Jong Oranje verliest in spectaculaire wedstrijd van Duitsland en mist finale

marijne

In de spannende halve finale tussen Jong Oranje en Duitsland heeft Nederland in de slotminuten de strijd verloren. Na een geweldige comeback van de mannen van Sjoerd Marijne trok Duitsland uiteindelijk toch aan het langste eind. 

Duitsland kent een vliegende start in deze halve finale. Al na vijf minuten spelen halen ze de eerste strafcorner binnen. Hard sleept Lucas Windfeder de bal langs keeper Piet Noordam. Acht minuten later volgt dan ook corner nummer twee wanneer Noordam de bal hoog tegen het lijf van Pepijn Luijkx aanschiet. Windfeder zit er lekker in en sleept ook deze in dezelfde hoek binnen. In de 17e minuut dan een opmerkelijke wissel van Sjoerd Marijne. Keeper Noordam wordt verwisseld voor Jan de Wijkerslooth.

Roel Bovendeert krijgt tien minuten voor tijd dan nog een grote kans op de aansluitingstreffer maar zijn tip wordt gekeerd door keeper Victor Aly. Vijf minuten voor rust is het dan wederom billenknijpen wanneer Duitsland mag aanleggen voor corner nummer drie maar dit keer redt de Wijkerslooth. In de slotminuut van deze helft komt eerst Duitsland met een counter gevaarlijk in de Nederlandse cirkel. De bal mist echter doel en dan is het Oranje dat nog één keer kan aanvallen. Met succes, via een Duitse voet behalen ze een strafcorner. De getipte variant wordt helaas knap gered door keeper Aly en met een 2-0 achterstand gaan de mannen van Sjoerd Marijne rusten.

Na vier minuten in de tweede helft onderschept Thierry Brinkman een slordig uitverdedigde bal op de Duitse kopcirkel. Met alle ruimte om uit te halen schiet hij op goal maar wederom is het de sterk keepende Aly die zijn doel schoonhoudt. Enkele minuten later heeft Tom Hiebendaal de kans om, na een goeie actie van Diede van Puffelen, uit te halen op het Duitse goal. Zijn inzet mist het doel nipt en de aansluitingstreffer blijft uit. Christopher Ruhr weet vervolgens wel de voorsprong te vergroten voor zijn team. Na een zeer knappe individuele actie waarbij hij alles en iedereen voorbij loopt lobt hij de bal achter de Wijkerslooth. Nederland krijgt vervolgens een strafcorner. Na een slechte aangeef van Milan van Baal krijgt de aangever de bal weer terug en daarop volgend een duw van keeper Aly. Een terechte strafbal volgt en deze wordt benut door Tom Hiebendaal. Met de aansluitingstreffer op zak lijkt Oranje veel vertrouwen te hebben gewonnen. De bal ligt nog niet terug op de middenstip of de Nederlanders  hebben de bal alweer veroverd. Via Tom Hiebendaal belandt deze op kop cirkel bij Roel Bovendeert. Hij haalt uit met zijn backhand, Aly redt maar Brinkman staat op de juiste plek en push de rebound binnen. Met een 3-2 stand en nog twintig minuten  is het een spectaculaire wedstrijd en is de spanning terug te zien op de gezichten van de Duitsers.

Het laatste kwart van de wedstrijd laten beide teams mooi aanvallend hockey zien. Zo komt de vaardige Mats Grambusch gevaarlijk de cirkel van Nederland in maar weet de Wijkerslooth zijn doel goed te verdedigen. Tien minuten voor tijd wordt Jelle Galema wanneer hij vrij kan uithalen uit evenwicht gebracht door een Duitse verdediger. Galema vraagt om een strafcorner maar na de video-referral krijgt Jong Oranje zelfs een strafbal voor deze overtreding. Hiebendaal neemt zijn plek weer in en houdt zijn hoofd koel. Met deze tweede rake strafbal van de dag pusht hij Jong Oranje naast Duitsland. Het team van bondscoach Marijne houdt in de periode die volgt volle druk op Duitsland dat nog steeds van schrik lijkt te moeten bekomen. Zo komt Bovendeert met een mooie actie ook weer op kop cirkel te staan. Zijn backhand mist het goal met een haartje. Ondanks dat Nederland in deze slotperiode gevaarlijker is krijgt ook Duitsland hier en daar nog kansen. Vier minuten voor tijd zetten ze een aanval op die eindigt bij Timur Oruz. Hij loopt rechts de cirkel in, ziet dat de Wijkerslooth gaat liggen en pusht handig de bal over de Nederlandse keeper. De wedstrijd is echter nog niet gespeeld en Oranje blijft strijden. Als Niklas Wellen vervolgens de 5-3 binnenschiet is het wel gedaan. Jong Oranje kwam geweldig terug in deze spectaculaire wedstrijd maar het is toch Duitsland dat aan het langst eind trekt en zondag tegen Frankrijk de finale zal spelen. Nederland gaat dan tegen Maleisië op voor het brons.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Kamponger

Eindelijk komt Sjoerd tot zijn verstand.

Gerard

Goh, Jong Oranje wint en niemand reageert… Ze verliezen en jawel hoor….. Het feest gaat weer beginnen..
Top gestreden mannen!! Met passie gespeeld!

Kamponger

Ik had het over de keepers wissel en ik roep al weken op deze site dat ik piet ondermaats zie presteren

@kamponger

en jij bent natuurlijk helemaal niet voor Jantje.

Gras

en weer heeft Sjoerd Marijne geen prijs gewonnen.. Wanneer gaat de KNHB bij de mannen eindelijk eens winning coaches aanstellen? The best predictor for the future is past behavior – deze coaches hebben nooit finales gewonnen!

@Gras

Volgens mij heeft Sjoerd in 2009 een WK gewonnen met Jong Oranje dames. In 2012 tweede achter België op het EK. Nu top vier met Jong Oranje Heren op zijn eerste WK bij de mannen. Moet Sjoerd meteen afgeschoten worden wanneer hij geen eerste wordt….bijzonder onrealistisch en ondoordacht.

We eindigen in dit toernooi boven Australië, België, Engeland, Nieuw Zeeland en Zuid Korea. We verliezen dit toernooi één wedstrijd tegen Duitsland en dat doen we in een close game. Een prima resultaat waar we de komende twee jaar uitstekend mee vooruit kunnen.

@@kamponger

Misschien een beetje maar vanuit keepend aspect kan pietje niet op het moment niet de juiste keuzes maken/belangrijk zijn voor zijn team. En ik mag toch een mening hebben over wie ik liever in het doel zie 😀

gerard

Gras, je bent serieus een loser… en duidelijk anti Sjoerd…. Trieste gast! Misschien je eigen naam gebruiken? Nee, durf je niet.

bruce

@Gras, heeft volkomen gelijk als je naar de feiten kijkt, Marijne is niet echt een winnaar.

gerard

Marijne is een opleider! Levert altijd spelers af voor het Nederlands XI en dat is zijn taak.

@azijnzeikers

genoten van het toernooi en van het spel van de jongens. Gedurfde keeperswissel die goed uitpakte. Verloren van een supereffectief duitsland is geen schande. Helemaal eens met Gerard, Marijne is een goede opleider.

Henk

Deze generatie loopt niet over van het talent maar er zitten er zeker een paar bij die kunnen doorgroeien (Hiebendaal, Bovendeert, Brinkman, Luijckx). De keepers zijn beiden niet top maar dat maakt voor de toekomst niet zoveel uit want Stockmann en zeker ook Blaak en vd Ven kunnen noch jaren mee. Ik heb eigenlijk best genoten van de mannen en ze hebben boven mijn verwachting gepresteerd. Petje af. Knap ook van Frankrijk, heel leuk om een zo’n surprise te zien op het toernooi. Al met al denk ik dat alle jongens die deze ervaring op hebben gedaan veel beter zijn geworden.

joost H

ik heb genoten, Sjoerd doet het prima, zo kan Galema prima mee met de grote mannen. ik hoop snel bovendeert luijckx in het grote XI te zien.

Gras

Feit blijft dat dit Jong-Oranje in vele opzichten de mindere van Duitsland is. Dit geeft niet veel hoop voor de komende 8 jaar..

@gras

Waar komt al die negativiteit vandaan? Heb je de wedstrijd überhaupt gezien? Vond oranje totaal niet “in vele opzichten” onderdoen voor duitsland. eerste twee goals te makkelijk weggegeven, met twee wissels minder hadden ze aan het eind iets zwaarder, een mooi individuele actie van duitsland en je verliest. Springen bij oranje echt een aantal jongens uit, net als bij Duitsland. Beetje makkelijk om nu te zeggen na een verloren wedstrijd dat er weinig hoop is voor de komende 8 jaar.

ben

@@gras, Duitsland speelt gewoon veel zakelijker, de eerste 2 goals waren inderdaad niet best gekeept geldt wat mij betreft ook voor de 4e goal waar de keeper veel te snel naar de grond gaat.

@ben

ook de tweede keeper zag er niet heel goed uit.
2 keer in de korte hoek gepasseerd…/

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.