Hockey is Simpel: Voorzitter Astrid Ventevogel over de clubfilosofie van Pinoké - Hoofdklasse Hockey Nederland
Astrid Ventevogel

Hockey is Simpel: Voorzitter Astrid Ventevogel over de clubfilosofie van Pinoké

Astrid Ventevogel werd afgelopen juni aangesteld als voorzitter van Pinoké. Hoofdklassehockey.nl sprak met haar over de ontwikkelingen rondom de Amsterdamse club. Voor velen geldt Pinoké als een echte familieclub, maar wèl een op niveau.

Familieclub met topsportklimaat

Slechts enkele maanden terug werd Astrid Ventevogel benaderd voor het voorzitterschap van Pinoké, nadat zij al vier jaar onderdeel uitmaakte van het bestuur. Toch is ze allesbehalve een groentje binnen de club. Zo’n 20 jaar geleden kwam ze via enkele uitstapjes naar kleinere verenigingen terecht in het Amsterdamse Bos, waar ze inmiddels niet meer is weg te denken. Ventevogel hockeyt alweer 45 jaar en hoopt in ieder geval haar 50-jarig hockey-jubileum te kunnen vieren. Pinoké, de Amsterdamse hockeyvereniging waar ze sinds juni aan het roer staat, wordt door velen gezien als een echte familieclub, maar wel een club waar tegelijkertijd een professioneel topsportklimaat heerst. Hoe bewaar je als hockeyvereniging daarin de balans, zonder de clubfilosofie te verloochenen?

Het beste uit jezelf

Het is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is, maar volgens Ventevogel heeft het alles te maken met de juiste mentaliteit, binnen alle lagen van de club. Zo wordt er bij Pinoké consequent op gehamerd dat je als hockeyer op welk niveau dan ook, te allen tijde het beste uit jezelf dient te halen. Het topsportklimaat komt zo niet alleen tot uiting in de Hoofdklasseteams, maar ook in bijvoorbeeld de Dames 7 of de Heren 18. Het is een club waar van je wordt verwacht dat je altijd alles geeft tijdens de wedstrijd, maar tegelijkertijd na het fluitsignaal gezellig tot elkaar komt om samen de wedstrijd te bespreken. En dat waait vaak over van generatie op generatie, zonder dat het er gezapig op wordt.

Maximale uit hockeybeleving

Desondanks blijft de ambitie van Pinoké om zoveel mogelijk spelers op te leiden voor de Heren en Dames 1. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. ‘Het belangrijkste is dat ook wanneer je niet in het eerste team speelt, je het maximale uit je eigen hockeybeleving weet te halen. Zo leer je ook samen te werken en te incasseren. Dat willen wij iedereen die ons tenue draagt meegeven. Voor spelers die wel in aanmerking komen voor het eerste, kijken wij altijd wat het beste is voor het individu zelf. Als wij denken dat een speler op relatief jonge leeftijd rijp genoeg is om door te schuiven naar bijvoorbeeld de A1, dan doen we dat.’

Eigen kweek boven aankopen

Ook over het aankoopbeleid van Pinoké is Ventevogel kraakhelder. De ambitie geldt om zoveel mogelijk spelers zelf op te leiden, maar soms zijn er gerichte aankopen nodig. ‘Wij halen alleen spelers die daadwerkelijk iets toevoegen aan de selectie. Het is natuurlijk een utopie om te denken dat je hele eerste elftal uit 18-jarige jeugdspelers kan bestaan. Wel doen wij aankopen altijd met onze jeugd in het achterhoofd. Zo trekken wij alleen spelers aan die uitzonderlijk goed zijn, zodat onze spelers daar weer van kunnen leren. Wij zullen echter nooit spelers halen voor bijvoorbeeld plek veertien of vijftien op de bank. Die plekken vullen wij liever op met eigen kweek. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk om zoveel mogelijk Pinoké-jeugd te presenteren in de eerste teams, maar ik geloof dat we daarin kijkend naar de huidige selecties al een aardig eind op weg zijn.’

Voorbeeldfunctie jeugd

Het bijzondere aan Pinoké lijkt bovendien de voorbeeldfunctie die de spelers vervullen die uiteindelijk ook het eerste elftal halen. ‘Voor jeugdspelers is er natuurlijk niets mooiers dan jongens die net als zij ooit zijn begonnen te zien schitteren in Heren 1, zoals bijvoorbeeld de broertjes Papa. Het is prachtig om te zien dat dit soort jongens echt kinderen zijn van de club. Zo staan er in de eerste selecties regelmatig spelers op het veld die je vroeger in de keuken tegenkwam van het clubhuis, toen ze zes waren. Dat illustreert denk ik perfect waar Pinoké voor staat.’ Het heeft er alle schijn van dat ze bij Pinoké een uitstekende balans hebben gevonden door te opereren als een professionele sportvereniging op het hoogste niveau, maar dat wel doet – en altijd zal blijven doen – vanuit een eigen filosofie.

Simpel.nl is actief als sponsor van 23 hockeyverenigingen op verschillende niveaus. Met de rubriek ‘Sporten is Simpel’ zoomen we in op hun clubfilosofie. Aan de hand van interviews met betrokkenen binnen de club, geven we een kijkje achter de schermen op het gebied van beleid, jeugdontwikkeling en toekomstvisie. Simpel.nl is dè Sim Only-aanbieder van Nederland en staat voor openheid, eenvoud en eerlijkheid. Simpel.nl vindt het belangrijk dat je enkele malen per week je mobiele telefoon niet gebruikt om te sporten in teamverband. Om daarna weer lekker goedkoop te bellen, internetten en te sms’en.

Reageer