4-Nations Trophy (D): Nederland rekent af met Japan

(c) Roel Ubels

Het was het voorproefje van de finale van de 4-Nations Trophy in Breda. Nederland en Japan wisten namelijk voorafgaand aan hun duel al dat ze elkaar zaterdag zouden treffen in de eindstrijd. Nederland won de generale met 4-1.

Xan de Waard stond in de beginfase van het duel aan de basis van een goede kans voor Kitty van Male en het doelpunt van Fréderique Matla in de vierde minuut. De backhand van Van Male miste nog precisie. Matla kon de bal na een goede passeeractie van De Waard makkelijk in het doel schuiven.

Weinig hoogtepunten

Verder kende het eerste kwart waarin Nederland het meeste balbezit had weinig hoogtepunten. Een schot van Margot van Geffen van buiten de cirkel ging via een stick van een Japanse verdediger tegen de paal. Maar gevaarlijk werden de Oranjedames in het eerste kwartier niet meer.

Ook in het tweede kwart waren de kansen schaars. Toch verdubbelde Nederland de score. Margot Zuidhof was na vijf minuten in dat kwart het eindstation van een aanval die opnieuw bij De Waard begon. Via Kelly Jonker kwam de bal op bij Zuidhof terecht die keepster Megumi Kageyama passeerde.

Japan aan het einde gevaarlijk

Van Japan hadden de Oranjedames tot dan toe niets te vrezen totdat vlak voor rust Aki Yamada vanaf links een voorzet gaf. Motomi Kawamura dook voor de neus van Josine Koning op. Haar tip-in miste echter precisie en ging ver naast. Het was het eerste en enige schot van Japan op het Nederlandse doel in de eerste dertig minuten van de wedstrijd.

Tien minuten na rust forceerde Nederland pas de eerste strafcorner van de wedstrijd. De push van Caia van Maasakker, die haar 150ste interland speelde, stroopte. Maria Verschoor reageerde attent, pikte de bal op maar haar inzet ging naast.

Japan op 2-1

Niet veel later kwam Japan verrassend op 2-1. Hazuki Nagai sprintte de cirkel binnen en passeerde Anne Veenendaal met een backhand.

In het vierde kwart herstelde Nederland de marge weer naar twee. Van Geffen zette de aanval op en kreeg de bal na een één-twee met Zuidhof weer terug, waarna keepster Kageyama kansloos was op de inzet van de speelster van Den Bosch.

De Goede bepaalt eindstand

Vijf minuten voor tijd zette Eva de Goede de 4-1 op het bord. Kageyama redde op de push uit een strafcorner van Van Maasakker. Van Maasakker zelf pikte de rebound op. Ze speelde Carlien Dirkse van den Heuvel aan en haar schot werd getipt door De Goede.

Nederland-Japan 4-1 (2-0)
4.Fréderique Matla 1-0
20.Margot Zuidhof 2-0
41.Hazuki Nagai 2-1
47.Margot van Geffen 3-1
55.Eva de Goede 4-1 (sc)

Opstelling: Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Fréderique Matla, Ireen van den Assem, Josine Koning (K), Margot van Geffen.
Wissels: Anne Veenendaal (K), Laurien Leurink, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Pien Sanders, Eva de Goede, Margot Zuidhof.

Eindstand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Nederland 3 3 0 0 13 1 9
2. Japan 3 2 0 1 7 6 6
3. China 3 1 0 2 7 12 3
4. Spanje 3 0 0 3 3 11 0

Programma zaterdag

Strijd om derde en vierde plaats:
11.45 uur: China-Spanje
Finale:
18.00 uur: Nederland-Japan

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

kees

yahhhhh gewonnen, en zelfs zuidhof pakt er 1 mee…ik zeg selecteren voor WK ……2 goals in competitie en nu de 2 e kan je niet omheen :-(
verder vlakke game ,het moet he…….zou annan hier nu echt blij mee zijn???
de strafcorner van van maasakker echt een drama,maar ja die moet ze te vriend houden :-).de waard wel goed……..japan uit altijd lastig.n u de echte tegenstanders

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.