Van Baal: ‘Voorafgaand aan het WK stonden we al op scherp’

Zondag won Jong Oranje overtuigend het brons op het WK U21 in India. De pupillen van coach Sjoerd Marijne waren in de strijd om de derde plek met 7-2 te sterk voor Maleisië. Milan van Baal blikt terug op een geslaagd toernooi.

Hoewel de ouders van Van Baal nog in India waren, werden de Oranje-junioren gisteren met veel enthousiasme onthaalt in Nederland. Voor de nummer 11 van Jong Oranje was dit WK er één om nooit te vergeten. “Het was echt ontzettend gaaf,” zegt hij. “Vanaf het moment dat we voor het eerst het stadion in liepen heb ik een heerlijk gevoel gehad. Zo’n groot stadion kom je hier in Nederland niet tegen, dus de ervaring om daar in te mogen spelen is erg apart. Ook het land zelf brengt veel speciaals met zich mee. Ik heb hier echt een mooi toernooi meegemaakt.”

Jong Oranje pakt met goed hockey en veel overtuiging knap de derde plek achter Frankrijk en kampioen Duitsland. Van Baal had voorafgaand aan het toernooi al een goed gevoel over de prestaties van zijn team in India. “We hebben een hecht team. Iedereen wilt voor elkaar knokken en meters maken. Ook op trainingen en wedstrijden voorafgaand aan dit toernooi stonden we al op scherp,” vertelt de speler van Den Bosch. “Maar vooral het schakelen van lol hebben met elkaar naar serieuze zaken verliep goed. Dit maakt dat zowel binnen als buiten het veld de juiste sfeer hing. Daarom had ik wel vertrouwen in deze ploeg.”

Nederland zat dicht tegen een finaleplek aan, maar verloor de halve finale nipt van oosterbuur Duitsland. De mannen waren echter niet van plan om met lege handen terug te keren en wonnen het duel om de derde plek dan ook zeer overtuigend. Van Baal, die op het WK maarliefst zes keer het net wist te vinden weet het verlies in de finale goed te relativeren. “Natuurlijk baal je er even van dat je niet met de gouden plak terug keert. Zeker omdat je er niet ver vanaf zit in de halve finale. Maar als je dan kijkt hoe we het brons wél binnenslepen, dan mogen we echt tevreden zijn met onze prestatie, “ zegt de aanvaller terecht.

De nog maar twintig-jaar jonge speler heeft net als zijn teamgenoten weinig rust gehad dit seizoen. Kort na de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop vertrok Oranje onder 21 alweer naar India. Bijkomen is dan ook het eerste dat Van Baal nu gaat doen. “Eerst maar eens uitrusten, daar ben ik wel aan toe. Verder ga ik met oud-teamgenoten deze winterstop een beetje zaalhockeyen bij Warande. Die spelen geloof ik tweede klasse, dus dat is wat minder intensief dan bij Den Bosch. Zo kan ik op mijn gemak bezig blijven en toch ook mijn rust pakken.”

Reageer