De weg naar… Wenen

Oranje zaalhockey nederland MdW Tigges

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zij bereiden zich voor op de Europees Kampioenschappen. De mannen spelen deze van 17 -19 januari in Wenen en de dames reizen een week later af naar Praag. De komende weken zullen we ze volgen in deze nieuwe zaalrubriek ‘De weg naar.. Wenen’ (of Praag).

De mannen van bondscoach Robin Rösch zijn nu enkele weken op weg. Met Amsterdam-speler Robert Tigges die al zeven jaar in het Oranje zaalteam speelt bespreken we de vorderingen van Oranje.

Oranje zaalhockey nederland MdW (9)

Hoe gaat het tot nu toe?

We zijn nu twee weken vol aan het trainen met iedereen erbij en maken al veel stappen. We maken vooral veel afspraken over wat te doen als je tegenstander dit of dat doet. Daar komen we steeds meer in. Het nieuwe systeem vind ik wel leuk. Het is gewoon wennen. Je moest eigenlijk opnieuw beginnen maar het geeft toch iets meer ruimte. Al krijg je wel meer counter hockey enzo.

Afgelopen weekend twee wedstrijd tegen België gespeeld. Allebei dik gewonnen. Hoe vond je het gaan?

Tijdens de eerste wedstrijd in onze ‘thuiszaal’ in Almere waren we veel beter. België had nog niet heel veel gespard met het nieuwe spelsysteem, zij speelden heel passief met vier spelers. Internationaal wisselen alle teams nu in de aanval hun keeper zodat je met vijf spelers tegen vier speelt. Wij deden dat ook en daar hadden ze geen antwoord op. In de eerste helft ging het nog wel geleidelijk op, toen stond het 3-2 maar vanaf de tweede helft was duidelijk dat ze gesloopt waren door het oude systeem dat zij bleven spelen. De dag erop speelden we in Venlo en daar ligt een andere vloer, een soort gymzaal vloer en dat speelt minder lekker. De Belgen hadden goed gekeken naar wat wij de dag ervoor hadden gedaan. Zij gingen nu ook de keeper wisselen en speelden of helemaal teruggezakt of volle druk. Daardoor konden ze ons nu ook vermoeien, ze waren veel meer aan het manipuleren om ons systeem te ontregelen. Hielden bijvoorbeeld heel lang balbezit. In het Nederlands hockey DNA zit toch dat je press wil spelen en de bal wil afpakken, ook al sta je voor. Daardoor stap je soms uit, waar zij dan van profiteren en zo krijg je dan toch een paar goals om je oren. Dat hebben ze dus goed gedaan maar voor ons is het zinvoller om tegen een Duitse hoofdklasser te spelen.

Twee weken geleden oefenden jullie tegen Duitse hoofdklassers. Waarom is het goed om je aan dergelijke clubteams te meten?

Ja, ik was er toen niet bij maar het grote verschil is dat zij van die geoliede machines zijn die al jaren samenspelen. Als jij een metertje verkeerd staat zien zij dat gelijk en profiteren zij er ook van. Dan gaat die machine lopen en ligt de bal binnen de kortste keren in je cirkel. Ze verdedigen keihard en hebben gewoon veel verschillende spelpatronen. Weten precies hoe je die opzet en afmaakt. Tegen een ploeg als België win je vooral op individuele kwaleit. Tegen Duitsers speel je echt op systemen.

Jullie hebben een relatief korte voorbereidingsperiode, met enkele nieuwe spelers en nu ook een nieuw systeem. Redden jullie het om in deze korte tijd ‘toernooiklaar’ te zijn?

Nou, we hebben een achtergrond opgebouwd. Ik ben nu volgens mij zeven jaar betrokken bij het team. Teun Rohof was er, met tussendoor een pauze, ook vanaf het begin bij. Dit jaar hebben we twee of drie spelers die voor het eerst meedoen en een paar die net een jaar ofzo bij het team zijn. Het is sowieso opnieuw opbouwen en daarbij moeten we zeker anticiperen op het nieuwe spelsysteem. Je merkt wel dat het niet super hard gaat met een super doordacht systeem. We zijn continu aan het fine-tunen. Elke training loop je wel tegen dezelfde fouten aan. Van ‘oh shit ik had daar moeten staan’. Maar langzamerhand worden de ruimtes bespeeld en zie je het team groeien dus dat is positief. Of we toernooi klaar zijn? Aan België kunnen we geen prijs hangen. Het is lekker om oefenwedstrijden te spelen maar de kwaliteit was niet super. We kunnen ons pas echt meten aan het internationale niveau als we begin januari het oefentoernooi in Wenen spelen. Daar zullen we zien hoe we ervoor staan. Ik heb er wel vertrouwen in. Het is heel Nederlands om die uitdaging aan te gaan en zo’n achterstand binnen een korte periode in te halen.

Aankomend weekend begint dan ook de hoofdklasse zaalcompetitie weer. Is het voor jullie fijn om daar nog wat extra te kunnen oefenen?

Het is lekker om in het ritme te komen. Elk uurtje dat je pakt is meegenomen. Maar de Nederlandse competitie is toch wat anders dan een oefenwedstrijd tegen Duitse hoofdklassers. Het is gewoon veldhockey in de zaal. Er zullen maar een paar ploegen zijn die echt met het nieuwe systeem zullen spelen. Mede doordat Oranje zaalspelers ook wat bagage meenemen naar hun clubteams. Het is dus vooral leuk om die potten te spelen maar het niveau zal echt omhoog moeten. Groeien naar EK-niveau doen we op de trainingen en niet in die hoofdklasse wedstrijden.

Wanneer wordt de uiteindelijke selectie bekend?

Volgens mij hebben we nu vijf keepers en gaan er twee mee naar het EK. Qua spelers hebben we er nog 13 of 14 en daarvan gaan er volgens mij tien mee. We hebben al één shifting gehad. Vlak voor kerst zullen er nog een paar afvallen en dan worden er twee aangewezen die als reserve tussen kerst en oud en nieuwe wel zullen meetrainen maar die gaan niet mee op het oefentoernooi. Daarna sluiten ze in de periode tot het EK wel weer aan bij de trainingen want als één van de spelers af moet haken zullen zij speelklaar moeten zijn.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

drogba

Voor ned.zaalteam een goede verandering om met 4 man te spelen. Dit komt ze echt ten goede. Snelheid, creativiteit en fysiek sterke jongens. Een basisteam met een goede corner, mega goede zaalkeeper, snelle spitsen, en een goaltjesdief. EK titel binnen handbereik?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.