenden gespeeld want ook zij hebben een verkorte versie afgewerkt. De spelers die aan de EHL meededen hadden het wel wat drukker want dat was, net als in de hoofdklasse, vlak na de play-offs.

De laatste jaren is het niveau van de Belgische teams enorm gegroeid. Jij zit al lange tijd in het nationale team. Heeft Marc Lammers hier bij jullie veel aan bijgedragen?

Nou, in verleden trainden we ook al veel. Met Adam Commens en Colin Batch moesten we soms van 8 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags trainen en daarna nog met de clubs. Het is zes of zeven jaar geleden dat we ons in Manchester plaatsten voor de spelen van Beijing en sindsdien is het Belgische hockey populairder geworden. Dat we met een aantal jongens ook al zo lang bij elkaar zijn heeft uiteindelijk ook wel zijn vruchten afgeworpen. Daarnaast zijn er veel jonge talenten doorgebroken die het heel goed doen. Wel is alles nu gewoon professioneler dan vroeger. Iedereen is wel echt met de sport bezig en vroeger stond hockey op nummer twee.

Dus er full-time naast werken of studeren is er niet meer bij?

Sommige doen het qua studie rustig aan of gaan part-time werken. Het belangrijkste is dat iedereen het hockey nu op één heeft gezet want anders haal je die top nooit. Dat is wel een groot verschil met vroeger. Ikzelf doe podotherapie. Ik zit nu in laatste jaar en heb dit jaar mijn afstudeerstage gedaan. Op donderdag  en vrijdag deed ik dat voor mijn training met OZ en ik moet nog een groot afstudeerproject maken. Ik wil eigenlijk in augustus afstuderen maar ik weet niet of dat gaat lukken met alle voorbereidingen enzo. Anders zal het januari worden.

Het WK in Den Haag is voor jullie fans lekker dichtbij. Verwacht je veel Belgische toeschouwers?

Zeker! Tijdens het EK in Boom was het ongelofelijk. Dat had ik nog nooit meegemaakt, echt heel leuk. 8000 mensen op de tribune waarvan denk ik 7500 voor ons. Echt geweldig, die mensen zijn gewoon super enthousiast. Vroeger waren er nooit dit soort successen. We doen het elk jaar beter en beter dus dat is ook voor de supporters natuurlijk heel leuk om te zien.

Tot slot, als je nu een voorspelling zou mogen doen, wie eindigen er dan tijdens het WK in de top 3?

Duitsland, Nederland en België, maar niet in die volgorde he!

Verwacht je een verrassende outsider?

Argentinië is super goed bezig. Volgens mij zijn zij hard aan het trainen..

 

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Marcia Cox (Zuid-Afrika)

Austin Smith (Zuid-Afrika)

Anna Flanagan (Australië)

Simon Orchard (Australië)

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

Comments (1)

  1. Busvervoer

    Geinige foto:) 🙂

Reageer