Wijsmuller: ‘Het WK is natuurlijk de kers op de taart’

De WK-voorbereidingen zijn in volle gang. Niet alleen voor de organisatie en deelnemers maar ook voor de arbitrage. Er zijn drie Nederlandse scheidsrechters aangewezen om tijdens het WK enkele wedstrijden te leiden. Hoofdklassehockey.nl vindt dat het hoog tijd dat het hockeypubliek met hen kennis maakt. Deze week spraken we met Roderick Wijsmuller die na het WK zijn fluit aan de wilgen hangt.

arbitrage.roderickwijsmuller

Wanneer ben je begonnen met fluiten?

Ongeveer zestien jaar  jaar geleden is mij gevraagd voor de bond te gaan fluiten. Een paar jaar daarvoor, toen ik vijftien of zestien was moesten we verplicht een scheidsrechtersexamen afleggen, dus dat deed ik. Ik vond het op zich wel leuk en ben ermee doorgegaan toen ik stopte met spelen. Toen ik voor de bond werd gevraagd dacht ik: ik zie het wel. Het is eigenlijk nooit mijn bedoeling geweest om tot dit niveau te komen maar ik ben er gewoon een beetje ingerold. Drie jaar nadat ik bij de bond begon mocht ik mijn eerste internationale jeugdtoernooi fluiten en sinds 2006 ben ik international. Vanaf toen kreeg ik eigenlijk stap voor stap een zwaarder toernooi toegewezen.

Wat vind je er nou zo leuk aan?

Er is een verschil tussen een autoriteit zijn en autoritair zijn. Wat ik altijd probeer te bewerkstelligen is het zo goed mogelijk leiden van de wedstrijd. Kunnen we dit managen of regelen zonder al teveel commentaar. Hockey is een hartstikke mooi spel en een mooie sport, het is technisch en snel. Als je daar onderdeel van uit kan maken is dat heel bijzonder en zeker op dit niveau. Dus dat zijn wel de drijfveren die het ook echt leuk maken maar ook het contact met de spelers. Tijdens de wedstrijd op leuke manier met elkaar omgaan maar elkaar ook op een leuke manier de waarheid kunnen vertellen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Business Controler bij Mediq. Zij leveren farmaceutische middelen aan apotheken, ziekenhuizen maar ook bij patiënten thuis. Over het algemeen wel kan ik het goed met elkaar combineren. Er valt altijd wel een mouw aan te passen, ik gebruik mijn vakantiedagen ervoor. En zij vinden het ook wel interessant dat ze een werknemer hebben die op dit niveau fluit.

Had je verwacht op het WK in eigen land te mogen fluiten?

Ik vond het moeilijk in te schatten en stond er zelf eigenlijk vrij nuchter in. Roel van Eert heeft al twee Olympische Spelen en een WK gefloten dus hij zou hoe dan ook gaan. Dan is het de vraag of ze een tweede Nederlander gaan sturen en dat deden ze gelukkig. Ik zit wel bij een selectie van 30 scheidsrechters die kans hebben deze toernooien toegewezen te krijgen maar alsnog was het wel een aangename verrassing.

Is de voorbereiding op het WK anders dan bij een ander toernooi?

Nou, tegenwoordig creëren ze op Facebook een afgesloten groep met daarop beeldmateriaal van wedstrijden die je dan met elkaar kunt bespreken. Daar zijn we nu sinds twee maanden mee bezig en dat is dus wel iets anders dan ‘normaal’. Verder ben je veel gerichter met het fit blijven, bijvoorbeeld even niet teveel alcohol drinken. Een paar dagen voor het toernooi begint gaan we met z’n allen intern en ook daar zullen we weer situaties met elkaar bespreken. Daar gaan we dan inhoudelijk wat dieper op in en we maken ook concrete afspraken in de zin van wat willen we wel en wat niet. Verder hebben we fitness sessies en ik fluit nog wat oefenwedstrijden.

Is er in de afgelopen jaren een wedstrijd geweest die je om welke reden dan ook niet snel zult vergeten?

Ja, dat zijn er meerdere. De meest recente is bijvoorbeeld de tweede finale wedstrijd van dit seizoen tussen Oranje Zwart en Bloemendaal. Ik floot samen met Roel van Eert en stond aan de kant van de tribune. OZ werd kampioen en in de slotminuten van die wedstrijd werd het geluid steeds harder en harder. Dat gaf me wel kippenvel, maar dat kwam ook omdat ik me realiseerde dat mijn laatste wedstrijd er bijna op zat. Ik heb trouwens een van de wedstrijdballen van die wedstrijd mee naar huis genomen. Een andere speciale wedstrijd was in Maleisië tijdens de Azlan Cup. De finale ging tussen Australië en Pakistan. Er zaten 13000 Pakistanen op de tribune en wat ik me daar nog steeds van herinner is de herrie als Pakistan aan de bal kwam en de stilte bij een tegengoal. Of de ambiance voor mij belangrijk is? Ja, maar ook de druk die op zulke beslissende wedstrijden ligt en die je jezelf dan op legt.”

Het WK zal zeker voor jou heel speciaal worden. Daarna hang je je fluit aan de wilgen. Waarom stop je?

Ik fluit nu dertien jaar op het hoogste niveau en had eigenlijk vorige zomer al besloten dat dit m’n laatste jaar zou worden. Ongeacht of ik het WK zou halen of niet. Ik heb het destijds nog niet naar buiten gebracht omdat ik niet wist of het eventueel invloed kon hebben op mijn WK-kansen. Maar ik heb een mooi laatste seizoen gehad en het WK is nu natuurlijk de kers op de kaart.

Waar zie je het meest naar uit?

Met name de vrije weekenden. Ik heb twee kinderen en ben al zestien jaar elke zondag van huis. Ook heb ik er veel vakantie dagen aan opgeofferd en kost het veel tijd en energie. Dus die vrijheid ga ik weer terug krijgen. Of ik een nieuwe hobby op ga pakken? Haha nee, ik zal voornamelijk veel ‘tijd voor thuis’ hebben.

Wanneer is jouw WK geslaagd? 

Ja, moeilijke vraag, dan gaat het weer over verwachtingen. Er zijn meerdere scheidsrechters die veel ervaring hebben met grote toernooien, ik ben echt één van de jonge gasten. Ik heb dus niet echt een verwachting over het aantal wedstrijden dat ik zal fluiten. Het gaat er mij vooral om dat ik goed fluit en er plezier aan beleef. Natuurlijk hoop ik zover mogelijk te komen. Als ik één van de classificatie wedstrijden mag fluiten zou dat heel leuk zijn. Maar eigenlijk is het toernooi voor mij nu al geslaagd.”

Lees hier het interview dat we twee weken geleden hadden met WK-scheidsrechter Roel van Eert.

Comments (2)

  1. blijven!

    Hopelijk gaat hij af en toe weer fluiten, een van de beste in ons land!

  2. Het is de meest constante scheids van het groepje vaste toppers. Doet nooit raar. Had alleen eigenlijk Van Bunge wel verwacht op het WK.

Reageer