Siersema: 'Als je niet aan het werk bent, ben je aan het trainen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Siersema: ‘Als je niet aan het werk bent, ben je aan het trainen’

In deze rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey..

Vandaag een gesprek met Renske Siersema, speelster van SCHC die afgelopen zomer met Jong Oranje nog goud won op het WK onder 21. Zij is net begonnen met haar baan bij Emolife en organiseert daar op dit moment de Polar Rally voor de Ciske de Rat foundation. In deze rubriek vertelt de voormalig jeugd-international over de voldoening die zij uit haar werk haalt en hoe ze dit gaat combineren met hockey nu de voorbereiding voor de tweede seizoenshelft op het punt staat van beginnen.

Afgelopen zomer rondde Siersema haar studie Commerciële Economie aan de Johan Cruijff University af. Omdat ze pas 21 is twijfelde ze of ze zou doorstuderen of zou starten met werken. “Uiteindelijk heb ik besloten toch al aan de slag te gaan,” vertelt ze. “Ik had eerder wel al verschillende stages gelopen maar daar mist ik wat toegevoegde waarde. Toen kwam ik bij Emolife terecht. Het was wel grappig want ik zou heel graag de marathon voor Kika (Stichting Kinderen Kankervrij, red.) rennen. Toen ik hier kwam zag ik op SCHC-Den-Bosch-dames-RU-Siersema.jpgallemaal foto’s dat ze dat hier organiseren.” Emolife organiseert fundraising evenementen voor goede doelen en hier vond Siersema die ‘toegevoegde waarde’ waar ze naar zocht. Op dit moment zet ze zich specifiek voor een project voor de Ciske de Rat Foundation. “Het is een brommertocht van Amsterdam naar Hammerfest in Noorwegen, zo’n 3500 kilometer. De bedoeling is dat de deelnemers dit in ongeveer 20 dagen doen. Heel avontuurlijk en heel anders dan wat er tot nu toe allemaal is. Het is voor mensen die van avontuur houden en van vrijheid, daar richten we ons op.”

Deze Polar Rally wordt zoals gezegd gereden voor de Ciske de Rat Foundation. “Die stichting ondersteunt projecten voor straatkinderen, opgezet door mensen die echt in de omgeving daarvan staan,” legt Siersema uit. “Ze zijn nu bijvoorbeeld met drie projecten bezig, twee in Colombia en één in Egypte. In Egypte is ook een child-friendly school die ervoor zorgt dat straatkinderen terug gaan naar openbare scholen. Er leven zoveel mensen op straat in die werelddelen en dat aantal blijft eigenlijk alleen maar stijgen en daar komen veel problemen van. Die projecten zorgen ervoor dat de kinderen van de straat worden gehaald.”

Aan het enthousiasme in haar stem is duidelijk te horen dat Siersema haar plek heeft gevonden. “Ik vind het leuk om erover te vertellen,” lacht ze. Momenteel houdt zij zich op dit moment bezig met de Marketing en Communicatie rondom het Polar Rally project. “Ik ben straks voor deelnemers de contactpersoon maar op dit moment druk bezig om ervoor te zorgen dat de website er strak uit komt te zien. Ook de social media pagina’s beginnen een beetje te lopen.” Op deze manier hoopt de organisatie veel aandacht te krijgen voor de brommertocht. Ook de deelnemers zelf zullen zich van tevoren in moeten zetten voor het goede doel. “De mensen die zich inschrijven moeten fundraising doen, een bedrag van 700 euro binnenhalen,” legt de SCHC-middenvelder uit. “Het is echt de bedoeling dat ze creatief aan het werk gaan, leuke acties organiseren. Met zelf een borreltje geven en een mooi potje neerzet kom je al een heel eind. Je kunt ook leuke dingen veilen of een andere gekke actie bedenken. Je kunt je eigen creativiteit ervoor gebruiken. Het is niet zo dat je nog een mailtje kan sturen van ‘ik heb geld nodig’ maar je gaat er ook echt wat voor doen nu. Je gaat immers helemaal naar Noorwegen rijden. Via de website kunnen de deelnemers precies zien voor welke straatkinderprojecten zij zich inzetten.” Toch is het niet alleen de barre brommertocht waar de deelnemers aan worden blootgesteld, er zijn ook momenten van ontspanning. “Er zijn bepaalde dingen inbegrepen, wij organiseren bij start en finish een groot festival. Dan hebben we onderweg nog twee ‘fests’ en die bestaan vaak uit een kampvuur, bier drinken, barbecueën, gewoon dat je even verhalen kan uitwisselen, hoe gaat het, trek je het nog enzo.”

Hoewel de voormalig jeugd-international pas enkele weken werkzaam is bij haar nieuwe baan is ze binnenkort al gedwongen haar werkschema iets in te korten. De tweede seizoenshelft staat voor de deur en dan zal ze haar tijd wat anders moeten indelen. “In deze relatief rustige zaalperiode heb ik een beetje in kunnen komen. Vanaf volgende week gaan we echter weer het veld op dus dan zal het wel aanpoten zijn, ook in verband met dubbeltrainingen. Aan de andere kant kan het ook juist wel lekker zijn dat je even weg mag en wat agressie op het veld kwijt kan. Op dit moment werk ik nog vier dagen per week maar als ik weer ga hockeyen dan zal het wisselen. Dat lijkt misschien wel te doen maar als je niet aan het werk bent, dan ben je aan het trainen. Daar vergissen mensen zich nog wel eens in.”

Als gevraagd wordt naar haar toekomstplannen vertelt Siersema dat ze graag door wil in een organisatie als Emolife. “Ik ben nog geen ochtend op gestaan dat ik geen zin had. Ik vind het gewoon heel leuk en kan me daarom hier vol voor inzetten.”

Vanaf 1 februari gaat de Polar Rally website live en start ook de inschrijving. De brommertocht zelf vindt plaats van 19 juli tot en met 9 augustus. Voor meer informatie, klik hier.

 

Comments (1)

  1. Hans en lies

    Geweldig stuk Renske! Leuk om te lezen! Zijn benieuwd naar je ervaringen!

Reageer