Wouter Jolie: 'Je moet niet alles dubbel willen doen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Wouter Jolie: ‘Je moet niet alles dubbel willen doen’

In deze rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey..

Vandaag vertelt Bloemendaal verdediger Wouter Jolie over zijn werk bij Rembrandt Fusies en Overnames, over ThunderSports dat hij onder andere met Oranje collega Jeroen Hertzberger opzette en over hoe hij deze werkzaamheden combineert met hockey.

wouterjolie

Tijdens zijn studie bedrijfskunde aan de VU kwam Jolie via de hockeywereld in contact met Ferdi Kramer, een partner bij de organisatie ‘Rembrandt Fusies en Overnames’ dat onderdeel uitmaakt van de Rabobank Groep. Rembrandt F&O begeleidt de koop en verkoop van kleine en middelgrote familiebedrijven. Aangezien Jolie ook zijn scriptie al had geschreven over fusies en overnames was het voor hem het perfecte bedrijf om stage te lopen. De stageperiode beviel van beide kanten goed en ze besloten de samenwerking na de Olympische Spelen voort te zetten. Sindsdien is de international er werkzaam als consultant. Hij legt uit wat deze functie precies inhoudt. “Samen met collega’s begeleid ik ondernemers bij de koop of verkoop van hun onderneming. Wij krijgen bijvoorbeeld iemand die 30 jaar hard gewerkt heeft voor zijn bedrijf en het wil verkopen voor hij met pensioen gaat. Dan helpen wij hem zijn bedrijf te verkopen. We bepalen de waarde van het bedrijf, bekijken welke mogelijke kopers er zijn, benaderen deze en onderhandelen daar dan mee. Zo komen we dan uiteindelijk tot de verkoop.”

Het is moeilijk voor te stellen dat Jolie deze verantwoordelijke functie full time kan uitvoeren met alle trainingen van Bloemendaal en Oranje ernaast. De verdediger vertelt dat daar goede afspraken over zijn gemaakt. “Na de Spelen heb ik gezegd dat hockey in ieder geval tot en met het WK op één zal staan. Dat is mijn hoofddoel en daarvoor zal ik ook veel weg zijn. Zij zijn daarmee akkoord gegaan en geven mij die ruimte. Afgelopen zomer hebben wij met het Nederlandse elftal bijvoorbeeld twee maanden fulltime voorbereiding gehad op het EK. Dan heb ik onbetaald verlof. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook periodes dat je gewoon met de competitie bezig bent en minder met het Nederlands Elftal. Dan is het een stuk makkelijker te combineren.”

Jolie’s werk bij Rembrandt F&O is niet het enige dat hij naast het hockey doet. In de periode na zijn stage besloot hij zich acht maanden voorafgaand aan de Spelen volledig op het hockey te richten. In die tijd ontstond bij hem en zijn vaste kamergenoot bij Oranje, Jeroen Hertzberger, het idee om een thermokledinglijn op te zetten. Zij zagen namelijk dat dergelijke onderkleding veel gebruikt werd in de topsport maar veel minder toegankelijk was in de breedtesport. De twee internationals en derde partner Arnoud van Schaik startten een kledinglijn genaamd ThunderSports. Jolie: “We begonnen via iemand van Bloemendaal die ervoor kon zorgen dat de kleding in een fabriek in Sri Lanka gemaakt zou worden. Nu, drie seizoenen later, wordt de collectie uitgebreid en komen er vanaf januari onder andere ook korte broekjes en sport bh’s in het assortiment. Heel leuk dat het zo goed gaat.”

Dat Jolie ondernemend is mag duidelijk zijn. Hij heeft zich hierbij nooit beperkt gevoeld door zijn hockeyactiviteiten. “Een studie was wel iets makkelijker te combineren maar ik heb er wel altijd zo in gestaan dat, zeker wanneer je bij het Nederlands elftal speelt, hockey op één moet staan. En als je bij Oranje speelt ben je zes maanden in het jaar fulltime met hockey bezig. Alsnog krijg je verder genoeg ruimte en tijd om je naast het hockey te ontwikkelen. Dat wordt ook wel gepromoot en gestimuleerd door de KNHB want wij verdienden natuurlijk geen miljoenen”, lacht Jolie. “Het gaat erom dat je je prioriteiten goed hebt,” vervolgt hij. “Je moet ook niet alles dubbel willen doen. Afgelopen maanden heb ik weer wat ruimte gehad om buiten het veld dingen te doen. En vanaf 1 december tot de zomer draait alles weer om hockey. Dan is er maar één doel en dat is ons zo goed mogelijk voorbereiden op het WK.”

Reageer