Taskforce preventie tandletsel gaat KNHB adviseren

De Medische Commissie van de KNHB heeft een taskforce preventie tandletsel ingesteld, die inmiddels is begonnen met haar werkzaamheden, zo laat de hockeybond weten in een persbericht.

De taskforce heeft als opdracht het doen van onderzoek naar het optimaliseren van de preventie van tandletsels en het uitbrengen van een advies inzake het implementeren van preventiemaatregelen aan de Medische Commissie van de KNHB. Het streeft er naar om voor de zomer haar onderzoek af te ronden en de Medische Commissie van advies te voorzien. De Medische Commissie zal vervolgens het KNHB bondsbestuur adviseren hoe tandletsel zoveel mogelijk kan worden voorkomen en of daartoe preventiemaatregelen, zoals bijvoorbeeld het verplicht stellen van het dragen van een mondbeschermer, moeten worden genomen.

De KNHB heeft altijd het dragen van een mondbeschermer sterk aanbevolen, maar kent geen verplichting tot het dragen van een mondbeschermer. Eerdere redenen hiervoor zijn dat er twijfels bestaan over het gewenste effect, de fysieke belemmeringen die het dragen met zich mee kunnen brengen, de sanctionering bij het niet-dragen van een mondbeschermer en het vraagstuk van de aansprakelijkheid (kwaliteit, keurmerk, juridisch).

Sinds het incident tijdens de competitiewedstrijd Rotterdam –  Amsterdam in de heren Hoofdklasse op zondag 10 november 2013, is de discussie over het verplicht stellen van het dragen van een mondbeschermer weer actueel. Daarom heeft de Medische Commissie besloten dat een gedegen onderzoek nodig is alvorens zij het KNHB bondsbestuur kan adviseren. Dit onderzoek wordt nu gedaan door de taskforce preventie tandletsel.

Voorzitter van de taskforce Em. prof. dr. Paul Wesselink: “De opdracht is duidelijk; wij gaan de Medische Commissie van de KNHB een goed onderbouwd advies geven over hoe je het beste tandletsel kan voorkomen. Met dit team van specialisten verwacht ik een zorgvuldig en adequaat onderzoek te kunnen doen.”

 

De volgende personen hebben zitting in de taskforce:

– Em. prof. dr. Paul Wesselink

(voorzitter)

Professor Cardiologie en Endodontologie bij de UvA. Het samenwerkingsverband van de UvA en de VU voor de tandheelkunde is het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam ( ACTA).
– Prof. dr. Eppo Wolvius Hoogleraar /afdelingshoofd Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Bijzondere Tandheelkunde en Orthodontie van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
– Drs.  René Klaassen Tandarts algemeen practicus met een bijzondere interesse  voor de Implantologie en Esthetiek en oud-international.
– Drs. Simone van Haarlem Longarts in het Antoniusziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en oud-international.
– Mr. drs. Ellen Gielen Advocaat/juridisch adviseur met ruime ervaring op vele rechtsgebieden binnen de gezondheidszorg.

 

Tekst:
Redactie Hoofdklassehockey.nl
Categorie:
Tags:

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Utrecht

Mag wat kosten. Ik kijk in mijn glazen bol en voorspel: gebitsbescherming voorkomt erge schade maar niet alles!!

Dit keer trouwens niet alles uit het AMC?

Succes met het onderzoek!!

Latoya

Flauwekul dit. Oke gebitsbescherming verplichten (of alleen bij de jeugd) en wat komt daarna? Een handschoen verplichten!?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.